Уж съдът най-корумпиран, пък най-много подкупи за полицията

Новото изследване за корупцията в 86 държави на организацията Transparency International показва странен резултат за България – на първо място българите смятат за най-корумпирана съдебната система, а на първо място анкетираните посочват полицията като институция на която са давали подкуп.

Излишно е да се напомня, че България е една от най-корумпираните страни в Европа, в каквито и да е изследвания. Друг детайл от изследването е, че у нас хората с по-малко пари плащат повече подкупи. Това и без друго си го знае всеки българин – у нас подкупи се плащат навсякъде. Има обществена търпимост за това, има масово разбиране, че „трябва бутнеш нещо тук и там”, за да си решиш проблема. Затова България е корумпирана държава, а не защото са лоши съдиите, депутатите и т. н.

Всеки е готов да даде на спрелия го полицай за проверка, за да го оставят на мира. Както е известно (e-vestnik е писал много пъти за това) в България пътни проверки правят не само катаджиите. Те дори най-малко проверяват на пътя. Всякакви подразделения на полицията, които дежурят, спират коли и прибират рушвети. Страната издържа една армия от 60 000 персонал в МВР, основната част от която са обикновени улични рекетьори. Те не изпълняват функциите си да дежурят, а използват служебното си положение да заработват чрез униформата. И на това отгоре в тая криза правителството им увеличи бюджета с 5%, в момент, когато намалява драстично бюджетите за всички останали.

Освен уличните рекетьори с полицията са се сраснали цели престъпни мрежи. За никого не е тайна, че районите за разпространение на наркотици в София и България са очертани по границите на съответните РПУ. Има стройна система за разпределение на подкупи на различни нива – от дребни улични полицаи, до началници. Затова във всеки квартал се знае къде са дилърите, кои са. Но те са си там, необезпокоявани. Същата е схемата с проституцията и бардаците – от нея падат тлъсти рушвети за полицаи до най-високи нива, освен сержантите.

Но министърът Цветанов, който е предводител на тази армия от улични рекетьори, включително и по-едри престъпници, не дава и дума да се издума за реформи и съкращения в МВР. Затова пък е много словоохотлив да говори против съдиите и съдебната система. И да хвърля върху тях цялата вина за престъпността.

Истината е, че преди да стигне до съд един престъпник, могат да го отърват полицаите, като си затворят очите или скрият доказателства. Може да го отърве следовател или дознател, който да прекрати разследването. Може да го прекрати прокурор. И ако все пак мине през всички тия стъпки и влезе с обвинителен акт в съда, чак тогава могат да бъдат обвинявани съдиите, че не са го осъдили – на една, две или три инстанции. Но често пъти оправдаването е е поради недостатъчно доказателства, а не поради снизходително отношение или корупция. Да, и съдиите са корумпирани, но не повече от останалите по веригата. Дори по-малко.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.