Безпрецедентно ограмотяване на един премиер. Бойко като Мао

Със странно мълчание е оградена безпрецедентната защита на БАН и българската наука от страна на учени от цял свят (виж тук). Сред подписалите различни писма в подкрепа има 5 нобелови лауреати и разни носители на престижни научни награди.

Професори от цял свят пишат и лични писма на премиера Борисов и на шефката на парламента Цецка. Това е забранена новина за българските медии. Те съобщават само неща, които казват политиците и министрите. Или ако катастрофира влак.

Не е имало случай в съвременната история толкова учени от цял свят да пишат на един премиер и да му обясняват какво е наука. Отделно 500 български учени от цял свят пишат и се застъпват (виж тук). Направо обидно за нацията – тя е излъчила за премиер човек, на който това трябва да му се обяснява.

Но Борисов се ползва с подкрепа в атаките си към БАН. За лумпените БАН е центърът на злото, там са съсредоточени всички крадци в държавата. Мизерните учени са тунеядци и разбойници, които искат да живеят на гърба на народа. Това е внушил досега премиерът Борисов с помощта на верните си медии.

Ситуацията напомня Културната революция в Китай. Тогава хунвейбините, верни на председателя Мао, се разправят, включително физически, с професорите и преподавателите. Настъпва пълна победа на културата и науката. Дори изтребват врабците, да не им ядат зърното и след това насекомите унищожават овощните дървета и реколтите. Това е само малък детайл от победата на здравите сили.

Тук медиите и хунвейбините на Бойко някак по-трудно ще се справят с учени и преподаватели. Времето е друго, няма как да изкараш професорите от университета и академиците от БАН на булеварда и да ги биеш. Пък и за орязаните им заплати се застъпват някакви от Европа…

Властта на Борисов изглежда силна, но вече е очевидно, че той се плъзга по нанадолнището и няма как да се закрепи. Глупостта и арогантността никога не е побеждавала в дългосрочен план. Може да постигне само временни успехи, под възторжените подвиквания на фенове, които искат зрелища и се радват, когато някой някого мачка и унижава.

Всъщност това са мутациите на сталинизма – голяма част от народа си иска силната ръка, която да уволнява, да вкарва в затвора, ако може със съд по бързата процедура. Борисов и Цветанов именно на този електорат разчитат и провокират най-ретроградните му чувства. Временно ще имат успех, наистина. Но само временно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.