WikiLeaks: Мафията владее България

Организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми в България. Прането на пари, наркотрафикът и фалшифицирането на пари възпрепятстват икономическото развитие на страната. Това са част от изводите, изложени в публикуваната от сайта „Уикилийкс” дипломатическа кореспонденция, обменяна между на американските дипломати в България и държавния департамент на САЩ.

От падането на комунизма през 1989 година българската организирана престъпност е претърпяла значителни промени, както и голяма част от икономическата, политическата и социалната ситуация в страната. В тази връзка е споменато името на български гражданин, който е заподозрян, че поддържа връзки с руската престъпност, включително с руския мафиот Майкъл Чорни.

Според документите Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика посредством вноса на горива, – петрол, природен газ и ядрено гориво. Особено голямо според американските дипломати е влиянието на Майкъл Чорни, който е имал влияние в установена в България компания, въпреки че е изгубил собствеността над нея.

Активността на организираната престъпност подчертава корупцията и липсата на ефективност в българското правосъдие. Българската организирана престъпност е силно ангажирана с международни схеми за пране на пари, трафик на наркотици и фалшифициране на валута. Групировките варират от местни улични бандити, участващи в схеми за изнудване, до международни наркодилъри и лидери на групи за пране на пари.

По оценка на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) на българското министерство на вътрешните работи (МВР) в края на 2004 г. на територията на страната са действали около 118 организирани престъпни групировки. Въпреки това повечето от групите са относително малки, а сцената е доминирана от няколко големи играчи.

Организираната престъпност продължава да доминира много сфери на живота в България, въпреки вътрешните и международни усилия за справяне с нея. До момента нито една основна престъпна фигура не е била наказана от българското правосъдие, въпреки продължаващата поредица на мафиотски убийства.

Известно е, че българските престъпни групировки участват в трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови измами, кражба на коли и контрабанда с крадени автомобили. Трафикът на хора за сексуална експлоатация, фалшифицирането на пари и измами с кредитни и дебитни карти също са сред най-честите практики на българската организирана престъпност. Групировките, занимаващи се с трафик на хора са изключително мобилни, като жертвите често са продавани или разменяни между различните групи.

Много от групировките използват различни законни дейности в страната и чужбина, за да изперат приходите от нелегалната си дейност. Няколко известни бизнесмени с връзки с организираната престъпност прехвърлиха богатството си към притежание на спортни клубове, строителен бизнес и финансови институции.

Организираната престъпност има корупционно влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и правосъдието. В опит да запазят влиянието си независимо от партията на власт, фигурите от организираната престъпност даряват средства на всички политически групировки. Тъй като същите фигури са разширили дейността си и в законни бизнес-начинания, те опитват, с известен успех, да си платят достъп до кулоарите на властта.

Въпреки продължаващия натиск от страна на САЩ и ЕС, предишните български правителства направиха твърде малко за ограничаване на организираната престъпност. В резултат мафията е разширила влиянието си и може да действа буквално ненаказуемо. Българската общественост знае за влиянието на организираната престъпност и хората са недоволни от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с проблема.

Продължаваме да осигуряваме техническа подкрепа на реформистки настроени фигури от българския парламент и правосъдие, но истинският политически лост за справянето с този проблем е в ръцете на ЕС. Забавяне на приемането на България в ЕС би имало катастрофален ефект върху следващото правителство. Ако ЕС използва този лост, за да изиска не само мащабни правосъдни реформи, но и ефективното им прилагане, може да се надяваме, че течението бавно ще се обърне срещу организираната престъпност през следващите години.

По Агенция Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.