От 1 до 5 г. затвор за Цветанов заради прочетените стенограми от разговори

МВР вместо да се бори с престъпността се бори с падащия рейтинг на Цвъ Цвъ

Цветан Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Не мога да пропусна уникалното “правно” творение на министъра на вътрешните работи Ежко Ежков, който за първи път у нас разсекрети СРС (за който не знае, МВР засекретява дори делата за уволнение на обикновените милиционери, в които няма нищо секретно). Нещо повече, изтупа се в НС и от трибуната ги прочете, след което обяви, че лекарите са виновни?

Съгласно, чл.145а ал.1 НК: Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

Квалифициращият състав (утежняващи обстоятелства) предвижда за длъжностни лица наказание от 1 до 5 г. лишаване от свобода. Бидейки министър, ЕЕ е длъжностно лице.

Понеже всяка сутрин слънцето не изгрява заради мене, както го прави заради ЕЕ, ще си позволя дребен анализ: никой, не може и няма право (не напразно е престъпление) да произнася присъди, освен съответния наказателен съд!

Не напразно има досъдебна фаза, в хода на която се събират доказателства, както за евентуалната вина на обвиняемия/те, така и оневиняващи доказателства (досега няма повдигнати обвинения). След това, прокуратурата на база събраните доказателства, решава дали и на кого да повдигне обвинение или да прекрати преписката. Ако изготвят и внесат обвинителен акт в съда, в хода на съдебното следствие се проверяват събраните доказателства и се събират нови и едва тогава съдът се произнася с присъда, която може да бъда оправдателна! След което някой обжалва или прокуратурата протестира присъдата, като доста често обжалванията стигат до Върховния съд. Затова се нарича правосъдие! Ежко Ежков, обаче събра всичко в едно. Пак добре, че не прати униформените да изпълнят “присъдата” му на момента.

Това, което направи ЕЕ в парламента, е израз на тотална умствена деградация и импотентност. Това се нарича опорочен процес! Сега, дори да са виновни наистина, силно се съмнявам, че ще ги осъдят. А, ако го направят, съдът в Страсбург със сигурност ще осъди българската държава за пореден път!

Всъщност, става очевидно и за незрящите, че МВР вместо да се бори с престъпността, се бори с падащия рейтинг на ЕЕ. Повдигат се множество, чисто правни въпроси, като тези в коментара на Е-вестник. Един от тях ми харесва особено много: МВР са длъжни да предотвратяват престъпленията, т. е. да ги спират преди да са се случили, дори и с риска да загубят малко рейтинг. Това не се случва никога и никъде у нас. Многократно и на всички нива в МВР вдигат рамене и казват буквално: ако стане, ще дойдем? Демек, ще дойдат да преброят труповете и евентуално да дирят тепърва извършителя. Написал съм безброй такива жалби, включително до трима главни прокурори, както можете да се досетите, абсолютно безрезултатно.

Обобщение: Ако „онези“ в МВР са слушали 20 часа разговори в ефир, как плодът е бил жив и обсъждат убийството  му, защо деянието не е предотвратено?

Ако, подслушаните разговори са проведени наистина 24 часа след смъртта на плода, тогава за какво беше всичко това?

Независимо от отговора на горните въпроси, министърът на вътрешните работи трябва да бъде уволнен незабавно и да му бъде потърсена наказателна отговорност!

П.С. за всичко останало, някой ден на неговия казан ще има отделна смяна дяволи.

Заглавието е на редакцията. Виж още текстове в БлогА на Николай Хаджигенов, един обикновен адвокат

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.