WikiLeaks: В Русия на Путин правителство и престъпност се сливат

Владимир Путин на среща с германския бизнес. Снимка: официален сайт

Русия е корумпирана, автократична клептокрация, която се върти около лидерството на Владимир Путин и в която чиновниците, олигарсите и организираната престъпност са свързани, образувайки буквално мафиотска държава. Това се казва в публикувани от уебсайта „Уикилийкс“ секретни американски документи, цитирани от британски вестници.

Трафик на оръжия, пране на пари, лично обогатяване, покровителство на бандити, изнудване и рушвети, куфари с пари и тайни банкови сметки в Кипър – по този начин изтеклите дипломатически телеграми описват руската политическа система, в която често е трудно да се направи разлика между дейността на властите и организираната престъпност, пише „Гардиън“.

Руското разузнаване използва мафиотски босове за престъпни операции като трафик на оръжие, правоприлагащите органи де факто покровителстват криминалните мрежи, подкупите изпълняват ролята на паралелна данъчна система за лично обогатяване на милиционери, служители на Федералната служба за сигурност и на други ведомства, се твърди още в документите.

Твърденията се базират на различни източници, един от които е, например, испанският прокурор Хосе Гонсалес, който повече от десет години се опитвал да разкрие дейността на руската организирана престъпност в Испания. На среща с американски служители през януари той казал, че Русия е „буквално мафиотска държава“, в която човек „не може да направи разлика между дейността на правителството и групите на организираната престъпност“.

По думите му има доказателства, че определени политически партии в Русия са свързани с мафията. Според него разузнавателни служители са организирали доставки на оръжие за кюрдски групировки, за да дестабилизират Турция, и стояли зад случая с товарния кораб „Арктик сий“, заподозрян през 2009 г., че пренасял ракети за Иран.

В. „Дейли телеграф“ цитира документ, в който висш американски дипломат твърди, че Путин вероятно знаел предварително за плана за убийството на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. Помощник-държавният секретар на САЩ Даниъл Фрийд се съмнявал, че агенти на руските служби за сигурност биха могли да действат толкова твърдо на територията на Великобритания без знанието на Путин. Под заглавие „Милионите на Путин“ вестникът цитира също доклади на бившия американски държавен секретар Кондълиза Райс, според които Путин имал тайни незаконни активи извън Русия. Райс научила от руски опозиционни представители също че Путин се постарал да организира безопасно предаване на властта, когато напуснал президентския пост през 2008 г., защото искал да избегне разследване от правоприлагащите органи.

Руските газови доставки за ЕС свързани с мафията

„Гардиан“ пише и за изтекли в WikiLeaks документи на Държавния департамент на САЩ, в които се твърди, че газовите доставки до Украйна и държавите от ЕС са пряко свързани с руската мафия. Това по-специално твърди посланикът на САЩ в Киев Уилям Тейлър в своя грама до Вашингтон. Документът е писан след изявления на тогавашния украински премиер Юлия Тимошенко пред Би Би Си, че тя разполага с „документирани доказателства, че някои могъщи криминални структури стоят зад компанията „Росукренерго“.

В пространството отдавна витаят инсинуации, че смятаният за руски мафиотски бос Семьон Могилевич стои зад регистрираната в Швейцария компания, която доставя газ от Централна Азия до Европа, отбелязва „Гардиън“. Официално активите на „Росукренерго“ се поделят между украинския милиардер Дмитрий Фирташ и „Газпром“. Пред американския посланик обаче Фирташ признал, че човекът зад многомилиардната компания е Могилевич. Фирташ казал, че от 1990 г. в Украйна било невъзможно да се прави бизнес, без договаряне с мафията. На самият него му било необходимо разрешение от Могилевич, за да направи първите си стъпки в бизнеса. Според обяснението на посланика Фирташ отишъл сам при него на 8 декември 2008 г. и говорил „пространно за бизнеса си и за политиката в очевиден опит да подобри имиджа си пред Вашингтон“.

Роденият в Украйна Семьон Могилевич, който според ФБР е основал могъща престъпна групировка в Източна Европа през 90-те години, бе арестуван в Русия през 2008 г. и обвинен в данъчна измама в голяма московска козметична фирма за търговия на дребно. Според сайта на ФБР Могилевич се изидрва за изнудване, измама и пране на пари – обвинения, които той отрича. През юли 2009-та година обаче руските власти освободиха Могилевич.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.