Какво си говориха министър Трайков и физикът Котев и какво остана скрито?

Бившият служител на АЕЦ продължава да се бори чрез своя блог

Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

Както е известно физикът Георги Котев, който избяга на Запад след 17 години работа в АЕЦ „Козлодуй”, неотдавна се върна в България по покана на министър Трайков и се срещна с него. След срещата, на която той е обяснил подробно със 150 страници документи какви шашми с горивото в „Козлодуй” се извършват, министърът запази мълчание.

През септември министърът е бил на посещение в САЩ и при среща с българи в Чикаго, колеги на Котев, които били дългогодишни емигранти в Америка, са му задали въпроси защо не обръща внимание на такива явни манипулации с горивото и проверките. Вероятно това е бил поводът Трайков да реши да приеме Котев.

На срещата министър Трайков предложил Котев да му даде списък със стъпки, чрез които да се даде еднозначен отговор има или няма спекулации с горивото в „Козлодуй”. На срещата са присъствали журналистът Иво Инджев, който написа за това в своя блог (виж тук). Вторият журналист на срещата е бил Стойко Стоянов, тогава редактор в сайта frognews.bg, а сега главен редактор на новия седмичник „Торнадо”.

След срещата Котев е представил исканите от министъра стъпки, с които да се докаже проблемът с горивото, но вече 6 седмици той не му отговаря. Затова Котев направи този понеделник пресконференция, която на свой ред беше премълчана от големите медиите.

Какво се опитват да скрият и медии, и правителство? Котев досега беше опровергаван от ядреното лоби с това, че имало проверки и те показали, че всичко с горивото е наред. Всички проверки са правени при предишното правителство, организирани от шефовете в ядрената енергетика, които Котев обвинява.

Каква е същността на манипулацията? Според проучванията на Котев от официални източници – МААЕ, френския концерн „Арева” и доклад на „Грийнпийс” става ясно, че от 15 години отработено ядрено гориво от централите в Франция, Германия, Холандия, Швеция, Белгия, Великобритания, Испания и Швейцария се изнася за Русия. Само под 10% от него се връща обратно като рециклирано гориво за повторна употреба. Останалите над 90% остават в Русия. Това според Котев обяснява слабата заинтересованост и на Запад какви експерименти с ядреното гориво си прави Русия.
Като физик в централата в Козлодуй Котев установи несъответствия между параметрите на горивото, дадени от производителя и реалните му параметри при изгарянето. Така той разкрива, че това гориво е друго, вероятно рециклирано, което носи и риск, защото поведението му е непредвидимо. Тоест – в българската АЕЦ се използва експериментално гориво, което се прави съвсем тайно и руският производител не плаща за това.

„Аз не казвам, че като у нас се използва рециклирано гориво, то е по-лошо. Запасите от уран по света свършват. Лошото е, че то се използва у нас като експеримент, и вместо да ни плащат, ние плащаме цена като за досегашното гориво, а това е по-евтино. Руснаците печелят по три начина. На Русия се плаща да приеме отработеното ядрено гориво от Европа. Второ – рециклираното ядрено гориво е по-евтино от свежото – природния уран. Вместо да ни плащат руснаците за експериментална експлоатация с това гориво, ние им плащаме като за нормално гориво. Загубите за България за последните 6 години по тази схема наближават 2 млрд. лева. Българска фирма е вкарана по трасето да получава процент, който се разпределя между българските участници в схемата”, обяснява Котев.

Фирмата е „Атомхим инженеринг” – наета от производителя „ТВЕЛ” като консултант по доставките на свежо ядрено гориво. Тази консултантска дейност започва през 2004 г. и се случва за пръв път от построяването на АЕЦ „Козлодуй”, като продължава и в момента. Руснаците не са допускали по-рано български фирми в транспортиране или производство на горивото.

Сега се получава така, че България плаща на Русия като за свежо ядрено гориво, а получава рециклирано, което при това се използва експериментално. Сигурно това е причината част от парите да се връщат в българската фирма „Атомхим инженеринг”, казва Котев. Фирмата е на двама съдружници, единият е Владимир Вушев, завършил атомни и електрически централи в Московския енергетичен институт. Другият съдружник е Спартак Кимон Георгиев – който очевидно по името е роднина на бившия политик превратаджия от 30-те и 40-те години Кимон Георгиев. По-рано фирмата се е казвала „Спартак инженеринг”.

Между 11 и 13 септември 2008 г. е направен анализ на изотопния състав на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”, за да се докаже, че то не е рециклирано. Проучването е поръчано без конкурс на шведската фирма „Студвиг нуклеар” и й е платено 300 000 лв. – това е сумата, която назовава бившият министър Румен Овч. по телевизията.

Фирмата е измервала количеството на изотоп уран 232 в горивните касети. В природата има изтопи само на уран 235 и 238. А уранови изотопи 232, 234, 236 възникват в резултат на верижна реакция на делене – тоест след като свежият уран вече е минал през реактор. Така с анализ може да се установи дали в горивните касети в АЕЦ „Козлодуй” е имало рециклирано гориво. Но това не е единственият начин за проверка.

Заключенията на шведската фирма са, че наличното количество уран 232 е под размера, за който би могло да се предполага, че горивото е рециклирано. Но физикът Котев възразява, че анализът е манипулиран и се позовава на самите протоколи от изследването. Според него има четири спорни момента:

1. В протокола от анализа се казва, че е имало налични 90 горивни касети, а от тях са измерени 15. А в доклада на Министерството на икономиката и енергетиката до министъра месец по-рано се говори за 96 горивни касети. Вероятно тези 6 касети са скрити и не са допуснати до анализа. Отделно не е ясно кои от показаните 90 касети са избрани 15 за анализ.

2. Анализът е направен с грешни данни и дати на производството на горивото, което се вижда от протокола, а това е съществен пропуск.

3. Шведската компания не е независима, поради това, че е част от шведската национална ядрена индустрия, която в последните 15 години изнася своето отработено ядрено гориво в Русия. Котев се съмнява, че именно отработеното гориво от Западна Европа се рециклира в Русия и се праща обратно в експериментална експлоатация в България.

4. В списъка с референции към протокола не е приложен сертификат по ISO за правото на компанията да извършва подобни измервания.

Всички тези аргументи са били изложени от Котев пред министър Трайков. Той обаче подминава мълчаливо проблема. Георги Котев не спира борбата да се разкрие истината и непрекъснато пише в блога си по проблема. И казва, че почти всички журналисти, които досега са говорили с него, или не пускат нищо в изданията си, или публикуват изопачени неща.

Котев в момента е безработен, след като е имал временно работа в Италия. И има малки шансове да си намери работа в България, защото работодателите в тази област го избягват като скандален. На въпроса не е ли превърнал в идея фикс доказването на манипулациите с горивото в Козлодуй, той отговаря – „Кой друг е разкрил измама с нашите пари за близо 2 млрд. лева? Разбира се, че ще се боря докрай, мога да посветя живота си на това.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.