Маргарит Тодоров напуска компанията си – “Домейн Бойар”. Какво става във винарството?

Маргарит Тодоров. Снимка: Архив на „Домейн Бойар“

Вчера до медиите беше разпространена новината, че основателят на „Домейн Бойар” Маргарит Тодоров се оттегля от фирмата. Той освобождава поста на изпълнителен директор, продава дяловете си и се прибира в Лондон, където е семейството му.

Тодоров има британски и български паспорт и е единственият българин, който е включван в класацията на списание „Декантер” в 50-те най-влиятелни хора в света на виното. Смята се за един от най-опитните в бранша в България, той е създал фирмата, която и сега е най-големия износител на български вина на Запад. Затова естествено мнозина свързват оттеглянето му с тежката ситуация във винарството у нас (чети утре – Винарството е на ръба на масов фалит, който се прикрива). Специално компанията “Домейн Бойар” е от най-стабилните в кризата. Продава най-много български вина на Запад, колкото и да е спаднал износът. Отделно фирмата има износ и за Русия, и силно присъствие на вътрешния пазар, но трудностите не може да не са я засегнали и да не са повлияли за оттеглянето на нейния създател. Преди 2 години той каза в интервю пред e-vestnik: „Аз съм убеден, че България вече никога няма да бъде световен фактор във винарството. Изпуснали сме влака и нямаме никакви шансове. Да си върнем позициите означава ужасно много работа и сериозна дългосрочна програма. А мисля, че ние не сме способни на това. И като държавна политика, и като отрасъл, и като хора. Ние нямаме такъв манталитет, ние не мислим с 20 г. напред. Не мислим и 2 г. напред, а камо ли 20 г.“ (виж тук цялото интервю с Тодоров).

В последните години, още преди кризата, износът на български вина на Запад, основно във Великобритания, намаля драстично. Започна нелоялна конкуренция между български износители, неконтролиран износ на лоши вина. Това съвпада със силна инвазия на пазара в Европа на евтини висококачествени вина от Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, които изблъскаха много от европейските вина. В крайна сметка във виното има и просто моди. След като българското вино 10-ина години е било на мода на Острова, идва ред на други вина и интересът спада.
Маргарит Тодоров не обясни подробно пред e-vestnik за решението си да се оттегли. Само каза, че сега са трудни години, а той вече е на възраст, в която иска да се отдаде на семейството си, дома си в Лондон. Каза, че може да помага на фирмата „Домейн Бойар” като консултант, но ще прекарва повече време във Великобритания.

Заводът „Сините скали“ край Сливен на „Домейн Бойар“. Проектиран е от австралиец, съоръжен e с френска и италианска техника. Снимка: архив на „Домейн Бойар“

62-годишният Тодоров е започнал като стоковед в някогашното СО „Винпром”. Развива се като способен специалист по вината и тогавашните шефове на СО „Винпром” Стоян Киндеков и Христо Дерменджиев го издигат и пращат през 1982 г. като представител на външнотърговското дружество „Винимпекс” в Лондон. Престоят му там съвпада с кампанията на тогавашната премиер-министърка Маргарет Тачър срещу високоалкохолните напитки и пазарът се отваря за българското вино. Не без усилията и на Маргарит Тодоров, който непрекъснато повтаря, че виното не е продукт, а имидж.

Към падането на комунизма износът на български вина само за Острова е около 40 млн. бутилки – нещо невероятно, постигнато от нулата само за 10-ина години. В началото на 90-те износът се увеличава, но вече започват неконтролирано всякакви винпроми да изнасят за там. Към средата на 90-те износът стига и 50 млн. бутилки, но много от тях са нискокачествени, с етикети и марки на харесвани в миналото български вина. По същото време там навлизат мощно вината от Новия свят. От средата на 90-те рязко започва спадът в продажбите на българско вино. Днес износът за там се е свил до около 3 млн. бутилки, но те са предимно производство на „Домейн Бойар“ .

През 1992 г. Маргарит Тодоров създава своята фирма „Домейн Бойар” и тя бързо започва да изнася големи количества вина с контролирано качество за Великобритания. Фирмата е най-големият износител на български вина и за Канада, и още няколко европейски страни. Освен търговия, фирмата започва и винопроизводство. При приватизацията купува винпром Шумен, купува и Ямбол, но от приватизаторите му, а край Сливен построява „Сините скали” – най-модерния завод за вино в Югоизточна Европа – по австралийски проект, с австралийска, френска и италианска техника. По-късно  продава винпром Ямбол.

Маргарит Тодоров е убеден монархист, близък до бившия цар и премиер Симеон Втори. Дори още далеч преди той да се върне в България, фирмата “Домейн Бойар” пуска специална серия вина “Царска селекция”, с разрешение от Симеон Втори да ползва герба и подписа му на етикета. Когато бившият монарх става премиер, Тодоров не се възползва от неговата власт и не се включва в политиката.

През 2007 година Тодоров продава над 50% от компанията си „Домейн Бойар Интернешънъл” АД на „Санта Ана Венчърс”, инвестиционен фонд, регистриран на Британските Вирджински Острови. Зад фонда стоят основните акционери на Първа инвестиционна банка, твърдят във винарския бранш. Сега „Санта Ана Венчърс” вече е собственик на 100% от капитала на „Домейн Бойар Интернешънъл” АД.

Освен масови вина „Домейн Бойар” произвежда и малки серии скъпи вина “Солитер” – от типа „Сингъл винярд” (от едно лозе). Вината на “Домейн Бойар” имат и множество златни и сребърни медали от най-авторитетните международни винарски конкурси като “Мондиал дю вен” в Брюксел и “Уайн челиндж” в Лондон.
Фирмата е една от малкото, която пуска сега в кризата нови вина. През пролетта излезе нова серия “Quantum”, бели и червени вина. Две от белите получиха златен медал в Брюксел. Само преди месец пък имаше представителна премиера на нова серия вина „Ars Longa” – 6 различни вида червени купажни вина на цена 8-10 лв.

Занапред изпълнителен директор на фирмата ще бъде само Евгени Харамлийски. Той е на този пост от 2007 г., когато офшорният фонд “Санта Ана Венчърс” придобива над 50% от фирмата. Харамлийски няма опит във винарския бранш. В прессъобщението на компанията се казва, че е работил 15 години в търговски и производствени предприятия, като започва кариерата си през 1996 г. в най-големият по това време вносител на алкохол (не се съобщават имена на фирми).

Нов член на съвета на директорите става Владислав Танчев, който ще отговаря за бизнес развитието на компанията, създаването на нови продукти и маркетинга. Той е работил в “Загорка”, в “Домейн Бойар”, после в “Метро” и после отново в „Домейн Бойар“.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.