Умберто Еко: Интернет доставя огромно количество неподредена информация, което е опасно

Умберто Еко. Снимка: личен сайт

Умберто Еко е 78-годишен, писател и професор по семиотика в университета в Болоня, автор на романи, философски и детски книги, сред които бестселъри като „В името на розата“. Последният му роман „Пражкото гробище“ излезе неотдавна и предизвика гнева на католическата църква (виж тук)

„Ние не трябва да вярваме на твърде прибързаните разсъждения. Привидното завръщане на национализма – особено в страните от Централна и Източна Европа – се дължи основно на разпадането на съветския режим. Обхванати от динамиката на съвременността, ние лесно забравяме продължителния характер на историческите процеси, които се разпростират в продължение на векове“. Това казва в интервю за сп. „Цицеро“ италианският писател и философ Умберто Еко.

– Изпитвате ли недоверие към излишеството от информация?

– Прекомерното значение на медиите започна с победата на Кенеди над Никсън не заради безспорното политическо превъзходство, а благодарение на една приветлива външност и на един противник, който не умееше да се бръсне както трябва! По-рано, в един свят без медии, народът нямаше контакт с ръководството си. Той виждаше царя веднъж в живота, и то когато на следващия ден след коронацията си царят посещаваше неговия край и амнистираше затворниците. В този момент обаче, когато политикът започна да се показва, той се превърна в артист. За един честен политик ще бъде много трудно самият той да не бъде измамен от системата.
Днес политиците дават гласност на своите изявления пред телевизията, преди да се обърнат към парламента, който би им позволил да получат подкрепа за своите предложения и да ги обсъдят. Тук е началото на популизма. Като се дава предимство на ефективното появяване в медиите и всичко се ограничава до едно-единствено послание – лозунг. Този подход на практика е станал задължение. Който отказва да ползва този „метод”, рискува политическото си оцеляване.
През целия си мандат Берлускони редовно заявяваше във вторник точно обратното на това, което беше обявил предишния ден. Но динамиката на медиите насърчава загубата на паметта. Между другото, за да понеса именно този феномен, останах цял живот в университета, тъй като е привилегировано място, в което младите хора култивират своята дългосрочна памет, бавността и смисъла за хронологията на историята.

– От другата страна на Атлантическия океан според вас се занимават твърде зле със смисъла на значението на историята, особено неоконсерваторите…

– Причината е, че днешна Америка не е проумяла нито значението на историята, нито ролята, която се възлага на една водеща сила… Днешна Америка плува изцяло върху вълните на миналото, от една страна, поради горчива липса на култура, от друга страна, поради своята необузданост. Впрочем това беше типично за големите европейски сили по времето на Луи-Филип.

– Как си обяснявате тази липса на образование?

– Нека помислим за собствените си недостатъци! Загубата на чувството за история, едно типично болестно състояние в САЩ, за съжаление се разпространява все повече и повече сред младите европейци. Ако попитате един млад англичанин, французин или италианец кой е бил държавен глава през петдесетте години в тяхната страна, той ще отговори с голямо затруднение, за разлика от учениците от моето поколение! По онова време училището даваше на учениците още една представа за поредността на историческите събития.
Съединените щати са застрашени от загубата на колективната си памет, застрашени от провала на енциклопедията, т.е. на общото знание, което в едно общество има двойна роля. За съхраняване на спомени и за филтриране на други анекдотични елементи, така че да се запази само историческият разказ. Царството на интернет допринася значително за ускоряване на тази загуба на историческа перспектива, като просто се доставя едно голямо количество от неподредена информация. Прекомерното количество информация може да бъде точно толкова опасно, колкото и твърде малкото.

– Съединените щати обаче имат богат и разнообразен културен живот!

– Но тази интелигенция няма никакво влияние! Разделена на най-малки части, тя е затворена в своите луксозни гета, в университетите. В големите вестници никой от академичните среди не взема думата. И ако все пак някой реши да се включи в политиката, той се отказва веднага от академичната си работа, както направиха Бжежински и Кисинджър. Ако в Европа интелектуалци подпишат манифест и не му се отделя винаги най-голямо внимание, то поне най-малкото е, че трудно може да бъде напълно пренебрегнат.

От cao.bg (Център за анализи и образование), със съкращения, превод: Господин Тонев от списание „Цицеро”.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.