Беларус обеднява, Лукашенко щедро обещава

Свободная пресса

Лукашенко и ЕС. Колаж: прима-нюз

В навечерието на президентските избори беларуската власт обеща да докара средната заплата в страната до 500 долара. Обещава го вече от пет години насам. Според националния статистически комитет Белстат, днес тя е равна на 420 долара.

Както експертите, така и обикновените граждани не вярват на комитета. Откъде да дойде тая „средна“ заплата, щом младите специалисти с още прясна диплома за висше получават по 150-200 долара месечно, ако работят в своя ресор? Учителите и лекарите – още по-малко. Тук има доста въпроси, но дори ако се опрем на официалната статистика, става ясно, че ръководството на Беларус залъгва страната с неизпълними обещания.

Средната заплата официално щеше вече да надхвърля 500 долара, стига Лукашенко да не бе принуден рязко да девалвира валутата преди има-няма две години. Както заяви пред „Свободная пресса“ икономистът Леонид Злотников, днес финансовото положение се влошава и беларуската власт отново няма друг избор, освен да девалвира паричната единица.

Въпросът е само кога. „Това трябваше да стане още преди няколко месеца, дори преди година“, подкрепя своя колега Леонид Зайко, шеф на аналитичния център „Стратегия“. Щом валутата бъде девалвирана, беларусите пак ще изгубят голяма част от заплатите си, а бляновете за доход от 500 долара ще станат неосъществими.

Да се върнем обаче към официалната статистика. До неотдавна, през лятото на 2010 г., средната заплата в Беларус бе 360 долара. Само за месеци тя порасна с цели 60 „гущера“. Сериозно увеличение, особено ако погледнем динамиката от последните години.

През декември 2004 г. заплатата на средния беларусин е била 200 долара, през декември 2005 г. – 261, година след това – 312, а през 2007 г. – 370 долара. Сиреч заплатите са нараствали пак с по 60 долара, но само че годишно. Напълно е очевидно, че днешният „скок“ е свързан с предстоящите президентски избори, че има малко общо с реалността. Малцина се съмняват, че след вота кесиите на хората в Беларус ще изтънеят още повече.

Само тези с по-високи доходи ще могат да запазят предишния си стандарт. В Беларус това са най-вече шефовете на големите фирми. Ще посочим, че на практика всички сериозни компании в страната по статут са държавни.
Най-много получават шефовете на държавните предприятия от нефтопреработвателната, химическата и машиностроителната промишленост, от транспорта и металургията.

Един ръководител на нефтохимическа компания например взема средно 3177 долара, директор на химическа фирма – 2143, на машиностроителна – 1958 долара. Най-висшите служители в железниците изкарват по 2010 „в зелено“, металурзите – по 1761. Най-добре живеят онези, които прокарват тръбопроводи – там средната заплата на мениджър от висшето звено е 3491 долара по курса на Националната банка.

Най-ниски заплати в държавния сектор получават шефовете на селскостопански предприятия и ръководствата на организациите за жилищно-комунални услуги. Председател на колхоз или на жилищно- експлоатационна служба в Беларус печели средно 1000 до 1100 долара. Не са много пари, особено в сравнение с Русия, но все пак повече от двойно над средните заплати. Ясно е, че този директорски корпус, поне основната маса, ще гласува на изборите за Бащицата.

Колкото до частния сектор, много е трудно да се оценят реалните доходи там. Първо, с цел да укрият размера им далеч не всички ръководители обявяват цялата си заплата. И не само заради данъците. Просто човек се страхува да е открито богат в Беларус. Според аналитиците, на практика никой голям бизнесмен не получава над 10 000 долара.

На този фон Александър Лукашенко съвсем не изглежда да е сред най-заможните беларуси. Доходът на Бащицата за 2009 г. възлиза на 33 873 долара, което прави 2800-3000 долара месечно. Бележи обаче стъпка напред в сравнение с 2005 г., за която президентът се отчете в предизборната си декларация – тогава е спечелил с 6389 долара по-малко.

Самият Лукашенко неведнъж е казвал, че няма нужда от тези пари, тъй като е на държавна издръжка. Споделял е впрочем и опасения, че ако не бъде избран на висшия пост, ще остане даже без апартамент. Всъщност за 16 години управление и при тая заплата президентът би могъл да посъбере за едно твърде прилично жилище в Минск .

Предизборно Лукашенко вдига заплатите. Тази година вотът е насрочен за 19 декември, точно преди Нова година – а през следващата ще може пак да девалвира валутата и де факто да докара беларуските заплати до същия размер като през пролетта и лятото. Стар номер, но мнозина беларуси се хващат, особено сред възрастните хора. Икономистите обаче твърдят: при сегашната власт, която се скара с Русия, местните жители няма да видят заплати по 500 долара. Нито пък евтин газ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.