САЩ спряха рекламата за “Активия” и глобиха “Данон”. А у нас?

“Активия”, която прави стомаха редовен… Тази реклама течеше по всички телевизии години наред. По дипляни, списания и т. н. И сега се оказа, че не е доказано да има такъв ефект. Кой да го каже? Федералната комиси по търговия на САЩ, разбира се, не българската Комисия по търговия.

Компанията “Данон” трябва да спре рекламата си за киселото мляко “Активия” и да изплати 21 млн. долара по споразумение с прокуратурата в САЩ.

Компанията е приела искането на Федералната комисия за търговията и ще оттегли някои от рекламните си твърдения за “Активия” и напитката “ДанАктив”. “Данон” твърди, че млеката „Активия“ помагат за редовен стомах, а напитката „ДанАктив“ – да бъдат избегнати настинка и грип. „Данон“ няма да използва повече тези реклами, освен ако не са одобрени от Управлението за контрол над храните и лекарствата. И у нас има Агенция по лекарствата. Коя реклама е одобрила или спряла българската агенция?

В страни като България от телевизията текат всякакви реклами, без някой да се осмели да възрази. Освен млякото на “Данон”, което се представя едва ли не като чудодейно лекарство, от екрана всеки ден рекламират директно по 5-6 вида лекарства и накрая със забързан говор се казва, че това е лекарствен продукт и да прочетем упътванията. А по закон рекламите на лекарства са забранени. У нас облъчват населението да яде лекарства. Далеч по-лошо от някакво чудодейно мляко.

И даже не можеш да споменеш някоя марка, ще те осъдят.

Но, щом някое лекарство има нужда от реклама, а не го предписва лекар, значи работата нещо е менте. Те затова търговците на лекарства плащат и на лекарите да им предписват лекарствата. Абе няма спасение от търговци…

Затова, като пуснат рекламите по телевизора, по-добре да го изключваме. В Щатите, между впрочем, продават едно устройство, като почне рекламния блок, намалява звука на телевизора. Научили са хората как да се пазят…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.