Крадне ли Цецо? (Как се ремонтира път на шесторна цена)

Цветан Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Имотите на вицето Цветан Цветанов разклатиха доверието и в него, и в правителството въобще. Някак на хората не им се вярва, че Цветановите и на жена му родители – пенсионери – са дарили на семейството му 4 апартамента, плюс 30 хил. лв.
И Цветанов си купил още два апартамента с два гаража за около 300 000 лв. – точно когато напуска зам.-кметския пост на София и става лидер на партия.
Уж всичко е точно, Цветанов представи някакви сметки, но…
Във въздуха виси един въпрос – крадне ли Цецо?

„Каквото ви каже Цецо, все едно аз съм го казал” – това изрече като цар самодържец, седнал на фотьойл като трон, Бойко Борисов на учредяването на ГЕРБ преди 3 години. И до него прав стоеше Цецо с усмивка на Мона Лиза.
Докато Борисов се размотаваше по медиите и в кметството, Цецо обикаляше страната като един Левски и правеше комитети на ГЕРБ. Само че по традиция имало предатели… Сега из страната навсякъде хората говорят, че тия новите краднат. Ама краднат като за световно.

Последно прясно примерче, че има нещо съмнително, е от Кюстендил.
Там порой повредил два моста към две близки села (по точно – мостчета), отнесъл и част от път наблизо и т. н. – нещо обичайно. Такива ремонти се правят, като държавата отпуска пари от фонд за бедствия и аварии. Сега вече няма Министерство на бедствията и авариите. Сега това министерство го замества …Цецо. Тоест МВР. Има, разбира се, някакъв междуведомствен съвет и т. н. Но по цяла България строителни фирми правят спешни аварийни ремонти, без дълги и тягостни търгове, а чрез пряко договаряне с фирмите. И такива поръчки за ремонти печелят все избрани фирми…

Какво се случва в Кюстендил?
Местните специалисти от пътната агенция и строители правят техническа спецификация, че за ремонта на повредените от порои мостове и част от път ще са нужни към 450 000 лв. И местни фирми били готови да се заемат с ремонта. Но вместо това е направена поръчка за …3,1 милиона лева – отпуснати от София, и е дадена на консорциум от две фирми – едната от Силистра, свързана с ДПС и прочула се с най-скъпото в България строителство на водопроводи и канализация (в района на Якоруда). Другата фирма от консорциума е софийска, чийто собственици са разследвани за документни престъпления и източване на европейски фондове и срещу тях се водят дела. (Фирмите са „Стройпроект” ООД и „Люко К” ООД, обединени в „Консорциум за инженерингови проекти и строителство” ДЗЗД – случаят е описан подробно в местния кюстендилски седмичник „Наблюдател”. Консорциумът има още куп държавни поръчки, една от които е договор от 2008 г. с предишния министър на образованието – да ремонтира всички общежития на държавните университети в страната).

И това, което може да се направи за по-малко от половин милион лева, сега ще се прави с пари на данъкоплатеца, в страна с орязан бюджет, за над 3 милиона лева – 6-7 пъти по-скъпо. Вместо да се ремонтира, едното мостче ще се събори (също са предвидени стотина и кусур хиляди лева за това), и ще се построи ново.
Парите са отпуснати от въпросната държавна междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане. А в Кюстендил се чудят как тия фирми отнякъде си са дошли в града, да строят толкова скъпо. Само един човек знае как – областният управител. От ГЕРБ е, разбира се.

Какво общо има това с Цецо – нали комисия отпуска тия пари, не лично той?
Абе, нищо общо. Общото е само това, че и областният управител е физкултурник. Завършил е ВИФ, като Цецо, една възраст са.
И сега например областният е обявил конкурс за секретар в областната управа и като изискване за кандидатите за длъжността е да има опит не знам колко си години в „спортен мениджмънт”. Със сигурност някой пореден физкултурник ще се кандидатира. Комитетски хора, от ГЕРБ. Развиват се комитетите, дето Цецо ги е създавал.
Та на въпроса – крадне ли Цецо?
Да си отговаря кой както може.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.