Как във Варшава възкресяват забравените книги

Франс прес

Снимка: e-vestnik

За да спаси бракуваните книги от съдбата да се озоват на градското сметище, букинист от Варшава е създал така нареченото Гробище на забравените книги. Там библиофили могат срещу символична сума да си вземат толкова книги, колкото могат да отнесат. „Жалко, че не дойдох с носач“, казва Евелина Береда, крехко 20-годишно момиче, което едвам мъкне плик, пълен с книги, към изхода на подземието на Университетската библиотека, където се организира тази продажба.

Евелина е студентка и е платила само 25 злоти (6 евро) входна такса за импровизираната книжарница, където е ровила и вадила книги на воля от претъпканите кашони. „За две седмици 800 души посетиха това място и отнесоха 5000 книги“, казва Валдемар Шатанек, който е в основата на инициативата. Шатанек се е вдъхновил от „Сянката на вятъра“, бестселър на испанския писател Карлос Руис Сафон. Там главният герой, син на букинист от Барселона, е отведен като дете от баща си на тайнствено място, наречено Гробище за забравените книги, където има правото да избира само по една книга като подарък за рождения си ден.

„На варшавското гробище“ действа точно обратният принцип. Посетителите са приканени да вземат толкова книги, колкото могат да носят в голям син и доста здрав плик, който им се връчва на входа. Там човек намира какво ли не – учебник по африканско право, любовни романи на Сюзан Сомърс, дори красиво издание на Новия завет. А също и исторически книги, енциклопедии и готварски наръчници.

Нормалната тарифа за вход е от 30 злоти на човек. Студентите и пенсионерите ползват намаление. Ако хората идват по двама, вторият човек плаща само 5 злоти. „Човек може да си вземе колкото книги иска. Целта е книгите да не бъдат изхвърляни на сметището или в заводите за рециклиране на хартия, а да познаят втори живот при хора, които ще ги осиновят“, казва Шатанек. Само във Варшава над 100 000 книги на година се рециклират на хартия или се изхвърлят на сметището. „Хората четат все по-малко, пазарът на книги е труден. Новите книги са скъпи и интернет замени енциклопедиите“, допълва Шатанек.

Страстните любители на книгите като него, букинистите, библиотекарите, противниците на пилеенето на книги, са създали Движението на приятелите на прочетените книги. Миналата година по време на подобна продажба движението успя да пласира за 6 седмици 36 000 книги. „Това е отлична идея. Тя позволява обмен на книги. Човек, който е прочел дадена книга, няма да я запази за себе си, за да събира праха, а може да я предаде в мрежата и други хора могат да я прочетат на свой ред“, казва Евелина Береда.

Агнешка Круцка и нейният син Емил, който е на 9 години, идват тук за втори път. За да не мъкнат книгите на ръка, са се снабдили с пазарски чанти на колелца, с които обикновено пазаруват в супермаркета. За тях уловът се оказа добър. Агнешка намери книгата, която един ден дала на заем която така и не й върнали – „Градът на радостта“ на Доминик Лапиер. „Днес намерих тази книга отново“, казва тя с усмивка.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.