Документи от Wikileaks: САЩ душат в България за корупция и зависимости от Русия

В документи, публикувани от сайта „Уикилийкс”, става ясно, че от американската мисия в България е искана информация относно корупцията по високите етажи на управлението, включително извънбюджетни средства в подкрепа на високопоставени лидери, източници на финансиране на политическите кандидати, както и правителствените планове и усилия за осигуряване на прозрачност на финансовите потоци. Положението в управлението, законността, корупцията и престъпността, политическото развитие и демократическите реформи, енергийната сигурност и външните връзки на страната също са били обект на наблюдение.

Важни теми за САЩ, за които е събирана информация в България, са още финансовата стабилност, икономическото развитие, прането на пари, спазването на човешките права и малцинствените групи, силите за сигурност, както и българската енергийна зависимост от Русия. Сред събираната информация е имало и биографични данни за българи, привлекли интереса на САЩ.

През юни 2009 година в телеграма до американското посолство в София държавният департамент на САЩ иска информация относно усилията на българското правителство в борбата срещу прането на пари и наркотрафика. Друг въпрос, от който силно се интересува Вашингтон, се оказват „детайлите относно личните отношения между българските лидери и руските официални лица и бизнесмени”

Западни издания започнаха да публикуват подборки от документите, предоставени от сайта „Уикилийкс“ (WikiLeaks.org). Документите, повечето от които са от 2005 до 2010 г., са изпратени на вестниците „Ню Йорк тамйс“, „Гардиън“, немското списание „Шпигел“, както и на френския вестник „Монд“ и на испанския „Паис“. Сред документите са 251 287 грами на Държавния департамент. Много от тях са с гриф сектерно, но никоя не е маркирана като свръхсекретна, пише „Ню Йорк таймс“.

Те дават възможност да се надникне отблизо в американската дипломация и предлагат нелицеприятни оценки за различни чуждестранни лидери. В документите, според сп. „Шпигел“, може да се прочете как американски дипломати определят афганистанския президент Хамид Карзай като „слаба личност, обладана от параноя и конспиративни теории“. Руският президент Дмитрий Медведев е описан като „безличен, колеблив“, а германският канцлер Ангела Меркел – като политик, избягващ рисковете и не особено креативен. В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно „куче алфа“.

Американски дипломати в Рим докладват през 2009 г., че Путин поддържа изключително близко приятелство с италианския премиер Силвио Берлускони, което включва размяна на щедри подаръци. В документите се твърди, че Берлускони се утвърждава все повече като „устата на Путин в Европа“.

Според документи, които вестник „Гардиън“ публикува,кралят на Саудитска Арабия Абдула призовавал непрекъснато САЩ да атакуват Иран, за да сложат край на ядрената опасност. Кралят уверявал също Вашингтон, че работи усилено за премахване на иранското влияние в Ирак, съобщава АФП. От някои от документите става ясно, че САЩ са шпионирали ООН и по лична заповед на Хилари Клинтън събирали данни за комуникационните системи и за висшите служители.

„Гардиън“ обещава да публикува допълнително документи, уличаващи кралското семейство в неуместно поведение, както и за връзки между руското правителство и организираната престъпност. Френският вестник „Монд“ посочва, че няма да бъдат разгласявани материали, споменаващи лица, за които журналистите сметнат, че може да бъдат изложени на опасност. Няма да бъдат разкривани и най-строгите държавни тайни на САЩ, обещава вестникът. От документите става ясно още, че американското разузнаване вярва, че Иран е получил 19 усъвършенствани ракети от Северна Корея, които са в състояние да нанасят удари в Европа, пише „Ню Йорк таймс“. Ракетите били подобрена версия на руските R-27, би могла да носи ядрена глава и има радиус на действие до повече от 3000 км.

САЩ били загрижени, че Техеран използва севернокорейските ракети като „строителен материал“ за създаване на ракети с по-голям обхват. „Гардиън“ съобщава подробности от напрегнатата криза с Пакистан около ядреното гориво, плановете за обединяване на Корейския полуостров и евентуалния колапс на Севера, подобната на пазарене сделка за репатрирането на задържани в Гуантанамо и опитът на китайското правителство да хакне „Гугъл“.

Телеграмите детайлизират неотдавнашните подозрения за корупция в Афганистан, финансирането на „Ал Кайда“ от донори от Саудитска Арабия и провалът на САЩ да попречи на Сирия да осигури огромен арсенал от оръжия за милициите на Хизбула в Ливан от 2006. Документите бяха разпространени въпреки острото възражение от САЩ, които настояха, че те са получени незаконно и трябва да бъдат върнати. Американски дипломати, включително държавният секретар Хилари Клинтън, не спряха през последните дни да влизат във връзка с различни държави, за да предотвратят евентуални дипломатически неприятности, посочва АП.

„Уикилийкс“ отказват да съобщят източниците си. Вчера сайтът беше блокиран и недостъпен заради хакерска атака. Коментатори допуснаха, че това може да отложи разгласяването на документите в медиите с няколко часа. От „Уикилийкс“ обаче обявиха, че въпреки блокирането на уебсайта, материалите ще бъдат оповестени, защото са били предадени предварително на медиите.

По БТА и Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.