Български филм с 2 от големите награди на кинофестивала в Кайро

Касиел Ноа Ашер в „Зад кадър“

Българин стана звездата на току що завършилия 34-ти кинофестивал в Кайро (30 ноември – 9-ти декември). Най-новият филм на режисьора Светослав Овчаров „Зад кадър“ успя да се пребори за две престижни награди на едно от най-значимите и пищни събития в света на киното.

Председателствано мексиканеца Артуро Рипщайн, международното жури избра Светослав Овчаров за „най-добър режисьор“, а журито на критиците предпочете филма му за наградата на ФИПРЕССИ.

„Българският филм беше най-сериозното произведение в официалния конкурс. Той показа силната привързаност на автора му към драматичните съдби на героите, които той добре познава, съчувства им и страда заедно с тях“ – каза за „Дневник“ Рипщайн.

„Филмът впечатлява и с оригиналността на своята структура, от една страна – прецизна, от друга – пълна с изненади. Бих я нарекъл „отражение на отраженията“: настоящето болезнено се отразява в миналото, а там някъде героите са трагично преплетени в тясното пространство на психологическата безизходица. Дълбоко смущаващ, талантлив филм!“ – продължи той.

Критиците оцениха „критическия анализ на Овчаров към разрушителната роля на комунистическия режим върху съдбите на обикновените хора.“

Режисьорът Светослав Овчаров и Гергана Плетньова по време на снимки. Снимка: личен архив

„Това е история за любовта между двама души, която обаче на успява да издържи на политическата преса на тоталитарния режим“ – каза Овчаров на пресконференцията си в Кайро, на която присъстваха представители на най-важните египетски медии. „Всичко в този филм е истинско: репликите и откъсите от писмата са извадени от реално съществуващи досиета на бившите тайни служби!“- допълни той. На въпрос за начина на финансиране на българското кино, режисьорът не пропусна да изрази категоричната си позиция против случващото се в момента в България „с разрушителен ефект върху националното кино“.

Привлекателно лице на фестивала бе актрисата Касиел Ноа Ашер, която получи многобройни похвали за умението си с пестеливи средства да изразява силни чувства . „Зад кадър“ е универсална история, но и твърде лична за мен, тъй като в известен смисъл това е историята на моите родители, станали жертва на репресия. Имам син на 13 години и искам той да не расте в страх и подчинение. Искам да се възпитава като свободна личност! – каза актрисата в Кайро.

Филмът бе показан три пъти в различни киносалони на Кайро, включително и в търговската мрежа. През целия ден преди официалното закриване телевизионният канал на фестивала „въртеше“ запис от пресконференцията на филма. Познавачи твърдяха, че за страна като България, която от двадесет години не е имала филм в официалния конкурс, това е истински прецедент.

След края на церемонията Овчаров и Ашер участваха в директни предавания на няколко големи телевизионни канала. На фона на изключителния интерес към българския филм и към българското кино като цяло, и то в момент, в който се наблюдава засилване на взаимния политически интерес на Египет и България, отговорните институции бяха оставили посолството ни в Кайро в пълно неведение за участието на наш филм в официалния конкурс.

Виж целия текст във в. „Дневник

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.