Професор физик от Цюрих пише на Бойко: Учените ще помогнат повече от спортистите

Проф. Юрг Фрьолих. Снимка: Сайт на Техническия институт в Цюрих

По долу публикуваме превод на едно от писмата, които учени от цял свят изпращат до българския премиер. Утре – повече.
До Министър-председателя и до Председателя на парламента на България

Господа,

Някои от уважаваните ни колеги от България ни информираха за ужасното финансово състояние на Българската академия на науките и на някои водещи български университети, в частност на Софийски университет.

През целия ми научен живот, от края на шейсетте на миналия век до сега, в моята научна област, теоретична физика, има постоянен поток от важни резултати идващи от български колеги. Значителен брой от тях са международно уважавани и будят възхищение и техните прозрения са ни били много полезни. Въпреки това, те ни казват, че при сегашните условия, няма да могат да мотивират младите хора в България да останат в науката, и че – като резултат – ще има тревожен спад на науката във вашата страна.

Математиката и Природните науки са играли и ще продължат да играят абсолютно решаваща роля в икономическото, социалното и културно развитие на всяка страна. Откритията на математици, физици, химици, биолози и инженери са довели до създаването на грамадно количество икономическо богатство, включително огромен брой работни места. Имаме всички основания да очакваме, че това ще продължи така и за в бъдеще! Някой може да каже, че в трудни времена като настоящите, трябва да се акцентира върху приложните и инженерни науки. При все това – както много велики учени многократно са отбелязвали, и както може да се твърди въз основа на голям брой примери – между приложната и фундаменталната наука няма рязка граница. Фундаменталната наука е кислородът, който поддържа приложната наука жива и здрава. Затова адекватното финансиране на приложната и фундаменталната наука е ключово за поддържането на жизнеспособна научна общност и инфраструктура и по този начин за подпомагане на икономическото развитие на страна като вашата.

Но освен да захранва икономическия растеж, науката има и други задачи. Стъпвайки на знания, доказателства и разум, учените могат да дават на правителствени организации и парламентарни комисии съвети по технически въпроси, каквито ще има все повече. Чрез преподавателската си дейност, учените предават знания и научна култура на младото поколение и го учат на силата на логичното разсъждение и ясното мислене. Във времена, в които некачественото мислене и взимането на решения основани на емоция, а не на логика, настъпват, не може да бъде оценена твърде високо ролята на учените в поддържането на рационалното взимане на решения и в разпространението на научната култура.

На последно място, оказва се, че добрата Наука е забавна и вдъхва ентусиазъм и устрем на младото поколение. Държава, която губи младото поколение, е държава която губи бъдещето си. Учените ще помогнат по-ефективно и по-успешно за предотвратяването на това от други обществени играчи (като, например, спортисти и т.н.)

В заключение, най-силно ви препоръчвам да се погрижите академичните институции в страната ви да получават адекватно финансиране и да бъдат държани на почит, както заслужават! Няма да съжалявате за предприети правилни действия в тази насока.

С уважение,
Проф. Д-р Д-р хон.к. Юрг Фрьолих
Професор по теоретична физика
Федерален технически институт, Цюрих, Швейцария

(превод – e-vestnik)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.