Стана, каквото се очакваше – руска АЕЦ в България, за тях печалбата, за нас – рискът

Както e-vestnik писа няколко пъти, АЕЦ „Белене” ще бъде руска, руснаци ще притежават половината от централата, ще печелят от тока й, от доставки на гориво, части и поддръжка, ще спечелят и от строителството й. Какво остава за България? Ядреният риск да имаме такава централа на наша територия и да се бием в гърдите, че цепим атома и сме енергиен център на Балканите.

Както е известно от износа на ток и от сегашната АЕЦ „Козлодуй” не печели държавата, а фирми посредници (виж отчетите на НЕК през последните години), защото токът се продава на цена по-ниска отколкото на вътрешния пазар. Пита се – защо е нужна още една такава централа, след като въпреки заплахите в страната няма недостиг на ток, а същевременно върви строителство на по-екологично чисти енергийни мощности, колкото един блок на бъдещата АЕЦ? И заедно с това се повишава енергийната ефективност на сгради и производства?

С подписаният вчера меморандум стана ясно, че 45% от централата ще бъде руска – на руската държавна фирма „Росатом”, 51% на българската НЕК, а по 1% ще имат финландската „Фортум” и една френска фирма, колкото за парлама. Участието на тези двете фирми е символично, но от българското правителство беше представено като революционно привличане на инвеститори от Европа. И инвеститорите щели да станат повече, за сметка на българското държавно участие. Тоест руснаците ще определят и цената на тока, начислявайки си разходите по своя преценка. То и досега имаше един голям немски инвеститор RWE, но той се оттегли, като направи сметка, че не му излиза сметката с такава скъпа централа и неясна възвращаемост.

А цената на АЕЦ „Белене” пък е пълен цирк. Въпреки гръмките закани на премиера Борисов, тя се оказа 6,298 млрд. евро, при първоначално обявените от руснаците 6,3 млрд. евро. Голям успех постигна българският премиер в намаляването й.

За какво ни е тогава тази централа на българска територия? Да се пъчим с АЕЦ на гол задник?

Видя се още нещо, което e-vestnik предвиждаше – че Борисов ще прокара всички руски проекти, въпреки първоначалните си закани да ги спре.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.