Тайният план на НАТО – защита на балтийските страни срещу Русия

В НАТО са били е разработени тайни планове за защита на трите балтийски страни и бивши съветски републики – Естония, Литва и Латвия, срещу от заплахи, идващи от Русия, пишат френският вестник „Монд“, британският „Гардиън“ и американският „Ню Йорк таймс“, като се позовават на секретни документи, публикувани от Уикилийкс. Според изданията трите страни поискали планове за подобна защита от алианса след кратката руско-грузинска война от лятото на 2008 г., оставила шокиращи спомени у тях.

Трите страни са настояли да се възползват от плановете за отбрана на НАТО, за да могат да намерят изход от евентуална криза с Русия, пише „Монд“. Изданието допълва, че тайни разговори между съюзниците по този въпрос са се водили през 2009 г. Решението за осигуряване на подобна защита за трите балтийски републики е било прието дискретно в периода между февруари и март 2010 г.

По този начин САЩ, които са част от НАТО, искали да покажат на трите балтийски страни, че рестартирането на американско-руските отношения няма да стане на техен гръб, коментира вестникът. Новите планове за защита на трите страни запълват празнина, пише вестник „Ню Йорк таймс“. Когато Естония, Литва и Латвия станаха част от алианса през 2004 г., НАТО не сметна за необходимо да разработи специален план за тяхната защита, за да избегне евентуални търкания с Москва.

Но след случилото се в Грузия натискът от страна на трите нови членки се засилил и затова Алиансът решил да разшири към балтийските страни плановете, с кодово наименование „Орел пазител“, които вече били разработени по отношение на Полша, член на НАТО от 1999 г., допълва „Монд“. Всичко това се вършело в най-строга тайна, защото откритото им обсъждане би могло да повлияе отрицателно върху тяхната военна стойност, да покачи отново напрежението между НАТО и Русия и да извади наяве и някои различия между самите страните членки на алианса. Това се казва в американски поверителен документ от декември 2009 г., цитиран от „Монд“. Френското издание допълва, че в тази връзка Полша е била притеснена, че плановете за трите балтийски републики ще „размият“ плановете на НАТО относно нейната собствена защита.

Поверителните документи показват, че във връзка с плановете на алианса за отбрана на Литва, Латвия и Естония е трябвало да се преодолеят колебанията на Германия, която е искала да поддържа добри отношения с Москва. В телеграма от август 2009 г. се казва, че според Берлин разработването на планове за защита на балтийските страни от руска атака е рисковано, пише „Монд“. Германците си давали сметка, допълва вестникът, че тези усилия да не си развалят отношенията с руснаците пораждали подозрения в страни от Източна Европа. Ето защо Берлин предложил германски самолети да патрулират над трите балтийски страни. Подобни натовски патрули на ротационен принцип в действителност има от 2004 г. над трите балтийски страни, за да се компенсира липсата на балтийски военновъздушни сили.

Литва, Латвия и Естония продължавали да настояват за съдействие от НАТО и разговорите между съюзниците станали по-интензивни, главно след безпрецедентните военни учения през септември 2009 г. на Русия и Беларус близо до полската граница, допълва френският вестник. Сценарият на тези учения включваше отблъскване на полска намеса в Беларус, припомня вестникът. За страните от Централна Европа тези учения били нов опит за сплашване от страна на Москва, пише „Монд“.

През декември плановете за защита на трите балтийски страни били готови и дошли като коледен подарък за Литва, Латвия и Естония. Едва след като Балтийските страни били успокоени, на срещата на върха на алианса в Лисабон на 20 ноември тази година, НАТО можа да обяви подновяването на диалога с Москва, заключава „Монд“. „Гардиън“ пише, че девет натовски поделения са били набелязани да действат в случай на въоръжена агресия от страна на Москва срещу Полша и трите балтийски страни. Поделенията са били американски, германски, британски и полски.

Паралелно с това Вашингтон е предложил на Варшава да укрепи защитата срещу Русия по няколко начина. Първо, посредством разполагането на специални военноморски части в балтийските пристанища Гдиня и Гданск, които щели да бъдат преместени там от Щутгарт. Второ, чрез разполагането на самолети F-16 в Полша, а за няколко месеца и на военнотранспортни самолети C-130 Херкулес, намиращи се по принцип във военната база Рамщайн в Германия. Освен това САЩ и НАТО уверили Варшава, че новопредложеният противоракетен щит срещу ракетни заплахи от Иран и Сирия, можел да бъде адаптиран и срещу заплахи, идващи от другаде. Подразбирало се, че става дума и за евентуални заплахи от Русия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.