Свидетел нарича Борисов човек на сръбски бандити, българските медии се ослушват

Бойко Борисов в славните му времена като главен секретар на МВР. Снимка: Булфото

Защитеният свидетел Томислав Марянович каза пред Специалния съд за организираната престъпност в Белград, че Бойко Борисов, тогава главен секретар на полицията, е бил човека на сръбския бандит Сретан Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България. Новината от показанията на свидетеля беше съобщена в сръбските медии и цитирана от световните агенции.

В България тя беше спомената между другото накрая на иначе подробен материал в който се разказва за показанията на свидетеля. Марянович, който чрез видеовръзка Белград-Загреб свидетелства за организирането на убийството на хърватския журналист и собственик на седмичника „Национал“ Иво Пуканич, подробно обясни схемата на престъпната групировка и нейните акции.

Джурович бил дясна ръка на Йосич и след ареста му наредил убийството на Бай Миле в София през 2004 г. Убийство било отмъщение към бай Миле, че не е попречил на арестуването и прехвърлянето на Сретен Йосич в Холандия, след което свидетелят замесва и името на сегашния български премиер Бойко Борисов.

Слободан Джурович, наричан Кардинала, е кум на Сретен Йосич (Йоца Амстердама), наредил убийството на Милчо Бонев, известен като бай Миле през 2004 г. Той е хърватин, с 55 регистрации за кражби, фалшификации на пари и други криминални прояви. Той твърди, че Кардинала направил поръчката след арестуването на Йосич през 2002 г. в България и екстрадирането му в Холандия. Това убийство е отмъщение към бай Миле, който не е попречил на арестуването и прехвърлянето на Йоца Амстердама в Холандия, пишат сръбските медии.

След това Джурович наследил големия престъпен бизнес на Милчо Бонев в България, свързан с наркотици, убийства и оръжие. Според него Сретен Йосич и неговият кум Слободан Джурович стоят и зад убийството на журналиста издател Пуканич. За неговата смърт Йосич обещал 1,5 млн. евро.
Престъпният клан започва своите акции през 2000 г., когато в Загреб организират нелегален бизнес с наркотици, оръжие и изнудване. През 2003 г. пък от Босна за Ротердам контрабандират голямо количество оръжие по поръчка на Слободан Джурович. Томислав Марянович цитира един от престъпните босове – Роберт Матанич, който е заявил, че Слободан Джурович през 2004 г. им е заповядал в България, в Пловдив, да убият един човек, който ги е измамил за наркотици.

Види се на българските медии им е някак срамно да цитират какво се говори за българския премиер в чужбина и какво съобщават агенциите. Самият Борисов очевидно има страх от Сретан Йосич и сръбските бандити. Предишния парламент направи анкетна комисия за случая Сретан Йосич, с подозрението, че Борисов е свързан с него и така ще го притисне преди изборите. Борисов, тогава кмет на София, заяви: „Доган и Станишев си играят с моя живот“, по повод създадената анкетна комисия в парламента. Според Борисов целта била да се изострят сетивата на престъпника, знаейки кой е прекия виновник за неговото залавяне. Депутати тогава подозираха Борисов в това, което твърди свидетелят пред сръбския съд.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.