Как Вежди Рашидов уважи съмнителната Мишел, вместо българското кино

Прислужващият на правителството вестник „Стандарт“ години наред представя Мишел Бонев като звезда, която е покорила Италия, независимо от скандалите в италианската преса. На снимката е публикация от 2007 г.

Все по-големи скандали връхлитат от чужбина министъра на културата. Тия дни от Италия актрисата и режисьорка Мишел Бонев, която не слиза от страниците на италианските медии, обяви, че нейната фирма е платила на министъра Рашидов, заместника му Дерелиев и на още близо 40 души делегация посещението на кинофестивала във Венеция това лято. Това е нарушение на етичния кодекс на хората на висши държавни длъжности, веднага отбеляза в. „Сега“, един от малкото, които се осмеляват да критикуват правителството. Министерството на културата пък наивно се оправдава в официално съобщение, че били поканени от италианското министерство на културата и не било нарушение.

На фестивала във Венеция лятото беше връчена новоизмислена награда на филма „Сбогом, мамо“ на българката от Бургас, емигрирала в Италия в началото на 90-те, което предизвика скандал в италианските медии. Те обвиниха министъра на културата, че я протежира и подозират Мишел Бонев в интимни отношения с премиера Берлускони. Скандалът в Италия продължи тия дни с коментари, че държавната телевизия РАИ е купила филма й за 1 млн. евро, под натиск от върховете на властта. Същевременно италианската държавна телевизия отказала да купи филма на Паоло Сорентино „Великолепният“, спечелил наградата на журито на кинофестивала в Кан преди две години. Вестниците месеци наред пишат за нея, че с протекции от Берлускони се снима във всякакви сериали на държавната телевизия. А нейният филм-дебют като режисьорка е финансиран и от българският филмов център с над 300 хил. лв.

Вчера министерство на културата разпространи обидно за българските кинематографисти съобщение, чийто смисъл е, че българските филми не се гледат, и театрите носят повече приходи (виж тук). И в йезуитското си прессъобщение привеждат цифри колко малко зрители имали българските филми, без да правят сметката, че освен в киносалоните (в които частните кина рядко въртят български заглавия), те се гледат и по телевизията. Внушението на министерството на културата е, че …няма смисъл да се финансират български филми, след като един от 20 има успех в киносалоните. Кинаджиите поискаха ден по-рано оставката на министъра във връзка с предвидената поправка в закона, с която правителството иска да спре финансирането на българското кино.

Бургаският вестник „Десант“ неотдавна излезе с подробна публикация за възхода на съгражданката си Мишел Бонев, така ухажвана от министерството, и за някои игри зад кулисите на правителството:

В средата на април, тази година, с апломб през родните медии премина новината, че са започнали снимките на най-новия българо-италиански филм “Сбогом, мамо”. Както си му е редът имаше хвалебствени дописки за екипа и репортажи от мястото на събитието. Но най-впечатляващото бе, че лично министърът на културата Вежди Рашидов се разходи до снимачната площадка, за да поздрави сценариста и режисьора на продукцията – българката с италиански паспорт Мишел Бонев.

В България вече се снимат много филми, но този бе първият, удостоен с височайшо министерско внимание. Още по-изненадващо, в началото на септември на Венецианския филмов фестивал готовият вече “Сбогом, мамо”, без въобще да е участвал в конкурсната програма, получи току-що основаната награда “Действие за жени”.

Обяснението на организаторите бе, че това е специален приз, създаден по случай 60-годишнината на европейската конвенция за съхраняване на основните човешки права. В България награждаването на филма бе толкова преекспонирано по всички телевизии, радиа и основните вестници, че в залисията си много от медиите дори пропуснаха да разкажат кой всъщност е спечелил фестивала – щатската лента “Някъде” на София Копола.

Затова пък в обширните материали и в по-дребните дописки неизменно пишеше, че най-после кинематографията на страната ни е била забелязана на голям филмов форум. В Италия обаче пресата бе категорична: “Действие за жени” е награда, която е била скалъпена набързо в последния момент по разпореждане на правителството, за да се връчи конкретно на Мишел Бонев.

От в. „Стандарт“.

