Джулиан Асанж – живот в шпионски трилър

Джулиан Асанж разговаря с Лари Кинг по Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Джулиан Асанж, който вчера бе задържан в Лондон, се представя за апостол на пълната прозрачност със сайта си „Уикилийкс“ (WikiLeaks), но държи собствения си живот в тайна. Създател, говорител и емблематична фигура на специализирания сайт, който публикува секретни документи, 39-годишният австралиец, който беше почти непознат в началото на годината, след няколко месеца стана една от най-видните личности на планетата, чието лице е познато само от машината за сензации „Уикилийкс“.

„Искаме три неща: да освободим пресата, да разкрием злоупотребите и да запазим документите, които са история“, обясни той през август на едно от редките си публични появявания. Той е този, който разтърси Пентагона, като разкри най-добре пазените му тайни, но въпреки това остана мъж загадка. Наскоро той отказа като една от многото предпазни мерки – да разкрие точната си рождена дата. Но тя бе разпространена от Интерпол с международната заповед за арест за сексуални престъпления, която действа в цял свят: 3 юли 1971 г.

„Изправени сме пред организации, които не следват правилата. Сблъскваме се с разузнавателни агенции“, казва Асанж, който определя „Уикилийкс“ като „разузнавателната агенция на хората“, чиито източници са скрити в лабиринт от сървъри. Роден в североизточна Австралия, Джулиан Асанж има скитническо детство, сменя 37 училища, ако се съди по неотдавнашните му разкази пред австралийски медии. Младежките си години прекарва в Мелбърн, където преоткрива таланта си на хакер. Полицията го хваща и той се измъква само с глоба и обещание за добро поведение, след като се признава за виновен. Разкаялият се хакер става съветник по сигурността, предприемач, консултант по технологии, разследващ журналист.

Той създава „Уикилийкс“ в края на 2006 г. с около 10 души от средите на правозащитните организации, медиите и високите технологии. Макар, че сайтът започва да става известен след като публикува първите си сензации, Асанж придобива международна популярност тази година с три мегановини. 250 хил. американски дипломатически документа, чието публикуване започна в неделя, 28 ноември, допълва изнасянето на стотици хиляди класифицирани документи на американската армия за войните в Афганистан и Ирак.

Начело на „Уикилийкс“, Асанж живее като в шпионски роман – мести се от страна в страна, отсяда при привърженици или приятели на приятели, отказва да каже откъде идва или къде отива, сменя много телефони, чиито номера почти не дава. Швейцарската поща затвори банковата му сметка заради фалшиви данни за постоянния му адрес.

Висок, слаб, с леко иронична усмивка, той премисля всяка дума, която изрича с бавен и монотонен глас, понякога дори е трудно да се чуе какво казва. Той отряза дългите си платинено руси коси, които подчертаваха имиджа му на нещо средно между денди и таен агент. В края на лятото неприятностите му се увеличиха: докато минава през Швеция, две млади жени го обвиняват в изнасилване и сексуално посегателство. В средата на ноември Швеция, която вече му отказа разрешение за пребиваване, издаде международна заповед за арест, за да го разпита.

Вълнения има и в самия „Уикилийкс“ – говорителят на организацията, германецът Даниел Домшайт-Берг, шумно тръшна вратата на сайта
в края на септември, като разкритикува авторитаризма на Асанж, след като той се скара с друг свой поддръжник – исландската депутатка Биргита Йонсдотир. Асанж е обвиняван и в безотговорност, тъй като някои от разкритията в сайта могат да изложат на опасност човешки животи. „Нашата цел не е да вредим на невинни хора“, защити се Асанж в края на септември в Лондон, като обясни, че единственото, което прави е да търси истината.

Той е преследван, но си остава провокатор: малко преди да бъде арестуван, той призова Барак Обама да подаде оставка ако е скрил шпионирането на ООН от американски дипломати.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.