Дилма Русеф събира правителство от зубрачи

Ройтерс

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Избраната за президент на Бразилия Дилма Русеф изгражда правителство по свой образ и подобие: група педантични бюрократи, които като нея са се издигнали до властта не заради своето обаяние или политически връзки, а заради способностите им да боравят с числа и да вършат работа. Човек може даже снизходително да ги нарече правителство на зубрачите.

„Това е вярно“, смее се един бъдещ министър, който подобно на Русеф и няколко други служители е следвал икономика. „Ние по-скоро ще спорим за промените в лихвения процент, отколкото за футбол, това е сигурно.“ Поставянето на акцента върху техническата квалификация е отражение на приоритетите на Русеф – разработване на новооткритите петролни залежи по крайбрежието, сваляне на лихвените проценти, подобряването на бедстващите училища и пристанища и други реформи, които целят да продължат икономическия бум на Бразилия, след като тя поеме президентския пост на 1 януари.

Този подход носи рискове. Шейсет и две годишната Русеф е държавен служител от кариерата, която до тази година никога не се бе кандидатирала за държавен пост, може да открие, че в нейната администрация липсват политически дейци, които да умеят да прокарват през Националния конгрес спорни въпроси като орязване на бюджета. Решимостта на Русеф да се фокусира върху автобиографията вместо върху политическите връзки обтегнаха отношенията й с нейния главен коалиционен партньор, партията „Бразилско демократично движение“ (ПБДД), чиито лидери смятат, че са слабо представени в предварителния списък с назначенията. Но за радост на държавния сектор Русеф продължава напред.

Може би най-видимият пример за нейните критерии за подбор е Александър Томбини, бъдещия шеф на централната банка. Този очилат и леко разрошен 47-годишен човек е прекарал последните 15 години в издигане в банковата йерархия и е станал най-известен с помощта си за опозиционна партия в изготвянето на един високотехнологичен план за борба с инфлацията преди десет години. Томбини, който ще замени на поста един от най-изтъкнатите политици на ПБДД Енрики Мейрелис, призна миналата седмица необичайния характер на своето назначение, което назова пример за нарастваща „меритокрация в държавните институции“.

Кариерата на Русеф следваше подобен път. След участието й в редиците на съпротивата срещу диктатурата в Бразилия през студентските си години и след като прекарва три години в затвора, тя става икономист, работи в мозъчен тръст и заема няколко правителствени поста в един от южните бразилски щати, когато през 80-те години в страната е възстановена демокрацията. Именно нейните политически познания бяха първото, което впечатли оттеглящия се президент Луис Инасиу Лула да Силва, който казва, че я е назначил за енергиен министър отчасти заради прекрасна мултимедийна презентация с „Пауърпойнт“. По-къссно той я избра за президентски кандидат на своята партия измежду други по-известни фигури.

Изглежда Русеф е изпълнена с желание да даде и на други шанса да последват нейния пример. Фернанду Пиментел, който заедно с нея се е сражавал в партизанското движение и вероятно ще бъде министър на търговията, беше професор по икономика, преди да стане популярен кмет. Даже постът на началник на президентската канцелария ще се падне на Антонио Палочи, бивш министър на финансите, опитен лекар и реформиран троцкист, за когото колегите му смятат, че би се чувствал по-удобно в банковите среди на „Уолстрийт“, отколкото на големи публични прояви.

Назначенията на Русеф целят също да сигнализират за приемственост в политиката на Лула, което се илюстрира от нейното решение да запази Гуиду Мантега като финансов министър. Следващият кръг от министерски номинации, който се очаква по-късно тази седмица, ще включва някои явно политически решения, за да бъде удовлетворена ПБДД. Все пак акцентът върху практическия опит вероятно ще остане. И макар това може би да не съвпада с международния имидж на бразилците като харизматични хора, които постоянно ходят на плаж, то отразява еволюцията на Партията на трудещите се на Дилма Русеф от нейните корени отпреди 30 години като крайно лява конфедерация на синдикални лидери към по-прагматична група, чиято главна грижа е повишаването на жизнения стандарт на бедните в Бразилия.

„Всичко, което тя [Русеф] винаги е изисквала от някой е техническа компетентност“, казва Маурисиу Толмаским в интервю преди изборите през октомври. Той беше заместник на Русеф в министерството на енергетиката и е спряган от местните медии за вероятен член на правителството. „Тя иска от вас да бъдете ефективен и добър в работата си“, казва Толмаским. „Наистина, нищо друго няма значение.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.