Приказките на Борисов против комунизма и за Живков граничат с шизофрения

Удивителни са репликите на премиера Борисов по повод Калина Илиева. Пред радио К2, цитирано и в много други медии, Борисов казва: „…еди-кой си за еврокомисар или за Калина Илиева – и това ми били големите грешки. Сравнете ги с атентата в църква “Света Неделя”, с 36 г. комунистическо управление, сравнете ги с изселването на българските турци.“

Няма и месец по-рано премиерът Борисов каза, че неговото правителство и 1/100 да построи от това, което е построил Живков, ще бъде успех. И говореше за бившия комунистически диктатор като за голям държавник, с което предизвика гнева на десните партии и озадачи всеки здравомислещ човек, който е живял по онова време.

От споменатите от Борисов 36 години комунистическо управление, в продължение на 33 пръв партиен и държавен ръководител (както се казваше тогава) е бил Тодор Живков. Едноличен режим, а не просто комунизъм. А преди това Живков е бил шеф на милицията, шеф на градски комитет на партията в София и др. Тоест – няма как да го отделиш от 36-те години комунизъм (как точно Борисов ги изчисли 36 – отделен въпрос).

А изселването на българските турци е персонална заслуга на Тодор Живков. Той лично се ангажира с това публично, появи се с безпрецедентно изявление по тоталитарната телевизия и призова Турция да отвори своите граници, след което започна “голямата екскурзия”.

Борисов хем оценява големи успехи на Живков, хем говори за комунизма и изселването на турците като за нещо лошо. Това е не просто демагогия, а шизофренно разминаване на съзнанието.

А оправданието за назначението на Калина Илиева (с това той косвено признава, че тя е негов избор), сравнено с атентата в църквата “Св. Неделя” е политически инфантилизъм и скудоумие. Вместо да се засрами за своето протеже – пожарникарската дъщеря, той отвръща с исторически аргументи отпреди 85 години.

Българският премиер все повече се превръща в атракция. Щеше да бъде забавно, ако неговото правителство не заби страната в много по-дълбока криза, отколкото беше възможно въобще.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.