Промени в климата – твърде малко действия за 18 години

Ройтерс

„Родена съм през 1992 г. Вие водите преговори през целия ми живот. Не можете да ни кажете, че ви е нужно още време“, оплака се Кристина Ора от Соломоновите острови пред делегатите на форума на ООН за справяне с глобалното затопляне. Този цитат от кратката й реч, която привлече вниманието по време на срещата на високо равнище за климата през 2009 г. в Копенхаген, беше изписан върху тениските на активисти на последния форум на ООН в Мексико като израз на раздразнението от твърде скромните стъпки към забавяне на темпото, с което настъпват наводненията, сушите, горещите вълни и покачването на нивото на моретата.

Двуседмичната конференция в карибския курорт Канкун с участието на 190 държави постигна в събота споразумение за засилване на действията срещу климатичните промени, включително като определи целта от 2020 г. да бъдат предоставяни по 100 милиарда долара годишно в помощ на по-бедните страни и постигна договореност за мерки в защита на поглъщащите въглерода дъждовни гори.

Почти всички признават, че постигнатото от нея е било трагично далеч от необходимото. Форумът в Канкун подчерта, че договорът, за който призова Ора, е непостижим заради коренно различните икономически интереси на Китай, САЩ, износителите на петрол от ОПЕК и тихоокеанските острови. „налице са признаците, че климатичните промени са реалност и имат катастрофални последици – наводнения в Пакистан, горещи вълни в Русия и Китай“, каза норвежкият министър на околната среда и международното сътрудничество Ерик Сулхейм. „Това е огромна стъпка напред, но, разбира се, недостатъчна, като се имат предвид научните данни“, заяви той във връзка с договореностите в Канкун, които най-малкото възстановяват вярата в ООН, след като конференцията в Копенхаген не успя да постигне широкообявяваната цел за сключване на договор.

Междуправителственият съвет за климатичните промени (МСКП) на ООН каза през 2007 г., че емисиите на парникови газове ще трябва да достигнат своя връх до 2015 г., за да има шанс покачването на средните температури да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт) над нивото от прединдустриалната епоха – таван, който беше договорен в Канкун.
Но ако се съди по сегашните предвиждания, това няма да се случи. Според директора по енергийната и климатичната политика в консултантската фирма „Екофис“ Никлас Хьоне съществуващите правителствени политики за борба с глобалното затопляне ще доведат до покачване на световните температури с около 3,6 градуса по Целзий (6,5 градуса по Фаренхайт) над нивото от прединдустриалната епоха.

„Въпрос, който засяга нашето оцеляване“

Увеличаващият се икономически растеж на нововъзникващите силни икономики начело с Китай и Индия помага за намаляване на бедността, но води до покачване на световните емисии въпреки затъването на икономиките на богатите държави.
Подобни промени не изглеждат кой знае какво, но разликата между ледниковата епоха и сега е само около 5 градуса по Целзий (9 градуса по Фаренхайт).

Светът не успява да постигне нов договор от 1992 г., когато в Рио де Жанейро беше подписана Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Приетият през 1997 г. Протокол от Киото към конвенцията задължава едва около 40 богати държави да ограничат емисиите за първоначален период, който изтича през 2012. Пред сградата на конференцията млади делегати, облечени със сини тениски с цитата от речта на Ора, развяваха знамена, на които пишеше „1,5, за да останем живи“. Те казват, че за да се избегнат най-лошите въздействия, е нужен таван на покачването на температурите от 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт).

Даже според някои делегати, особено от уязвими африкански държави и ниско разположени острови, застрашени от покачването на морското равнище, преговорите приличат на пренареждането на столовете на палубата на „Титаник“. „Това е въпрос, който засяга нашето оцеляване“, каза Колин Бек, който също като Ора е от Соломоновите острови и е заместник-председател на Алианса на малките островни държави.

Средните световни температури вече са се покачили с около 0,8 градуса по Целзий (1,4 градуса по Фаренхайт) от индустриалната революция, а 2010 г. е на път да се превърне в една от трите години наред с 1998 и 2005, през които според данните е имало най-голямо затопляне, откакто се през 19 век е започнала тази статистика.

„Неща, които могат да се направят сега“

Въпреки мрачната атмосфера други казват, че далеч от ледените преговори на ООН се предприемат действия, като инвестициите се пренасочват от въглищата, газа и петрола към възобновяеми източници на енергия. Китай прави сериозни инвестиции в различни проекти – от слънчева енергия до високоскоростни жп връзки.

„Ние се опитваме да подчертаем, че фокусът не би трябвало да бъде само върху борбите с преговорите за договор – тази дума, онази дума,- защото има неща, които могат да се направят сега“, каза президентът на Световната банка Робърт Зелик. „Бизнесът не се излежава и не чака края на процеса… Във всеки случай светът върви напред“, заяви съветникът по климата в одиторската, данъчна и консултантска група Кей Пи Ем Джи и бишв ръководител на Секретариата на ООН за климатичните промени Иво де Бур.

Той изброи редица тревоги във връзка с климата, цените на енергията, енергийната сигурност, недостига на материали, предпочитанията на потребителите и разбирането, че нещата трябва да се променят, като се имат предвид прогнозите, че от сегашните 6,8 милиарда души населението на света ще достигне 9 милиарда до 2050 г.

МСКП казва, че има почти 90 процента вероятност човешката дейност да е основната причина за по-голямата част от глобалното затопляне през последния половин век. Естествените причини не могат да бъдат напълно изключени. Председателят на МСКП Раджендра Пачаури предупреди делегатите в Канкун, че един подценяван резултат от глобалното затопляне е това, че водата се разширява при затопляне, като повишава нивото на океаните наред с вливането на все повече вода от топящите се ледници. Светът е обречен да преживее покачване на морското равнище с между 0,4 и 1,4 метра (между 1 и 4 фута) просто защото топлината в атмосферата постепенно ще достига все по-надълбоко в океаните.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.