Нова ТВ – гнусна пропаганда в полза на Борисов. Диляна – репортерката за мокри поръчки

„Темата на Нова” в две части в събота и неделя показа на зрителя, че студентите са пропаднали типове, пияници и наркомани, които не ги интересува учението, а университетът прави далавери и не си стопанисва имотите. И как тия хора искат въобще пари от държавата – това беше внушението на забележителния със своята подлост и инсинуации репортаж на репортерката Диляна Гайтанджиева.

Това е същата онази, която се обади лично на Бойко Борисов, за да се консултира с него за намесата на Лъчезар Иванов в защита на един митничар. И премиерът казал „Пускайте репортажа”, като това обаждане се превърна в пиар акция, демек – видите ли какъв премиер, дето не пази своите.

И сега тази звезда на журналистиката оцапа с лайна университета. Събрали били такси от студентите в юридическия факултет за някакъв курс по европейско право, с поканени чужденци лектори и това е представено като „Далавери за 1 млн. лева в университета разкри Нова ТВ”. Такова е и внушението на репортажа на новата звезда за мокри поръчки на правителството – Диляна Гайтанджиева.

Не, не просто една репортерка е направила свирка на премиера Борисов, позорът е за цялата Нова ТВ.

Това става в момент, в който по признание на самия министър, който мачка университета и БАН, бюджетът от 3,3 процента за образование и наука ни нарежда сред африканските държави.

Вместо медиите да защитят образованието, някаква телевизия очерня университета и паралелно със студентски протести пуска някакви истории от Студентски град отпреди 6 години, в които май имало набъркан някакъв, съден за наркотици. И претендира, че някакъв студентски стол от 3000 кв. м бил даден евтино под наем за супермаркет за 25 000 лв. месечно (!).

Къде живее тая репортерка, чувала ли е нещо за наеми, знае ли въобще за какво става дума? Излишни въпроси. Целият репортаж в две части е пропаганда, която да омаловажи протестите на студенти и учени, да ги представи като престъпници и тунеядци. Пропаганда, с която се занимават вестници като „Стандарт”, „Монитор”, „Телеграф” и др. позорни медии, сляпо обслужващи правителството.

Но читателят и зрителят виждат и помнят. Лумпени може да се вържат на манипулативните репортажи, но образованият човек разбира какво е пропаганда. С какво увеличи авторитета си тази Нова ТВ, чиято марка са предаванията като „Биг Брадър”, любими на лумпена, и повръщнята „Горещо” с Венета Райкова”? Сега блести  и с мръсните репортажи манипулации на Гайтанджиева.

А може би това е целта на новата шефка на Нова ТВ – свирки на правителството до откат? Да постигнат статуса на мизерна страна с нискообразовани обитатели, в която обслужването на властта е по-важно от пазарното присъствие и делът зрители. Какво печели така телевизията? Престиж за реклами на скъпи продукти? Повече зрители? Нито едно от тези неща.

Няма да стане, медиите вече не са това, което са. Прикриването на информация и лъжите се разкриват от други медии или в интернет, вече никое правителство не може да сложи всички под контрол.

Репортерки като Гайтанджиева може и да се уредят след време на подходяща работа по коридорите на властта, но няма да останат като пример за професионализъм.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.