На бунт да вървим!

Румен Белчев

Седмицата мина под знака на изключително важния въпрос – къде свършва гражданското общество и къде започва глупостта.

„Събират подписи Несебър да излезе от ЮНЕСКО“ – радостно ни съобщава „24 ЧАСА“.

Човек донякъде може да разбере хората от Несебър – като гледат абсолютно законната бетонна стена, наречена „Слънчев бряг“ насреща, що да не струпат и те нещичко. Не може да разбере обаче репортажите, описващи бунта на стария град като възторжен екшън. И шантавия протестен лозунг, прославен в „ТРУД“ – „България на 1329 години, Несебър – на 3000“ – в превод – къде се бутате вие бе, селяни (лозунгът на средния софиянец второ поколение).

И като се започнаха едни протести – та цяла неделя!

„Мижав четвърти протест на полицаите“ – с нескрито съжаление за мижавостта информира „НОВИНАР“. Този път, кой знае защо, полицаите не си поканили стоте каба гайди, а отишли да протестират пред румънското посолство. С лозунги на английски, призоваващи управляващите да си изпълнят обещанията. Ало, разузнаването – я проверете какво са обещали румънските управляващи на нашите полицаи!

„БАН излизат на протест със свещи“ – открехва ни „СТАНДАРТ“. Кризата си е криза – миналата година учените се бяха снабдили с тикви, които да търкалят по паветата, сега са решили да минат по-тънко.

По-малките организации, които не могат да съберат достатъчно хора за прилично митингче, пък се посвещават на подписки.

„ВМРО събира подписи за събаряне на ромско гето“ – тържествено обявява „ТРУД“. С уточнението, че след като събере подписи, ще поискат и референдум за рушването на гетото.

В далеч по-културна обстановка, пред Народния театър, „Творци събраха 300 000 подписа срещу скъпия ток“. Кратичкото антрефиле на „24 ЧАСА“ не ни дава много информация, освен че актьори и певци протестирали срещу цената на тока. И събрали 300 000 подписа тя да се намали. Кога, къде и как – не става ясно. Важното е, че има подписка, има гражданско общество, на бунт, братко, на бунт да вървим…

Малко странна идея лансират в „СТАНДАРТ“ полицаите, обвинени в убийството на арестант в Благоевград. Недоволни от правосъдието, те „искат референдум дали са невинни“…

На бунт се вдигат и във Варна – като не са могли да се сетят точно за какво, на пет места в града са започнали „Подписка срещу драконите от бронз“. Скулптурата на двата влюбени дракона според подписващите се „поругава християнски и общочовешки ценности“. Ами да – все пак ценностите на драконите са общодраконски.

Но гражданското общество не се вълнува от драконовите ценностти, то жадува изява – масичка, знаме, лозунг, тефтер за подписи, камери, репортери…

Като гледат възрастните, и децата се включиха във всенародното веселие. „Сега определяте ваканциите ни, след време ние – пенсиите ви“ – прославя шуменската ученическа демонстрация „ТРУД“.

В интерес на истината, в лозунга на учениците срещу късата според тях зимна ваканция нямаше нито една правописна грешка.

Не като лозунгите на протестиращите студенти от Софийския университет или приветствието на учените от БАН, които посрещнаха премиера с четири грешки в иначе кратичкото изреченийце „Добре дошъл г-н Министър Председател“ (запазваме академичния правопис)…

Не е проблемът в правописа – проблемът е в това, че сякаш араламбенето започна да се превръща в професия.

От което границата между гражданския протест и пълната му пародия става все по-незабележима.

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.