Дърва от Сибир или защо Путин плаши Европа

Владимир Путин на среща с германския бизнес. Снимка: официален сайт

Според Москва либерализацията на западния енергиен пазар може да предизвика поскъпване на горивата и недостиг на енергийни ресурси в Европа, пише в. „Независимая газета“. Така смята руският премиер Владимир Путин, пристигнал вчера в Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел. Статия на госта бе поместена в германския в. „Зюддойче цайтунг, припомня московското издание в статия със заглавие „Путин плаши Европа с дефицит“.

Европейските закони, насочени към либерализиране на европейския енергиен пазар, плашат инвеститорите и се равняват на нецивилизован „грабеж“, смята Путин. Руският премиер изтъкна на срещата, че не иска да коментира отрицателното отношение на германското общество към ядрената енергетика. Не разбирам обаче с какво ще се отоплявате, продължи той. „Газ не искате, атомна енергетика не развивате, с какво тогава – с дърва ли ще се топлите?“, запита Путин с усмивка. Той предупреди, „че за дърва трябва да се ходи в Сибир“. „Разберете, че вие даже и дърва нямате“, добави той.

Тезите на руския премиер озадачиха икономистите. Едни смятат, че съветниците на Путин правят неверни оценки за перспективите на европейския енергиен пазар и фактически заблуждават министър-председателя. Други виждат в това опит за блъф. Трети обаче съзряха в статията на премиера твърде отдалечен хоризонт на прогнози, отиващ далеч отвъд 2012 г., когато изтича мандатът на Путин, отбелязва „Независимая газета“.

Учудване сред експертите предизвикали и тезите на Путин за гоелмия технологически и кадрови потенциал на Русия. Не е тайна, че в Русия се изострят демографските проблеми, работоспособното население намалява, а технологиите изостават все повече. Не достигат и капитали – активи, носещи печалба. Днес Русия има природни ресурси и малко пари, но възможностите за извличане на печалби там постоянно намаляват, добавя вестникът.

Решаващ фактор в икономиката не са статиите и призивите на политиците, а оценките за руския инвестиционен климат. Барометър за това е движението на капитали, посочва „Московский комсомолец“. Според Централната банка на Русия през десетте месеца на 2010 г. нетният отток на капитали от страната е бил 21 милиарда долара – по-малко, отколкото в разгара на кризата, но все пак „бягството явно надхвърля официалните прогнози“ за 8,4 милиарда долара, дори за „отток, който клони към нулата“. Същевременно Русия е аутсайдер в конкурентната борба за преки инвестиции от чужбина. И статията, уви, няма да поправи положението, заключава „Московский комсомолец“.

„Комсомолская правда“ обръща внимание на друг аспект от материала в „Зюдддойче цайтунг“ и цитира Путин: „Смятаме, че отмяната на визите (между Евросъюза и Русия – б. р.) трябва да стане не завършек, а начало на реалната интеграция между Русия и ЕС (…) Днес визите не създават проблеми на едрия бизнес, но удрят доста сериозно малкия и средния, иновационните компании“.

„Время новостей“ отбелязва „изцяло прагматичния подход“ на канцлера Ангела Меркел, коментирала на форум в Германия идеите на руския премиер да бъде създадена „общност с хармонизирани икономики от Лисабон до Владивосток“, дори зона за свободна търговия.  Меркел посочи, че „неотдавнашните стъпки на Русия са насочени другаде“, имайки предвид създаването на Митническия съюз между федерацията, Беларус и Казахстан. Миналата година това обърка всички партньори на Москва в преговорите за влизане на Русия в Световната търговска организация, напомня всекидневникът.

Митническият съюз „не прави по-лесно за нас“ създаването на зона за свободна търговия между Русия и ЕС, тъй като въпросът за членство на Беларус или Казахстан в СТО „е решен в още по-малка степен, отколкото с Русия“, каза Меркел. Новият „план на Путин“ бе обнародван две седмици преди срещата на върха Русия -ЕС в Брюксел, в която ще участва и президентът Дмитрий Медведев, изтъква „Время новостей“. „Отмяната на визите и сключването на нов енергиен договор са точки от политиката, провеждана от държавния глава, но при все това не е съвсем ясно дали инициативите на премиера са официалната преговорна позиция на Москва, която ще брани сега и президентът“, допълва изданието.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.