Западът открива тероризма, който идва от Кавказ

Сергей Балмасов, Вадим Трухачов

Терористът Доку Умаров. Снимка: нюзленд

Тайните служби на редица европейски държави задържаха при специална операция голяма група ислямисти. Има данни, че арестуваните са подготвяли цяла серия от терористични атентати в Стария свят и са вербували бойци за изпращане в различни горещи точки, включително в Кавказ. Поне един от заподозрените е с чеченски произход.

* * *

Операцията започна в мюсюлманско предградие на Антверпен, втория по големина град в Белгия. Сред задържаните има белгийски и холандски граждани (от северноафрикански произход), мароканци и най-малко един чеченец. Успоредно с това специалните сили проведоха подобни акции в Амстердам и германския град Аахен. Силовите структури в Германия, Холандия и Белгия задържаха общо 26 души.

„От една страна, те са направили опит да организират серия от атентати в Белгия; от друга обаче, става дума за много по-разклонена организация, вербувала нови въоръжени бойци“, разказа представител на прокуратурата в Белгия. „Арестите са извършени по молба на белгийската полиция след неколкомесечно проследяване на предполагаема терористична клетка“, отбеляза на свой ред говорител на холандската прокуратура.

По думите им, органите на реда успели да разкрият цяла престъпна мрежа, вербувала бойци за т. нар. Имарат „Кавказ“ начело с Доку Умаров. Освен Северен Кавказ обаче се предвиждало бойци да бъдат изпращани в Афганистан и в Ирак. Директен повод за арестите станали сигнали, че междувременно ислямистите подготвяли атентати и в самата Белгия.

Ще отбележим, че тази година в Европа бяха задържани и други заподозрени в контакти с бунтовниците от Северен Кавказ. През юли например силите на реда във френския град Льо Ман арестуваха неколцина чеченци заради подозрения, че са замесени в атентатите в московското метро на 29 март. Полицията успяла да ги издири чрез информация, получена от някойси Руслан Озниев, живял известно време във Франция; през 2007 г. той се върнал в Русия, за да подготвя атентати, и бил арестуван от Федералната служба за сигурност.

Не е тайна, че терористичните банди, действащи в Северен Кавказ, най-често включват и чужденци, мнозина от които са граждани на арабски държави. Ислямистите впрочем започнаха война срещу руските граждани още преди началото на първата чеченска кампания от 1994 г. Става дума за т. нар. лов на бели в Алжир, организиран през 1993 г. от местни и саудитски радикали, по времена който бяха убити десетки хора от Русия.

Кое всъщност кара ислямистите да воюват срещу Русия, отдавна известна като приятел на арабския свят? И дали арестите на вербовчици в Европа означават промяна в отношението на Запада към установилите се там ислямски радикали? Потърсихме отговор от Сергей Демиденко, експерт в руския Институт за стратегически оценки и анализ.

„Щом става дума за чуждестранните наемници, подвизаващи се в Северен Кавказ, а мнозина от тях наистина идват от арабски държави, трябва да помним, че ислямският радикализъм е твърде многостранен феномен. Синтетично явление, обусловено от гигантски брой причини. Сред наемниците от чужбина, забелязани в Северен Кавказ и други „горещи точки“, наистина са много бойците от Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив; те обаче не са единствени“, посочи политологът.

„Ако си зададем въпроса защо тъй много радикали идват точно от този наглед благополучен регион, трябва да отбележим, че огромните пари, изкарвани от местните монарси с продажби на петрол, фактически не отиват за качествена модернизация на страните им. С тяхна помощ само се заздравяват още повече местните средновековни порядки.

Не бива да забравяме и друго: корупцията, шуробаджанащината, а в други арабски държави и мизерията, стават източник на сериозни брожения. Всички тези обществено-държавни аномалии са хипертрофирани в арабските страни. И не е съвсем правилно да се говори, че в ръководствата на тези държави се били окопали ислямисти и точно те подкрепяли действията на радикалите в Северен Кавказ. До голяма степен те просто изнасят свои недоволни граждани в проблемни точки по света. И Русия за тях не е някакъв специален обект на омраза, а само един от „гръмоотводите“. Също като Босна, Алжир, Ирак, а вече и Афганистан.

Ще припомня, че ислямизмът се пробуди до голяма степен поради външни причини. Това са най-вече действията на големите сили в Близкия изток и Централна Азия. Имам предвид опитите на Съветския съюз и САЩ да насаждат там приятелски режими. След изпращането на съветски войски в Афганистан например Западът активно подкрепяше муджахидините, а Бин Ладен, както знаем, изобщо си е рожба на ЦРУ.

Не бива обаче да обвиняваме Запада, че тъкмо той е породил ислямизма. Тук има пръст и Съветският съюз. Ние дейно подкрепяхме палестинските терористи, насаждахме социалистически режими в региона, подхранвахме „безбожните комунисти“. Всичко това будеше съпротива. И повечето недоволни избираха за идеологическа база исляма. Днес терористите паразитират върху имигрантите, дошли в Европа от арабски страни. И основната причина те да грабват оръжие и да тръгват за „горещите точки“ е това, че не успяват да се впишат в живота на държавите, които са ги приели.

Колкото до Запада, днес там има промени в отношението към ислямизма. По-рано хората на Запад смятаха, че проблемът може да бъде решен, ако се пренасочат радикалите към Русия примерно или към Босна. Сега обаче започват да схващат: ако днес подкрепиш въоръжените бойци, които шетат из Кавказ, утре те ще се върнат в Европа, за да започнат джихад и там.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.