Ден на маймуната

Румен Белчев

Има и такъв ден – в средата на декември. В този ден, ако се вярва на интернет, празнуващите го майтапчии могат да се правят на маймуни, да крякат като маймуни, да се пощят едни други като маймуни, дори да се замерят с фекалии – маймунска им работа.

Тия накъдето са тръгнали, ние оттам се връщаме – ние тоя ден си го празнуваме всеки ден – като си купуваме вестниците. Там ни правят на маймуни, правят се на маймуни, пощят тези, от които зависят, замерват с фекалии тези, от които вече не зависят…

Понякога изпитвам известни съмнения дали не съм далтонист – нещо напоследък не мога да различавам жълтите вестници от тези, които претендират да са флагмани на българската журналистика.

Известно съмнение в умствените ни способности предизвиква „ТРУД“ с информацията „Търновският съд нареди: Преместете блок с 2,60 метра“. Но тоя път не са виновни репортерите, виновен е съдът, решил, че за да се спази законът, новопостроен пететажен блок трябва да се мръдне малко. Назад и у лево…

Малко у лево ни праща „УИКЕНД“ с вълнуващата сърцата ни информация за новото гадже на костинбродския славей: „Моят член е по-голям от на Азис“. Изключително важна новина – все си мислехме, че като Васко няма втори… Но това е жълт вестник – на него му отива да пише такива работи. Друго си е сериозният „24 ЧАСА“ – той отразява дори спортни събития! Под снимката на две добре изглеждащи дупета ни стряска обяснителният текст: „Участнички в световното по фитнес и бодибилдинг за аматьори показват програмата си пред зрителите в Будапеща (Унг).“ През седмицата си имахме бисерче за голо дупе и таралеж – може би това е било част от програмата?

Но стига сериозни вестници – дайте ни пак жълтичко! Дайте ни „УИКЕНД“ – вестникa, който громи ексминистърката Масларова: „Крадливата министърка си купила златна спалня на „Версаче“ за 45 бона“. И тъй като Кодексът на журналистическата етика задължава да се даде мнението и на другата страна, се цитира и фундаменталното изказване на министърката: „Крала съм пари толкова, колкото Георги Димитров е запалил Райхстага“… Георги Димитров пасти да яде със своя Райхстаг – я да вземем „ШОК“, който разкрива интимни тайни за (странно съвпадение – в заглавието пак се среща словосъчетанието „крадливата министърка“) – „Масларова се маже с шоколад от главата до петите“.

Жалко – няма снимка на омазаната Масларова, но и това се чака! За родната преса няма никакви тайни!

Да продължим с тайните и загадките на битието – пак в „УИКЕНД“ – „Призраци в хотела на Жоро Илиев“. В деня на петгодишнината от убийството лампите в хотела започнали да светват  и угасват сами, а вратите да се отварят и затварят без причина. Вместо да се обади в енергото да си провери захранването, приятелят на убития, Бацата, „разпоредил да се разлее каса с уиски и да се разпръсне немалко количество бял прах“. Голямо подсмърчане ще да е паднало!

Захвърляме с погнуса жълтурковците и се вкопчваме в „СТАНДАРТ“ – сериозен, стабилен, интелектуален. До рекламата на новата богоугодна книга „Да докоснеш мощите на Кръстителя“ се мъдри материалчето „Кралската годеница лъсна по гащи“. С известно съжаление се коментира, че годеницата на принц Уилям „лъсна по бели гащи, които се оказаха бански“…

Ех, да бяха други – на първа страница щеше да лъсне!

Откъде започнахме? А, да, от деня на маймуната… При приматите пощенето на бълхите е форма на натегачество – те, милите, нали са безсловесни, само по тоя начин могат да изразят уважението си към началството. Виж, при хората е по-лесно! Пак „СТАНДАРТ“ – вестникът с гащите на принцесата. „Искат подаръци от Обама и Бойко. Деца изпращат писма до лидерите вместо до Дядо Коледа“. Пазарджишки гимназист подлъгал братчето си да пише на Бойко и Барак Обама и моментално попаднал в газетата…

Всеки повод да попощиш бълхите на началството…

На маймуни ни обръщат, ама и ние сме си виновни!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.