Защо Китай не усмирява Северна Корея

Чарлз Хацлър
Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Когато миналата година Северна Корея изпробва ядрено устройство, Китай излезе с мека критика и призова Пхенян да поднови дипломацията. След потапянето на южнокорейски боен кораб, най-вероятно от севернокорейско торпедо, Пекин изрази своите съболезнования, но окачестви уликите като неубедителни. Сега, когато Северна Корея обстрелва с артилерия южнокорейски остров, уби четирима души, в това число двама цивилни, и задълбочи напрежението в тежковъоръжения регион, Пекин изглежда отново няма желание да усмири своята съседка.

Въпреки нарастващата международна сила на Китай, толерантността му към своенравното поведение на Северна Корея показва колко различно Пекин гледа на света, или поне на своя регион. „Вероятността Китай да окаже значителен натиск върху Северна Корея, независимо дали явно или на четири очи, е нулева“, каза Шъ Инхун, професор по международни отношения в Пекинския народен университет.

Като най-важен дипломатически съюзник и източник на основни храни и гориво за обеднялата Северна Корея, Китай има влияние, което може да постави Пхенян на колене. Но за китайското ръководство най-важният приоритет е поддържането на стабилност в региона, така че Китай да може продължи устремното си развитие. Ако това означава от време на време да търпи провокации от страна на Северна Корея, така да е, твърдят експерти по Китай.

Китай има причини да се тревожи, ако сегашният крехък мир рухне. Пекин загуби 400 000 войници в Корейската война (1950-53 г.) Още един конфликт или разпадането на диктатурата в Северна Корея може да накара стотици хиляди севернокорейци да преминат границата, превръщайки се в бреме за китайските провинции, които едва през последните години успяха да се възстановят от болезненото преструктуриране на икономиката. Още по-лошо ще стане, ако след евентуална победа на Южна Корея Китай се сдобие със съсед, който е американски съюзник и на чиято територия са разположени американски войски.

След бомбардировката завчера Пекин все още се въздържа да потърси отговорност от Северна Корея. Случилото се бе коментирано от китайския премиер Вън Цзябао. Той каза, че Китай е против военни провокации под каквато и да е форма и призова за подновяване на преговорите за ядрено разоръжаване, които замряха преди две години. „Всички засегнати страни трябва да проявяват максимална сдържаност, а международната общност трябва да положи повече усилия за облекчаване на напрежението“, каза Вън по време на посещението си в Русия. Изявленията му са поместени на уебсайта на външното министерство.

Вън въобще не спомена Северна Корея по име. Държавните медии, единствените медии в Китай, умишлено запазиха мълчание, описвайки конфликта като престрелка. Стратегията на Китай да успокоява Северна Корея има лош ефект. Отказът на Пекин да разкритикува Северна Корея след потапянето на южнокорейската корвета „Чхонан“, в която загинаха 46 моряци, обиди Сеул, ключов инвеститор и търговски партньор, който се стреми да се сближи с Китай и по дипломатически път. В ООН Китай защити Северна Корея от наказания заради случилото се.

Протекцията на Китай над Северна Корея понякога изглежда толкова неоправдана, че засилва опасенията на Япония, Виетнам и други държави, които вече са разтревожени от по-силното утвърждаване на териториалните претенции на Пекин в Източнокитайско и Южнокитайско море. Отношенията с Вашингтон може също да пострадат, само два месеца преди китайският президент Ху Цзинтао да замине на помпозно държавно посещение в САЩ.

Президентът Барак Обама призова Пекин да усмири съюзника си. Говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули каза, че американски дипломати са заявили на Китай, че това е от основно значение, за да се промени поведението на Северна Корея, и добави, че Пекин е длъжен да обясни на Пхенян, че не бива умишлено да се опитва да разпалва напрежение със Сеул.

Някои американски служители и независими анализатори обаче се усъмниха доколко Китай наистина може да въздейства на своята съседка и предупредиха да не се разчита, че китайците ще променят поведението на Северна Корея. Китай не само че не се отдръпна от Пхенян, но през последните години удвои подкрепата си за него. Докато Япония, Южна Корея и други намаляваха търговията и помощите в отговор на севернокорейските ядрени и ракетни изпитания, Китай засили доставките на храна и други помощи.

През 2008 г. на Китай се е падала половината от целия севернокорейски внос и четвърт от износа, сочат данни на Службата за изследвания към американския Конгрес. Това бе преди отношенията на Северна Корея с Южна Корея да започнат да се влошават и да се отразят пагубно на туризма и инвестиционните програми.

В политически план Пекин също засили ангажиментите си, като изпрати в Пхенян много свои лидери и два пъти това лято прие саможивия севернокорейски лидер Ким Чен-ир. Първото посещение бе няколко седмици след потапянето на „Чхонан“, а второто малко преди Корейската трудовата партия да се събере на партийна конференция, а след това организира и грандиозен парад, за да издигне сина на Ким – Ким Чен-ун за свой следващ диктатор. Членът на Политбюро на китайската компартия Чжоу Юнкан стоеше до стария Ким по време на тържествата.

Постоянството в подкрепата на Пекин за сметка на международния си имидж и отношенията със Сеул и Вашингтон предизвика критики дори в Китай, където се заговори, че Северна Корея понякога се налага на Китай. Китайски служители и експерти признаха риска и казаха, че влиянието на Пекин е ограничено, като се има предвид, че той не желае да използва икономическата си мощ. „Дори ако Китай се опита да каже на Северна Корея какво да прави, малко вероятно е те да го послушат“, каза Гун Къюй, заместник директор на Центъра за азиатско-тихоокеански изследвания към Института за международни науки в Шанхай.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.