Веселите скелети под Букурещкия университет

в. Адевърул

скелетите, открити край Букурещкия университет. Снимка: АП/БТА

Извадени от земята след 400 години, скелетите от пъпа на Букурещ се смеят с челюсти, разпънати до ушите, от два дни. Но не защото археолозите ги гъделичкат с четките си под мишниците. А защото намират надземния свят доста забавен: една фирма се е споразумяла с (кмета на Букурещ) Сорин Опреску да направи за 18 милиона евро подземен паркинг за 18 месеца. Десет месеца бяха загубени, докато се мъчеха да преместят четирите статуи от района.

Злорадата усмивка на букурещяните, извадени на повърхността в центъра на столицата, може да има няколко обяснения. Едно от тях може да бъде, че един нов проект на кметството започна светкавично и се спъна неочаквано. И понеже няма големи шансове да види продължението на спряната магистрала (около Букурещ) в мандата си, Сорин Опреску се захвана да копае под земята.

За подземния паркинг до университета кметът се договори с една фирма, даде й на концесия работите за 18 милиона евро и й поиска да ги приключи в срок от 18 месеца. А заместник-кметът Мирча Райку е дори още по-оптимистичен – той съобщи, че го вижда готов след 16 месеца.

От приказките през март досега изминаха десет месеца и единствените, които се помръднаха от мястото си, бяха статуите на Михай Витязу, Спиру Харет, Георге Лазар и Йон Елиаде Радулеску. Огромното усилие по преместването на четирите статуи в парка Извор може да бъде друг повод за веселието на скелетите под университета: оборудването беше докарано от Австрия, кранът тежеше 500 тона, 60 души бяха ангажирани.

На мястото под статуите археолозите знаеха, че може да се намерят останки, дори се знаеше кои: една църква от 16-ти век и развалините на Княжеската академия „Св. Сава“, първата институция за висше образование в страната. Потвърждава го и ръководителят на отдел археология в градския музей на Букурещ – Георге Мънуку, бившият министър на културата Адриан Йоргулеску и карти от онова време, които се намират в Румънската академия.

Но въпреки тези подозрения, проектът започна без да се направи археологическо проучване. Първите кости бяха открити преди 10 дни, но властите се направиха, че не ги виждат, от страх да не бъдат спрени работите. Тогава бяха открити и останки от сгради и канализация от 18-19 век, което показа вероятното откриване на Академията „Св. Сава“.

В събота излязоха наяве и първите три скелета, много близо до тротоара. Любопитните дойдоха да ги снимат, а работниците нямаше какво да правят и спряха разкопаването. Сега останките изглежда са още по-стари – от 16 век, и се предполага, че става дума за гробище край Манастира „Св. Сава“.

Скелетите, извадени в събота на повърхността, породиха спор: могат ли или не да продължат работите по бъдещия паркинг? Археолозите за раздвоени: някои, по-близки до столичната община, казват, че костите може да бъдат занесени в музея и проектът за паркинга може да продължи.

Други казват, че и дума не може да става – руините и паметниците трябва да бъдат консервирани и превърнати в туристическа забележителност. Различни шефове и шефчета от кметството изразяват и те мнение, че „проектът за паркинга ще продължи“, което отново предизвика усмивките на оголените черепи.

Комисия на министерството на културата анализира в момента важността на откритието и и ще издаде решение. В зависимост от него работите ще продължат, но с друг проект, който включва и развалините, тоест ще изисква други изхарчени пари, или ще бъде спрян и тогава фирмата ще трябва да бъде обезщетена.

Преди четири години възстановяването на историческия център мина през същата грешка. Проектът беше блокиран, защото руините на хановете, открити по време на работите, изненадаха кметовете. Сорин Оперску тогава прекрати договора с фирма Седеса с мотива, че тя действа твърде бавно при археологическото проучване, после нае консултант, след това направи друг търг, договори се с други фирми, загуби още пари и време.

Дълго време руините, намерени в историческия център, бяха дупки, в които посетители хвърляха цигарите, пластмасовите си отпадъци и опаковките от чипс. Сега разбирате ли защо се хилят скелетите под университета?

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.