Разкритията на „Уикилийкс“: много клюки, малко гъдел и по някоя изненада

Нито една от информациите, публикувани от сайта „Уикилийкс“, не предоставя разтърсващо нови виждания за това как е устроен светът. Едва ли е нещо ново например твърдението, че американски и британски представители са притеснени, че пакистанският ядрен арсенал може да попадне в ръцете на радикалните ислямисти. Като цяло новите публикувани документи са изпълнени с притеснения и стратегии, които вече са ни познати. Новите разкрития могат да бъдат поставени в три категории.

В първата категория попадат информациите, хвърлящи светлина върху поведението на видни личности. Американска дипломатка, присъствала на обяд с британския принц Андрю по време на негово пътуване за насърчаване на търговските връзки с Киргизстан, е била силно впечатлена, но и потресена, от енергичното държание и от прямия език на знатната персона. Андрю се присмял на идиотизма на антикорупционните следователи, които едва не провалили важната сделка между фирмите Ал Ямама (Al Yamama) и БАЕ Систъмс (BAE Systems) с твърденията, че принцът е получил комисионна за уреждането й. На същата среща вторият син на кралица Елизабет Втора заявил, че Франция е корумпирана страна и че географските познания на американците били слаби.

Известно е, че президентката на Аржентина Кристина e чувствителна жена. Но е интересно да се прочете в документите на „Уикилийкс“, че Хилари Клинтън е поискала от дипломатите си, в светлината на едно по-предпазливо сближаване с Аржентина, да проучат дали Фернандес пие лекарства срещу стреса и как те влияят на решенията, които взима. На госпожа Клинтън едва ли би й станало приятно, ако разбере, че някой пита подобни неща за нея самата?

Увлекателен разказ за сватба в руския Северен Кавказ, на която присъствал чеченският президент Рамзан Кадиров, свидетелства за красноречието на анонимен дипломат от посолството на САЩ в Москва. Той говори за разчленени крави и овце, сварени в казани и поднесени на гостите в огромно имение на брега Каспийско море. Кадиров пък подарил на щастливите младоженци пет кила злато, но си тръгнал от сватбеното тържество още същата вечер. „Рамзан никога никъде не остава да нощува“, обяснили неговите сътрудници.

Американската гледна точка за руските лидери си остава язвителна, каквито и клишета да се говорят на публично място. Русия е виртуална мафиотска държава, управлявана от силите за сигурност, в която президентът Дмитрий Медведев играе ролята на Робин, а Владимир Путин на Батман. Руският премиер освен това е описан като доминиращ мъжкар, докато злощастен и досега все още неидентифициран бивш британски министър е представен като ловджийско куче, заради похотливите си навици. Подробно описание има и на пищната украинска медицинска сестра на полковник Муамар Кадафи.

В друга дипломатическа телеграма турският външен министър Ахмед Давутоглу е представен като изключително опасен заради крайните си ислямски възгледи. Със сияещо от усмивка лице, след бурна среща с Хилари Клинтън, турският дипломат номер едно умаловажи тези твърдения, като заяви, че действително е опасен, но само за онези, които искат да породят ново напрежение в региона.

Но най-угодническите извинения от американски представители, поднесени в последните няколко дни, касаеха не подигравките с видни личности, а тъмните дела, вършени в приятелски страни. Информациите за такива тъмни дела попадат във втората категория на секретни документи, разпространени от Уикилийкс и касаещи изкуството на американското държавно управление. Малцина не са допускали, че основната дейност на дипломатите, назначени на работа в ООН в Ню Йорк, е да шпионират плановете на другите страни. Но инструкциите до американските дипломати да събират биометрични данни и други лични данни от служителите на централата на ООН, в това число и генералния секретар Бан Ки-мун, заличава границата между дипломацията и шпионирането. Подобно нещо потъпква и неприкосновеността на ООН, отстоявана от международното право.

Друго дълго пазено табу е назоваването на страни, в които САЩ държат ядрени оръжия. Поверителен документ разкрива, че това са Белгия, Холандия, Германия и Турция. В това разкритие няма нищо изненадващо. То обаче ще изостри дебата за бъдещето на американското ядрено присъствие в Европа. Друг секретен документ посочва, като красноречив пример за трудностите, които срещат САЩ във връзка със закриването на затвора в Гуантанамо, предложението, направено на Словения – взимате един от затворниците и вашият президент ще се срещне с Барак Обама.

Трета категория от документи, които могат да бъдат определени като необективни, показват какви са съкровените мисли и позиции на други страни. Лъч на надеждата, пораждат разкритията за китайската позиция относно краха на Северна Корея дълго време тема табу и за присъединяването й към капиталистическата Южна Корея. Китайски представител дори нарича в тази връзка проблемната съседка на Китай „галеник на съдбата“. Китайски дипломати реагираха на изтеклата информация, като казаха, че отдавна подкрепят идеята за мирно обединение на Корейския полуостров.

Не е изненадващо, че Саудитска Арабия и други арабски страни мразят и се страхуват от Иран. Но поверителните документи показват как те са приканвали по време на срещи на четири очи САЩ да предприемат бързи военни действия, за да спрат иранските ядрени планове. Крал Абдула, според една от телеграмите, е призовал САЩ да отрежат главата на змията. А ливанският премиер пък точно беше на приятелска визита в Техеран, когато поверителна телеграма разкри, че е подчертал пред американците колко необходимо е да бъде атакуван Иран.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад нарече разкритията безполезна психологическа военна кампания срещу неговата страна. Необичайно за него беше, че той не я определи като ционистки заговор. Но Израел и неговите поддръжници изразиха задоволство от разкритията, показващи, че израелските притеснения относно Иран се споделят и от останалите страни от региона, които обаче са прекалено срамежливи, за да ги заявят на висок глас. Интернет сайт, свързан с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, акцентира върху разкритията, правещи връзка между продемократичните протести в Иран и американски представители.

Създателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж вече обяви, че неговата следваща цел е голяма, засега неназована, банка. В трепетно, но и притеснено очакване на новите разкрития цените на акциите на Американската централна банка рязко се понижиха. Подобен спад беше отчетен на всички американски борси.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.