Русия се препъва между Путин и Медведев

в. Независимая газета

Путин и Медведев. Снимка: руск

В края на миналата седмица чухме от министър-председателя Владимир Путин поредния отговор на въпроса дали ще се кандидатира на следващите президентски избори. По форма той не бе по-различен от предишните: тандемът ще вземе съгласувано решение. Този път обаче изявлението на премиера бе предшествано от изказване на държавния глава Дмитрий Медведев, който не изключи възможността да се бори за висшия пост през 2012 г. Експерти на „Независимая газета“ са на различни становища по списъка на кандидат-президентите; признават обаче, че последната година е донесла съществени промени в нагласите на елитите.

* * *

Както Путин, така и Медведев „отдавна са свикнали“ с въпроса за собственото им участие в кампанията за 2012 г., съобщи премиерът на пресконференция по време на годишния икономически форум в Берлин. „Отговорът ще е стандартен и няма да ви кажа нищо ново: ще видим какво ще е състоянието на социалната сфера, на икономиката, на политическата ситуация и ще вземем съгласувано решение в интерес на страната“, изтъкна главата на руското правителство.

Тази теза наистина повтаря предишни изявления на Путин. Да не забравяме обаче изказването на Медведев през април, преди посещението в Норвегия – той заяви, че не е изключено да участва в президентската надпревара: „Ако това ще е необходимо за страната ми и за да бъде запазен курсът, формиран през последните години“. Заради новия нюанс в трактовката на ситуацията мнозина започнаха да говорят, че се засилват колебанията сред елитите в Русия.

На фона на сегашното изявление на Путин шефът на Фонда за ефективна политика Глеб Павловски даде обширно интервю за радио „Раша тудей“, в което заяви, че „Медведев доста ясно прокарва собствена линия“. „Той ще засилва натиска върху елитите, върху изпълнителната власт, включително правителството, върху регионалните власти, с цел да бъде признат за естествен лидер на политическата класа“, каза експертът.

Павловски е сигурен, че това признание „бързо нараства, особено в регионалните промишлени, административни, дори в силовите среди“. Според него, президентът „е убеден, че никой в страната не разполага с убедителна алтернатива на неговия курс, и смята да постигне целта си – да го признаят за естествен кандидат за президентския пост. Да го издейства от всички, на доброволна основа. И нещо особено важно, да издейства съгласието на Путин“. Експертът подчертава, че Медведев „иска да е лидер на дадената политическа система, но в модернизиран вид, а също и на управляващата й класа, легитимна и конкурентоспособна на световната арена. „Затова си позволява доста остра критика още отсега, а ще стигне и по-далеч в тази посока“, добавя той.

Убеждението на Павловски, че е неизбежно Медведев да се кандидатира на изборите през 2012 г., явно е в дисонанс с предпазливата фраза на Путин. Мнението на аналитика обаче споделя Евгений Минченко, директор на Международния институт за политическа експертиза. „Очевидно е, че Медведев засилва своите позиции, тъй че каквото и да обсъждат помежду си двамата с Путин, той е взел за себе си решение да се бори за нов мандат. Докато Путин днес има някакви съмнения, Медведев демонстрира пълна липса на такива“, казва политологът.

Събеседникът на „Независимая газета“ забелязва промени в настроенията сред руската бюрокрация напоследък: „Преди година в думите им се долавяха носталгични нотки – „кога най-сетне ще се върне Путин, за да станат ясни нещата“, докато днес тази носталгия все повече намалява. Явно времето си казва думата. Чиновниците свикват с мисълта, че е неизбежно Медведев да стане кандидат и да спечели“.

Според експерта, Павловски изразява точно тези нагласи сред бюрокрацията у нас, като споменава за „есенното настъпление“ на президента, свързано с изказването му на своя сайт в навечерието на годишното послание към Федералното събрание. „Допреди малко, през лятото, имиджовата политика на Путин бе по-силна, но днес се очертава обратна тенденция – отбелязва нашият събеседник. – Путин често се повтаря, а Медведев има вече собствен политически стил. Още през 2008 г. бях казал, че Медведев ще стане истински президент, щом уволни Рахимов, Шаймиев и Лужков (бившия президент на република Башкортостан Муртаза Рахимов, бившия лидер на Татарстан Минтимер Шаймиев и бившия кмет на Москва Юрий Лужков – б. р.).“

Николай Петров от научния съвет на Московския Карнеги център не е съгласен с тази оценка на ситуацията и за разлика от своя колега не е склонен да подценява позициите на премиера: „Не виждам признаци, че Путин смята да се оттегли от властта. По-скоро обратното. Образувала се е доста сложна конфигурация, в която формалният и реалният лидер са различни лица, а реалният център за вземане на решения не съвпада с формалния“.

Експертът е убеден, че подобна система не може да изтрае дълго, тъй като силно затруднява процеса на политически реформи: „Реалният лидер, застанал настрана, ще изгуби от каквито и да било преобразования, затова ги блокира“. Според него са възможни само два сценария за по-нататъшно развитие на системата. Единият предполага сближаване на позициите между формалния и реалния лидер. Това обаче е възможно, само ако Путин се върне на президентския пост, изтъква Петров: „Или ако премиерът напусне политическата сцена, тогава Медведев или друг някой, озовал се на висшия държавен пост, няма как, ще бъде не само формален, но и реален лидер“.

Наблюдателят посочва, че голяма част от прокремълската бюрокрация е недоволна от днешното положение – тя „губи позиции, тъй като е обвързана с формалния лидер, който не притежава голяма власт“. „Това е много опасна игра за политическите елити. Те трябва да демонстрират лоялност, отчасти да направят избор, а той съвсем не е очевиден. И който сгреши, ще бъде наказан“, обяснява Петров.

Медведев може да обявява някакви новации в политическата сфера, но „не може да прави никакви реформи“, твърди аналитикът. „В своето видеообръщение той констатира факта, че всички дребни декоративни промени, които са му били позволени, вече са извършени и той не може да стори нищо повече. Той измисля начини да слива или разделя часовите пояси, но няма право да променя каквото и да било в политическата система“, казва експертът.

И дори намерението на държавния глава да спомене в посланието си проблемите на жилищно-комуналното стопанство не означава според Петров само това, че президентът нахлува в територията на путинската епархия. Политологът вижда тук оттегляне от темите за модернизация (не е ясно какво ново би могъл да предложи тук Медведев) и за борба с корупцията.

„А да не забравяме, че бе използвал двете теми, за да дойде на власт. Днешното им пренебрегване автоматично означава, че президентът се оттегля от центъра в периферията на политическата дискусия“, коментира нашият събеседник. Според Петров, хората може би се питат „щом сега за нас е важно да сме на топло, какво общо има тук президентът? Нали по въпроса работи Путин – тъй целенасочено и ефективно“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.