Черешката на тортата обаче бе, че специално за да уважат Мишел Бонев и нейната награда до Венеция се беше разходила 40-членна официална делегация от иначе бедна България, оглавявана от Рашидов, която присъства на гала-вечерта. Платено от неясно кого в пътуването бе включена група от артисти, но основно – от много журналисти. Така че после да напишат само хвалебствия. И за Мишел Бонев, и за филма й, и за Рашидов. Но дори и при всичко това нещата изглеждат нормално като за България.

Лента с българско участие е спечелила някаква, макар и спорна, награда и официалните власти са съпроводили антураж, който достойно да почете събитието. Че си взели и послушни репортери, които да го отразят под диктовка. Случвало се е много пъти, какво пък толкова…

Историята започва да вони в момента, когато човек се зарови в италианската преса, която за разлика от официалната българска, съвсем не беше така позитивно настроена както към филма, така и към персоната на Мишел Бонев. А оттам и към натруфеното официално българско политическо присъствие около младата режисьорка. И има защо.

Госпожица Мишел е родена през 1971 година в Бургас под името Драгомира Бонева. През 1990 емигрира в Италия. В интервю за вестник “Кориере дела сера” тя казва, че пристигнала в чужбина “без специално образование, само с един чифт жълти обувки и 20 долара в джоба”. Но благодарение на уменията си била стигнала далеч.

Вестникът обаче припомня, че възходът на Бонев удивително съвпада с появата на Силвио Берлускони на италианската политическа сцена и дава идея за размисъл у читателите си в каква точно древна сфера ще да са били тези големи умения.

От 2001 Берлускони е неизменен премиер на Италия. Именно в този момент “от нищото”, както се изразява в. “Ла република”, изниква и фигурата на Бонев. Но не заради уменията си, а заради силната политическа опека, с която се ползва. На 3 март 2003 “Ла република” помества обширен репортаж около един голям скандал на предстоящия фестивал “Сан Ремо”. Там пише, че директорът на фестивала Агустино Сака е бил подложен на силен натиск от страна на културното министерство в Италия да назначи Мишел Бонев за съводеща.

Вестникът съобщава, че това не се е случило само, защото основният водещ от години Пипо Баудо се противопоставил категорично и заплашил да напусне, ако му натрапят “тази Мишел”. Все пак “новата любимка на Берлускони” се сдобива с назначение на “Сан Ремо”. Правят я “коментатор на фестивалните вечери” и тя всеки ден се появява в ефира на държавната телевизия РАИ, за да говори, неясно като какъв експерт, за качеството на песните.

“Мишел Бонев, изглежда, се появи от нищото. Въпреки многото творчески дейности, с които твърди, че се е занимавала, в интернет няма никаква следа от нея. Затова пък със завидната си осанка, с дългата си черна коса, тя вече почти се вживява в ролята си на първа дама. Случаят с Бонев е първият в историята на фестивала, когато конкурсните вечери се коментират от официално назначено лице”, пише “Ла република” през 2003.

Но това е само началото. След това българката прави зашеметяваща кариера. Появява се в епизодична роля във филма “Страстите Христови” на Мел Гибсън. Италианската преса обяснява, че Мишел е единственият статист във филма, който не е минавал през кастинг. След това РАИ си я взима под своя опека.

Директорът на държавната телевизия е издал заповед Бонев да участва в почти всички сериали, които телевизията заснема. Я тя годишно заснема поне десетина.

През 2007 нещата се изясняват. Тогава в пресата попадат записи от телефонни разговори на Берлускони с негови подчинени и различни общественици, от които става ясно как италианският премиер е протежирал момичетата, които са минавали през леглото му.

На 19.12.2007 в. “Л`еспресо” публикува материал, озаглавен “Историята на Сака” (Агостино Сака е директор на държавната телевизия РАИ през 2002-2003, а след това – шеф на РАИ фикшън – секторът, който произвежда телевизионни сериали и филми). Там се цитират част от разговорите по телефона между Берлускони и Сака.

По-любопитен е един от тях, в който премиерът посочва на телевизионния шеф: “Не е зле да изпробвате качествата на няколко млади актриси, които лично съм гледал и смятам, че се справят много добре. Мисля, че телевизията ще има огромна полза от тях”.

Тук Берлускони изрежда четири имена, едното от които е на Мишел Бонев. Очевидно е, заключава изданието, че италианските зрители трябваше да се радват на момичетата, които преди това са радвали очите на премиера.

