Конкурсът Евровизия сближи страните от бивша Югославия

Хиляди сърби се събраха в Белград, за да посрещнат победителката. Снимка: Ройтерс

Успех на международна сцена – била тя музикална или политическа – сърбите на са имали през последните 15 години. Третирана като държава на парии, подлагана на икономически санкции и пренебрегвана от всички, Сърбия имаше предостатъчно проблеми. И тогава дойде песенният конкурс Евровизия 2007. Мария Шерифович щурмува защитните стени на европейската музикална сцена и 30 хиляди души, развяващи знамена и балони, се събраха пред кметството в Белград да я посрещнат при завръщането й у дома.

“Сега е един от онези редки моменти, когато се чувствам горд, че съм сърбин”, казва един от посрещачите. Вестниците заобичаха победителката. “Благодарим ти, Мария”, гласяха повечето първи страници на сутринта след финала на конкурса. “Тя спечели, защото нейната песен идва от душата. Това не беше просто шоу”, твърди местен журналист.

Помиряването на страните от бивша Югославия

Впрочем, една от основните причини за успеха на Сърбия е солидната подкрепа, която песента получи под формата на максималните 12 точки от всички останали държави от бивша Югославия. Някога смъртни врагове или поне подозрително настроени един към друг съседи, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия, Словения и Черна гора дадоха решаващите 12 точки за Сърбия.

Дали това е помиряването, сближаването, за което политически лидери на страните от бивша Югославия се бориха през последните 20 години? Направи ли победата в Хелзинки повече за мира и стабилността на Балканите, отколкото коридорите на властта във Вашингтон и Москва?

Общата история

Както всички знаем, стратегическото гласуване не е нещо ново за конкурса Евровизия. В действителност, ако го нямаше ежегодното неодобрителното клатене на глави и отправяне на упреци по повод “нечестното гласуване”, какво щеше да се случва на другия ден след финала, освен лекуването на лошия махмурлук?

Мария Шерифович се радва на победата си в Хелзинки. Снимка: Ройтерс

Бърз поглед към историята на конкурса Евровизия показва, че страните от бивша Югославия са последователни в гласуването за своите съседи толкова, колкото и другите държави. Хърватия, например, е дала на Сърбия 12 точки през последните три години, в които тя е участвала в конкурса. За това има няколко причини – общ език, общи културни интереси, обща история. Хората имат роднини и приятели в съседните страни. И няма съмнение, че макар да не са в перфектно състояние, отношенията между тези държави започват да се подобряват.

Нова страница за Сърбия

Хората започват да пътуват по места, за които преди няколко години дори не са мечтали. Що се отнася до Сърбия, победата на Евровизия не можеше да се случи в по-подходящ момент. В последните месеци страната изживява политическа криза и в близките седмици на дневен ред отново ще бъде поставена сложната и деликатна тема за съдбата на Косово. Причината е, че ООН обсъжда план да даде на провинцията независимост – нещо, което се очаква отдавна от албанската част на населението там.

Празненствата и емоциите пред кметството в Белград бяха основателни. Поне веднъж Сърбия имаше нещо, с което да се гордее. “За Сърбия се отвори нова страница не само в музиката”, казва победителката Мария Шерифович.
Хилядите хора, които пяха нейната песен “Молитва” пред сградата на кметството в Белград се надяват тя да е права. Сърбите ще се молят оттук нататък нещата за тях да започнат да се оправят.

(по Би Би Си – Белград)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.