Румънското правителство се крепи едва-едва

Министър-председателят на Румъния Емил Бок закрепи нестабилното си правителство макар мерките му за бюджетни икономии да навредиха на популярността му и сега може да посрещне предстоящия вот на недоверие в парламента с оптимизъм. Правителството оцеля тази година в два вота на недоверие. При втория вот през октомври гласовете на опозицията срещу кабинета бяха с 18 по-малко спрямо предишното гласуване, което предполага, че кабинетът може да остане на власт и да прокара закони, които да предотвратят блокирането на заема от 20 милиарда евро, предоставен от Международния валутен фонд и други финансови институции.

След като оряза заплатите в държавния сектор и повиши данък добавена стойност, което ще доведе до свиване на икономиката и тази година след 7-процентния спад през 2009 година, Бок е изправен пред трудната задача да си върне доверието на избирателите. „Ако икономиката започне да се съвзема, те ще обявят победа. Това е най-голямата им надежда, че може да имат добра 2011 и икономиката ще започне да се възстановява“, казва Даниел Хюит от Барклис Кепитъл в Лондон.

Румъния трябва да приеме бюджета за догодина и законодателство, което да направи заплатите в държавния сектор по-прозрачни до края на 2010 година, за да спази ангажиментите си пред МВФ. Опозицията съобщи, че ще възпрепятства закона за заплатите с вот на недоверие, вероятно идната седмица. Ако приеме тези закони и оцелее при вота на недоверие, правителството не само ще запази средствата от заема – което е необходимо за запазване на доверието на инвеститорите, но и ще подобри шансовете си за ново споразумение с МВФ.

В дългосрочен план демократ-либералите на Бок, които имат нестабилен съюз с етническите унгарци и с независими депутати трябва да спрат рязкото падане на рейтинга си, за да запазят шансовете си за изборите, които трябва да се произведат в края на 2012 година. Те може да се възползват от неразбирателството между опозиционните Социалдемократическа и Националнолиберална партия, които трябва да работят заедно, ако искат да постигнат несъществуващото в момента мнозинство в парламента.

„Политическите противоборства се засилиха в основната опозиционна партия. Изглежда все по-малко е разбирателството между нея и другата значима опозиционна партия – на либералите“, казва Николайе Александру Кидесчук, икономист в АйЕнДжи. „В резултат на това на управляващата коалиция може да й е по-лесно да прокара важни закони в парламента, а това значително ще засили шансовете за получаване на следващия транш от МВФ“.

44-годишният Бок е познат като добър мениджър от времето, когато беше кмет на трансилванския град Клуж – в момента бизнес център на високотехнологични фирми като „Нокия“, който някои анализатори наричат „Силиконовата долина“ на Румъния. Като министър-председател той въведе строги мерки за бюджетни икономии, за да свие бюджетния дефицит до 4,4 на сто от БВП догодина от 6,8 на сто тази година и 7,2 на сто през 2009 година. Икономиката тази година ще се свие с около два процента, а за догодина се очаква ръст от 1,6 на сто, което може да покачи доверието в Бок – в момента 10 на сто.

„Шансовете Бок да се остане на премиерския пост до следващите парламентарни избори през 2012 година продължава да са доста добри“, казва Гай Бъроу, партньор в консултантската фирма Candole в Букурещ. Новият вот на недоверие може да се отрази на фондовите борси и да увеличи застраховките на държавните облигации на Румъния, което поставя сериозни въпроси за способността на Румъния да предотврати блокирането на заема от МВФ. Букурещ, който досега е получил около 16 милиарда евро от заема, все още се нуждае от споразумението, защото се опитва да продаде дълга на приемливи лихви.

Разединеният парламент и исканията на коалиционните партньори – като тези на етническите унгарци за образование на унгарски език, мярка, на която яростно се противопоставят повечето румънци, означава, че винаги има вероятност ключови закони да бъдат блокирани. Правителството може да оцелее в краткосрочен план, но колкото повече се усещат мерките за икономии, вероятността за предсрочни избори към края на идната година е „съществена“, казва Атард Монталто от Номура Интернешънъл.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.