Сега да се върнем в наши дни във Венеция. “Ла република” пише, че през 2008 Бонев е кандидатствала за държавна субсидия в Италия за филма си “Сбогом, мамо” и такава й е била отказана, заради ниските качества на сценария. Но за всеобща изненада в началото на 2010 субсидията й е била дадена.

Пишман-сценаристката не е имала никакъв проблем да получи държавни пари и от България, където неин копродуцент става Националният филмов център. Много проекти не се дореждат до финансиране от Центъра, но за креватната любимка на Берлускони пари има. Все пак у нас премиер е голям негов приятел.

Във Венеция Бонев получи наградата си не от неин колега или друго лице от културната гилдия, а от правителството. Връчи й я министърът на земеделието и горите Джанкарло Галан.

Пред медиите той въобще не се посвени да изрече, че “Берлускони ми се обади, за да ме помоли да предам топлите му поздравления на българската режисьорка и актриса”. Никой друг, дори и София Копола, не получи поздрави от Берлускони. Пресата отбелязва, че специално за българката премиерът на Италия съпроводил на гала-вечерта още един министър – на равноправието между половете Мара Карфаня.

При тази толкова ясна постановка е съвсем очевадно какво са правили 40-те души от официалната българска делегация във Венеция. Те чисто и просто е трябвало да светят, докато Берлускони се обяснява на една от многото си изгори. Въобще няма съмнение и по чие разпореждане Рашидов и сие са поели към Италия.

За дружбата между Бойко Борисов и Силвио Берлускони се е писало много. Можем само да гадаем дали италианският премиер лично е помолил приятеля си да направи необходимия жест за любовницата му или Бойко се е сетил сам. По-скоро първото.

Най-жалкото е, че в огромната си част родната преса просто си затвори очите за цирка, в който е участвал един български министър. Слаборазпространеният вестник “Култура” пусна няколко реда, в които плахо задава въпроса на чий гръб е пътувала 40-членната делегация.

“24 часа” от кумова срама пък препечата италианска публикация по темата. Но го направи още по-плахо, взимайки текст не от голям италиански ежедневник, а от жълто интернет-издание, за да остане българският читател с усещането, че темата е някаква долна интрига, на която не следва да се вярва. А и “24 часа” пусна материала с уговорката, че “препечатваме статията, без да вземаме отношение към позицията на автора й”.

И как да вземат отношение, милите, като знаят кой е подготвял списъка за воаяжа и под чий контрол са били писани дописките за посещението на Рашидов на Венецианския фестивал.

Диана Дамянова е собственик на агенцията за кризисен пиар “Ди енд Ди” („Д&Д“). От края на миналия век Дамянова и агенцията й обслужват “Лукойл – България” и персонално боса й Валентин Златев , а покрай тях и всички премиери на страната (б. р. – Диана Дамянова беше и вицепрезидент на „Лукойл – България“ няколко години).

Нейните специалитети са обгрижване на послушни и сплашване, натиск, шантаж и шамаросване на непослушни медии. Малкото репортери, върху които тя не успява да въздейства, се радват на всевъзможни обиди във форумите под статиите им, писани анонимно от подчинени на Дамянова. Ей така действията й вече повече от десет години всяват страх в гилдията, поради което вестници, радиа и телевизии предпочитат или да хвалят, или да мълчат, когато в дадено събитие е намесена ръката Дамянова.

Миналата година, в разгара на кризата, Дамянова намери лесен начин да отърве излишни разходи покрай агенцията си. Тя пласира в правителството, чийто премиер Борисов управлява само фиктивно страната, командван зад кулисите от Валентин Златев, всичките си основни служители в “Ди енд Ди”. Почти всички заеха постове в министерските пресцентрове (б. р. –
шефката на фирмата „Д&Д“ Ива Петрони е шеф на кабинета на министъра Вежди Рашидов).
Докато бургазлийката Драгомира все пак е трябвало да играе някакви роли по сериали и дори да се поти над филм, за да получи държавните пари от РАИ, Дамянова не прави нищо. Народът издържа подчинените й, които тя е наредила по министерствата.

Затова пък винаги, когато човек на Дамянова стои зад някакво събитие, вестниците са послушни. Поради тази причина се направиха на ударени и за измислената награда във Венеция, за която цяла министерска свита се разходи до Италия, за да пляска на една премиерска любовница.

Със съкращения от в. „Десант

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.