В Израел се питат как да се възстанови изгорялата гора

Асошиейтед прес

При пожара през декември в Израел загинаха 42 души и изгоряха 5 млн дървета. Снимка: НЕФ

В продължение на повече от век засаждането на дървета в тази предимно пустинна земя е акт с почти духовно значение, като се започне с онези, които са помогнали за създаването на държавата Израел. Така че емоционалният отговор след най-опустошителния горски пожар в историята на страната, който се разрази през уикенда в една от малкото естествени гори и уби 42 души, е засаждането на нови дървета. И от цял свят се стичат дарения за това.

Експерти по горите обаче предупреждават, че може би най-добрият начин да се възстанови гората Кармел е да не се прави нищо и нещата да се оставят в ръцете на природата – идея, която среща съпротива. Четиридневният горски пожар, който достигна покрайнините на третия по големина израелски град Хайфа, се разглежда като бедствие в Израел, където 7 процента от земята е покрита с гори. Гората Кармел съставлява 5 процента от тази залесена площ.

Огненият ад изгори 5 милиона дървета и около една трета от природния резерват, където преди се издигаха 100-футови (30-метрови) дъбове, борове и кипариси. Сега хълмистата земя е почерняла и гола, само овъглени дънери стърчат като надгробни плочи.

Ръсел Робинсън, който оглавява Националния еврейски фонд (НЕФ) – световна еврейска група, посветена на засаждането и запазването на горите в Израел – иска да засади нови дървета. Неговата организация бързо събра над един милион от десетте милиона долара, които се надява да получи идната година, за да финансира редица мерки за възстановяване на гората и за предотвратяване на пожари.

„Виждам духа на хората, които утре ще бъдат част от нейното възстановяване. От черна тази земя отново ще стане зелена“, каза Робинсън. От поколения НЕФ проповядва, че засаждането на дървета е най-висш акт на ционизъм. Организацията, която е известна със синьо-белите дарителски кутии и с кампаниите за набиране на средства, е засадила 240 милиона дървета в Израел.

Изследователят Дан Мелкинсън от университета в Хайфа обаче предупреди, че мащабът на пожара, който причини двойно по-големи поражения от всички предишни пожари през последните 30 години, изисква търпелив подход, за да се проучи кои области биха могли да се възстановят естествено и кои имат нужда от презалесяване.

„Ние предлагаме да се даде възможност на екосистемата да се възстанови сама през идната година без каквато и да е намеса. Всяко презалесяване предполага навлизане на тежки машини в областта, а това унищожава флората. Подходът е не да се излезе навън и да се върне зеленината, а да се наблюдава земята и да се обмисли къде да се засажда отново и къде – не“, каза той.

Спори се и за самата същност на дърветата в Светите земи. Типичният горски пейзаж в Израел се състои от засадени по план редици от борове. А от поколения горите на НЕФ са неразделна част от държавното строителство на Израел. От друга страна, естествените гори като Кармел – с дива природа и разнообразни екосистеми – са рядкост.

Тези, които се грижат за двата различни вида гори, имат различни цели, обясни Омри Гал, говорител на Управлението за израелската природа и паркове за областта Кармел. „Горите на НЕФ са за радост и отмора на хората. Нашата цел е да запазим природата. Обществеността иска да помогне в нещо такова. Тя има чувството, че помага, като засажда дърво там, където е изгоряло друго, но това не винаги е вярно“, заяви Гал.

Според учени не всички горски пожари са непременно нещо лошо. Нискотемпературните пожари всъщност могат да подсилят почвата с хранителни вещества от вътрешността на старите дървета и да създадат естествен процес на рециклиране за по-голямо биоразнообразие. Потенциалът за обновяване е особено голям при боровете, чиито семена са затворени в шишарките и „експлодират“, когато са подложени на топлина. За съжаление, каза Гал, страната не е била благословена с тези „добри пожари“, които обикновено са резултат от мълнии по време на зимните бури. Причините за почти всички пожари в Израел са палежи, небрежност и други човешки фактори.

Израелският министър на защитата на околната среда ще контролира усилията по възстановяването, като оглави работна група, в която ще участват правителствени експерти, агенции и природозащитни организации. Говорителят на министерството Йекутиел Зафари каза, че всички са съгласни, че през първата година „нещата трябва да се оставят в ръцете на природата“.

Но директорът на НЕФ за северния район Омри Бонех заяви, че този подход отнема много години. Той посочи бавното възстановяване на засадените в Северен Израел гори, които бяха засегнати от ракетния обстрел на „Хизбула“ от Ливан по време на едномесечната война през 2006 г.

Първият етап от възстановяването на тези гори с използването на комбинация от двата подхода едва сега завършва, а пълното възстановяване ще отнеме десетилетия, каза той. Според него подход на ненамеса би могъл да бъде ефективен, но само до известна степен. „Това е най-опустошителният пожар. Щом става дума за засадени гори, ще трябва отново да се включим в залесяването“, каза той.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.