Путин като „Куче алфа“ или WikiLeaks между Москва и Вашингтон

Владимир Путин с подареното куче и Бойко Борисов. Снимка: официален сайт

„Путин може да се гордее, че го сравниха с куче“ е заглавието на руския вестник „Труд“. Всекидневникът помества и снимка на руския премиер, милващ подареното му в България пале каракачанска порода. В американските дипломатически телеграми Путин е наречен „куче алфа“ (термин за доминиращия мъжкар в глутницата), съобщиха изданията. Според руска психоложка, цитирана в „Труд“, става дума за „човек, възприеман като водеща личност, на когото можеш да разчиташ“. Неин колега уточнява, че „това е жаргонна характеристика, която се гради не на научни данни, а на здравия разум“.

Нанесен бе удар върху връзките на САЩ практически с всички значими играчи на международната арена, пише „Время новостей“. Мащабното изтичане ни кара да се замислим доколко изобщо е жизнеспособна дипломацията в епохата на информационното общество. Защото тази сфера на дейност традиционно се базира на закрита информация и взаимно доверие между преговарящите по деликатни въпроси.

Огласените документи може да скарат САЩ с целия свят и по-специално да развалят атмосферата в контактите между Вашингтон и Москва, предупреждава всекидневникът.
Така например, според американски дипломати московските специални служби използват босове на „руската мафия“ в тайните си операции; един от тях твърди, че Русия вече е станала „мафиозна държава“. Други обясняват изгодните енергийни договори между Русия и Италия с твърде близки отношения между двамата премиери Владимир Путин и Силвио Берлускони, които си правели луксозни подаръци.

Други депеши засягат „американската намеса във военнотехническите сделки между Русия и трети държави“, по-специално Франция, Израел, Иран и Китай, отбелязва „Время новостей“. Ако някоя държава изтълкува публикацията като оскърбление, „събитията може да се развият по лошия сценарий“, смята руският политолог Борис Макаренко, цитиран в материала.

От огласените документи става ясно, че Държавният департамент на САЩ се интересува по-специално от спецификата на отношенията в руския управляващ тандем – между президента Медведев и премиера Путин. Американските дипломати най-често противопоставят двамата и явно се отнасят с по-голяма симпатия към Дмитрий Медведев, но смятат Путин за по-влиятелен, пише „Комерсант“.

Документите отразяват и мнението на американците по редица други теми, които затрудняват рестартирането на връзките с Русия – разногласията, свързани с Грузия, Украйна, ПРО и предложения от Москва договор за европейска сигурност. И най-важното, показват, че дори когато Москва е била готова да съдейства на Вашингтон по ключов за него въпрос – санкциите срещу Иран, администрацията на САЩ все още е изпитвала дълбоко недоверие към руското ръководство.

Голяма част от документите са обнародвани не в името на борбата за истина, а за да се подкопаят позициите на президента на САЩ Барак Обама. Това е част от кампания срещу него, убеден е руският експерт Алексей Арбатов, говорил пред „Независимая газета“. Източник на всекидневника от дипломацията в САЩ не изключва посланикът на Вашингтон в Москва Джон Байърли да направи изявление чрез руския печат. „Защото основната част от документите, засягащи Русия, още не е качена“ на сайта.

Изтеклата информация „може да предизвика проблем в отношенията (на Русия – б. р.) с някои водещи американски дипломати“, коментира московският аналитик Сергей Рогов. Станалото обаче надали ще има сериозни последици „в сравнение с ратифицирането или нератифицирането на Договора за стратегическите нападателни въоръжения“ между САЩ и Русия, допълва той.

След публикациите в цял свят цари объркване – проблемът е, че злият дух вече не може да бъде върнат в бутилката. Сега дипломати от цялата планета решават дали да раздухат скандал от документите, които разпространи „Уикилийкс“, или обратното – да проучат положението при закрити врати, без излишни уши, констатира „Росийская газета“.

Руските власти си затвориха очите за скандалните публикации, смята „РБК дейли“. Външното министерство в Москва съобщи неофициално, че „изпитва съжаление и неудобство във връзка с публикацията, тъй като ровенето в дипломатическото бельо не е много приятно занимание“. Руските тайни служби също „не намериха повод за тревога“ в материалите, нито пък „някакви наистина важни данни“.

За официална реакция настоял според вестника само Сергей Марков, политолог и депутат от Държавната дума. Той призовал да се разследва твърдението в една от депешите, че „бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни е бил основният политически организатор на конфликта в Южна Осетия“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.