Корупцията като всекидневие в Русия

Франс прес

Кмет, обвинен в ръководство на престъпна група, следовател, осъден за изнудване, полицай, който си поискал подкуп, за да пусне заподозрян: нито ден не минава в Русия без нов скандал да илюстрира размерите на корупцията сред руските власти. Корупцията е най-печелившият бизнес в Русия, оценяван на 300 милиарда долара годишно, заяви за Франс прес Кирил Кабанов, директор на неправителствената организация Национален антикорупционен комитет.

Тя се превърна в сериозен проблем, който подкопава държавата и властта, каза Юлий Нисневич, ръководител на проучванията в московското представителство на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“. Министерството на вътрешните работи тази седмица съобщи, че за изнудване за подкуп от 1 млн. долара на московското представителство на „Тошиба“, в сградата на Контролното управление на президента на Русия е задържан началникът на департамента (отдела) за контрол в социалната сфера в това ведомство Андрей Воронин. Той е заподозрян, че е част от перстъпна група, която изнудвала чуждестранни предприемачи срещу обещание за съдействие, за да получат държавна поръчка за медицинско оборудване.

Следственият комитет при федералната прокуратура съобщи през уикенда, че в Саратовска област е задържан Михаил Лисенко, глава на Енгелския общински район. Той е заподозрян, че ръководи престъпна група, която е извършила по негово нареждане поне едно убийство. Бивш следовател от същия Следствен комитет на Генералната прокуратура беше осъден в края на миналата седмица в Москва на три години затвор, затова че изнудил шеф на фирма за близо 3 милиона евро. Двама полицаи в Санкт-Петербург неотдавна бяха осъдени на две години затвор затова, че са взели много по-скромна сума – 1250 евро срещу обещанието да освободят заподозрян.

Според Нисневич всички тези разкрития приличат повече на организирана пиар кампания, отколкото на системна борба срещу корупцията. Въпреки че руският президент Дмитрий Медведев заяви, че ще превърне борбата срещу корупцията в приоритет, досега само дребни чиновници са обект на преследване, докато служителите от висшите ешелони на властта остават недосегаема каста, подчерта той.

Когато става дума за подкуп за един милион долара, очевидно е че дребен началник на отдел не може да бъде единственият виновник, заяви Кабанов. Истинска борба срещу корупцията започва, когато има повече от двама-трима осъдени на затвор, каза той. Според Нисневич случващото се в момента в Русия е постановка, която цели да покаже, че правоналагащите органи правят нещо срещу корупцията.

Мина времето, когато онези, които изнудваха за подкупи, искаха да им носят парите в кабинета в чували. Ако корумпиран чиновник бъде хванат на местопрестъплението, това е защото силите на реда са получили заповед повече да не си затварят очите за действията му, поясни Нисневич.

Афишираната от Кремъл борба срещу корупцията остава само на думи според „Трансперънси интернешънъл“. Организацията постави Русия сред 25-те най-корумпирани страни на планетата в годишната си класация в края на октомври.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.