С българските пожарникари срещу огнения ад в Израел

Българските пожарникари се завръщат от Израел. Снимка: от тв екрана

Българските пожарникари се съгласяват да се присъединя към тях, докато си проправят път към деретата в горите на Кармел, в търсене на неконтролирани огнища, които все още горят. Вървя с Михаил, може би единственият български пожарникар в света, който говори иврит. Той е и лекар, работил е в Израел достатъчно дълго, за да придобие основни познания по иврит.

Той и другите български пожарникари се спускат от командния център към Университета на Хайфа. За колегите му е забавно, че преподавател на моята възраст от същия университет иска да ги придружи. Един казва на Михаил да ми обясни, че би искал се върне по-късно и да стане студент в моя университет. Тогава двама религиозни евреи от Хайфа изникват от храстите, като носят големи кутии със суфганиот, сладкиши за Ханука. Раздават ги на пожарникарите и благодарят на всеки лично със „Спасибо“ (Благодаря на руски).

Всички храсти и дървета около нас са изгорели. Всеки порив на вятъра повдига облаци от пепел. Безброй самолети за борба с огъня прелитат над главите ни, прекъснати от кръговата обиколка на американския гигант Боинг 747, който  е пристигнал току-що. Центърът за командване и контрол през цялото времетраене на борбата срещу пожарите се разполага в кампуса на Университета на Хайфа. На паркинга са се събрали множество руски пожарникари, които са издигнали голямо знаме на Русия.

Българите се учудват, че всички служители от охраната на кампуса свободно разговарят и се шегуват с тях на руски. А също и че виждат толкова много афиши на руски по таблата за обяви. Тук командва руският заместник-министър на извънредните ситуации, същият, който е ръководил борбата с горските пожари край Москва миналото лято. Мъжът с мек глас е истински гигант, руски Пол Бъниан (началникът на полицията от сериала „Вашингтон, окръг Колумбия – б.р.), който изглежда в състояние да угаси горския пожари само с дъха си.

Не такива пламъци на Ханука очакваше Израел. В първия ден на празника върхът на планината Кармел изглеждаше като някой от вулканите, които гледаме по National Geographic Channel. Стълбът от дим се виждаше на разстояние 80 километра.

Всеки порив на вятъра разнася пепел и дим над Хайфа. Жителите на някои улици в близост до пламъците са евакуирани. Приятели и роднини от цялата страна им предлагат подслон, ако е необходимо. Това много прилича на лятото на 2006 г., когато Хайфа стана цел на стотици ракети, изстрелвани от терористите от „Хизбула“ в Ливан по време на войната. Мъжът на щанда за месо в супермаркета се шегува с мен – ако вятърът промени посоката си, ще организира специална разпродажба на печени пилета, защото няма да има нужда да ги слага във фурната.

Но е трудно да се запази чувство за хумор в центъра на едно от най-тежките природни бедствия, връхлитали някога Израел, при което над 40 израелци загинаха в пламъците. Освен автобус с школници надзиратели, сред жертвите е момче на 16-годишна възраст от Хайфа, което дълго време е било доброволец пожарникар. По-късно се оказва, че се е втурнало в огъня с колегите си. Друга жертва е началничката на полицията в Хайфа, Ахува Томер, смела жена на 52 години, която умира от изгарянията си. Тя е родена в бившия СССР и идва в Израел сама в ранна възраст. Но не очаквайте нейната смелост и саможертва да събудят съчувствие у радикалните феминистки. Те са твърде заети да аплодират терористите от „Хамас“.

Все още се спори за точната причина за адския пожар. Правителството твърди, че тийнейджър от града, населен с друзи – Усафия, намиращ се точно зад университета в Хайфа, е пушил с наргиле в близост до сметището. Налице е широко разпространено обществено подозрение, че израелското правителство прикрива голям акт на арабски палеж с цел да се избегне гневът на евреите срещу цялата общност. Дори и обяснението на правителството да е вярно, широкото обществено недоверие е пряк резултат от факта, че в миналото има много случаи на арабски палежи в израелските гори. По време на големия пожар миналата седмица израелската полиция нееднократно заяви, че той е започнал като палеж, преди да смени линията. Друзът Аюб Кара, член на израелския парламент, също изрази убеждението си, че това е умишлен палеж.

Каквато и да е истинската причина за ада в планинета Кармел, не може да има съмнение, че безброй други пожари избухнаха в цялата страна докато международния екип от пожарникари беше зает да се сражава с основното огнище. Всички или почти всички палежи бяха атаки на израелски араби терористи. В продължение на много години горските пожари в Израел се подпалват умишлено и са актове на екологичен тероризъм, като много от тях са били в самата планина Кармел. Правителството отхвърля версията за палеж и твърди, че пожарът може да се дължи на случайни причини. Никой в Израел не му вярва.

Докато международните екипи се бореха с пожара в планината Кармел десетки – може би дори стотици – пожари бяха подпалени умишлено от израелските араби в цялата страна. В много случаи се виждаше, че това е умишлен палеж, тъй като огънят в даден район пламваше на 5 или 6 различни места по едно и също време. Доста внушително наргиле.

Независимо дали големият пожар на Кармел е пламнал случайно или умишлено, Израел в продължение на години е жертва на арабския екологичен терор…  Радио Хайфа съобщи, че арабите в близкия град Фарадеис са танцували от радост при вида на еврейските домове, обхванати от пламъци. Голяма част от  арабския свят също посрещна с аплодисменти опустошението.

***
Българските пожарникари правят кратка пауза за почивка под едно дърво, което е оцеляло. Внезапен полъх на бриза събужда малки пламъчета над димящата купчина листа край нас. Според българите, не си струва да се занимаваме с тях. Решавам да дам своя принос в тази международна борба с пожара на планината Кармел и угасявам пламъчетата така, както бойскаутите гасят лагерните огньове. Всички българи се смеят и ръкопляскат.

Със съкращения от Фронтпейдж

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.