Как мафията изсмуква еврофондовете, защо от ОЛАФ са безсилни

Милиони евро, предназначени за прераждането на най-бедните региони в Европейския съюз, са източвани от организирани престъпни групи, включително от италианската мафия, установи разследване на ББС. Няколко фиктивни италиански компании са получили с измама субсидии от ЕС за проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.

Наблюдатели, настроени критично, казват, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) не успява да спре кражбите и злоупотребите. ОЛАФ настоява, че страните членки на ЕС носят главната отговорност за предотвратяване на злоупотребите. Изпълняващият длъжността генерален директор на службата Никълъс Илет обаче заяви, че ОЛАФ укрепва своите механизми за намаляване на измамите: „Големи суми отиват при мафията, което очевидно не бива да е така. Трябва да продължим да подобряваме нашата финансова и административна система и да се прицелваме по-точно в конкретни рискови области на място. Ние вече правим това“.

Подарък

Парите от Структурния фонд на ЕС са давани от Европейската комисия в Брюксел. Общият бюджет на съюза за структурните фондове през последния седемгодишен период (2007-2013 г.) е  350 милиарда евро, разпределени по 650 000 програми в 27 държави.

Европейската комисия сама изчислява, че в 27-те страни членки, само през 2009 г., е имало нередности и измами с 1.22 милиарда евро от структурните фондове, което представлява увеличение със 100% в сравнение с предходната година.

На италианския остров Сицилия, един неотдавна разкаял се мафиотски бос разкри как точно част от тези пари са попаднали в ръцете на мафията. Настоявайки да не бъде показан публично, докато говори пред Би Би Си, Антонио Биритела се съгласи на среща в една стая в хотел на задна улица в столицата на едноименната италианска автономна област Палермо.

„Всичките тези фондове от ЕС са смятани като подарък за мафията, за лесни печалби, и то най-вече развиването на вятърни ферми и на възобновяеми енергийни източници“, каза той. Въпреки че сега сътрудничи с полицията и с други италиански институции, Биритела признава, че е бивш ключов играч в местна мафия – Коза ностра, която има позорна слава.

Преди Коза ностра изнудваше за пари в провинция Трапани, в автономна област Сицилия, сега, според Биритела съвременната мафия е преоткрила себе си като организация на „бели якички“. Тя е източила милиони евро от фондове на ЕС, използвайки фиктивни компании и внедрявайки свои хора в регионалните органи, които разпределят субсидиите.

Биритела твърди, че познава добре механизма на функциониране на измамните схеми: „Първо, мафията има дял в много от компаниите, които получиха държавни средства, и (мафиотите) притежават много от компаниите, които пък спечелиха договорите за изграждане на вятърни ферми. Освен това са отчитали фалшиви трансакции и са издавали фактури за двойно по-големи суми“.

Той казва, че организацията е прибягвала до сплашвания, за да получи парцелите земя, от които се е нуждаела, за да построи вятърните ферми, като е заплашвала всички строителни фирми, отказали да й плащат рекет. „Започваше с палеж на техните къщи или строителни обекти, като изгаряше камионите и машините им. После следваха закани по телефона. И на този етап те обикновено взимаха онова, което искаха“.

Пране на пари

Очаква се Сицилия да получи още 6.5 милиарда евро от структурните фондове на ЕС през следващия седемгодишен финансов период и това е повод за нарастващо безпокойство за липсата на гаранции за защита на допълнителните средства, в случай че секторът на възобновяемите енергийни източници в италианската автономна област продължи да привлича значителни субсидии.

На 40 километра от Палермо, селскостопанският регион Кампореале е погълнат напълно от подредени в редици големи вятърни турбини, които са разпръснати по околните вулканични била. Според областния прокурор за борба с мафията Роберто Скарпинато някои от вятърните ферми тук са били изградени от мафията с европейски субсидии, които след това са били използвани за финансиране на една истинска империя за пране на пари.

Чрез прехвърляне на милиони евро от фондове на ЕС посредством различни фиктивни компании, престъпните организации давали вид, че действат законно и така привличали още средства от съюза. „Те взимаха същата сума пари и я въртяха, като че ли всяка компания е имала достъп до свой собствен капитал. Прилагаха този трик многократно и всеки път получаваха държавно финансиране“, поясни той.

Много от вятърните ферми оттогава са били продадени на истински енергийни компании, които нямат никаква връзка с мафията. Подробности за сумите, за които става въпрос, започват лека-полека да излизат на повърхността. Италианските власти иззеха неотдавна активи на мафията на рекордна стойност от 1.5 милиарда евро, които включваха 43 компании за добив на енергия от вятъра и слънцето.

Толериране на престъпността

Обратно в Брюксел. И. д. генералният директор на ОЛАФ Никълъс Айлет казва, че структурните фондове имат вградена система за проверки и баланси. Бил Нютън Дън – британски либерален демократ, депутат в Европейския парламент, който е бил член на Комитета на ЕС за бюджетен контрол, хвали Европейската служба за борба с измамите за част от нейната работа, но посочва в същото време, че „миниатюрната и неразполагаща с достатъчно ресурси“ агенция няма правомощия да води съдебно преследване, когато открие доказателства за измами.

И при едва 18 разследвания за изразходването на целия бюджет на структурния фонд на ЕС, Никълъс Айлет казва, че крайната отговорност за предотвратяването на измами е на всяка страна членка поотделно: „Вършим много подробна работа в сфери, където мафията може да има влияние, но борбата със сериозната организирана престъпност не е въпрос за една административна служба, с централа в Брюксел, а за полицията и съдебната власт в съответната държава“.

Германският евродепутат Инге Грасле обаче твърди, че самите страни членки са част от проблема: „Ние имаме страни членки, които активно блокират ОЛАФ и нямат реален интерес от разкриването на случаи на измами“, посочва тя. „В момента, ще кажа със съжаление, че само 7% от случаите (осветени от ОЛАФ) са поемани от страните членки. Това означава, че 93% от случаите са хвърляни в кошчето за боклук“.

„Следователно ние имаме разследващ отдел, който не е наистина ефективен, защото след разследването не става нищо. Това означава, че ние толерираме престъпността. Аз мисля, че това е наистина лоша новина“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.