Кой убива ирански ядрени физици?

Джулиан Борджър, блог

Неизвестни мъже на мотоциклети убиха днес сутринта (29 ноември – бел. ред.) ирански ядрен физик и раниха друг при две сходни нападения. Убийците доближили автомобилите на учените, докато те отивали на работа, прикачвайки към колите им взривно устройство, избухнало секунди по-късно. Убитият е Маджид Шахриари от инженерния факултет на университета „Шахид Бехещи“. Жена му бе ранена. При второто нападение бяха ранени Ферейдун Абаси – също преподавател в университет „Шахид Бехещи“ – и съпругата му.

Двамата физици са високопоставени фигури в иранската ядрена наука. Абаси е бил член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революцията („Пашдаран“) и преди е преподавал в техния университет „Имам Хосейн“. Преди три години Махмуд Ахмадинеджад го приветства като иранския учен на годината.

В своята резолюция 1747 Съветът за сигурност на ООН цитира името на Абаси като „замесен в ядрени или свързани с балистични ракети дейности“. Резолюцията го описва като „високопоставен учен в министерството на отбраната и материално-техническото снабдяване, с връзки с Института по приложна физика и работещ в тясно сътрудничество с Мохсен Фахризадех Махабади“, който, според западното разузнаване, ръководи (или е ръководил) иранската оръжейна ядрена програма.

Шахриари е съавтор на статия за неутронната дифузия в активната зона на реактора заедно с ръководителя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи. След убийството му Салехи каза, че Шахриари е отговарял за важни проекти на организацията.

Атентатите носят белезите на убийството през януари на друг ядрен физик – Масуд Али Мохамади. Тогава бомбата бе прикрепена към мотоциклет и взривена от разстояние. Не е нужно да търсим надалеч, за да открием определен шаблон. Тримата са били професионално свързани. Шахриари и Али Мохамади са били членове на Съвета СЕСАМЕ (Synchrotron-Light for Experimental Science Applications in the Middle East, SESAME), който ръководи базирания в Йордания проект за създаване на първия ускорител на частици, наречен синхротрон, в Близкия изток и обединява учени от района, включително от Израел. Али Мохамади и Абаси са преподавали в университета „Имам Хосейн“, а Шахриари и Абаси са членове на Иранското ядрено дружество.

Ако Съветът за сигурност е прав, Абаси явно е бил дълбоко замесен в забранени дейности. Не така ясна е картината при другите две жертви. Приятелите и колегите на Али Мохамади категорично заявиха, че той няма нищо общо със забранената програма. Уебсайтът „Рахесабз“(Rahesabz) – новинарски сайт с линкове към Зеленото движение (на опонентите на президента Ахмадинеджад, Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби – бел.ред), обаче твърди, че той е участвал в „ирански отбранителни програми, включително в програми за ядрени съоръжения, и разполага със секретна информация“.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад незабавно идентифицира виновните. Цитиран от държавната информационна агенция ИРНА, след атентатите той каза: „В днешните убийствата в Иран са замесени западните правителства и ционисткият режим“.

Нещата действително изглеждат така, сякаш някой действа по списък с набелязани жертви и нанася удар, когато мишените станат най-уязвими. Виновник може да е всеки, поставил си за цел да накърни иранския ядрен потенциал. Грубо погледнато няма значение дали мишените са видни личности. Университетските преподаватели се превръщат в следващото поколение ирански ядрени специалисти и източник на експертно познание, от който държавната ядрена програма може да черпи във всеки момент.

Един от местните заподозрени може да е сунитското движение „Джундаллах“ („Воини на Аллаха“). На уебсайта си то показа видеозапис на свой пленник на име Амир Хосейн Ширани, представен като работник в секретния ядрен комплекс на Иран, който признава, че оръжейна програма съществува. Във видеото обаче не се поема отговорност за двете атаки, което би било нещо като минаване на по-горно ниво за операциите на „Джундаллах“. Има причини за скептицизъм и относно ролята на иранската организация „Муджахидините на народа“, чиито членове не са участвали в подобни нападения от години и понастоящем се опитват да изчистят имиджа си, за да излязат от списъка на Държавния департамент на САЩ на терористичните организации.

Една от възможностите е това да е по-малка, по-компактна група, обучена и финансирана от чужбина със специална задача да ликвидира представители на иранския ядрен елит. Знаем, че както САЩ, така и Израел имат действащи и широкообхватни програми, чиято цел е да саботира иранската ядрена програма, която със сигурност преживява сериозни трудности в последните месеци.

Ахмадинеджад направи първото признание на високо равнище, че компютърният червей Stuxnet, появил се тази година и приписван най-често на израелците, е причинил проблеми на иранската програма за обогатяване. Според Ройтерс на пресконференция той казал: „Те успяха да създадат проблеми на ограничен брой наши центрофуги чрез софтуера, инсталиран в електронните части. Извършиха нещо лошо, но за щастие експертите ни откриха това и сега вече те не могат да ни вредят повече“.

Последната вариант е тези учени да са убити от държавата или заради изнесени тайни, или поради подозрение, че обмислят да извършат измяна. Фактът, че двама души от жертвите са членове на съвета СЕСАМЕ, който има контакти с израелци и представители на Запада, може да бъде разглеждан като възможна следа в тази посока.

За Иран обаче цената на това да убие свои би била наистина твърде висока. Държавата би изгубила ценен човешки капитал, умни и вещи учени, обучаващи следващото поколение ядрени специалисти, а и убийствата биха отказали всеки млад иранец от научна кариера в ядрената област. Предвид всичко това изглежда по-вероятно тези убийства да са извършени по-скоро от врагове на Ислямската република, отколкото от приятели.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.