След неуспеха в Химки руските еколози ще се борят в политиката

Милиционери от спецчастите задържат Евгения Чирикова след протестите в Химки през август. Снимка: грани-тв

Защитниците на гората край подмосковния град Химки претърпяха неуспех – магистралата от Москва до Санкт Петербург все пак ще мине през нея, пише руският в. „Ведомости“. Руското правителство заяви вчера, че е одобрило окончателно оспорвания проект. През лятото строителството бе замразено от президента Дмитрий Медведев след силни протести от страна на гражданското общество в Русия.

Според руските чиновници, остатъците от гората край Химки ще станат федерален резерват. Те обещават да не повтарят допуснатите грешки и може да направят задължителна екологическата експертиза на проектите в транспорта.

Самият Медведев се въздържа публично да огласи позицията на властта, но вчера стана ясно, че не е готов да пренебрегне мнението на кабинета. Премиерът Владимир Путин лично бе одобрил проекта за шосето, предизвикал възмущение сред еколозите, посочва „Время новостей“.

Вчера Медведев положи усилия да успокои природозащитниците. Той призна лошите връзки с обществеността при съгласуването на проекта и отбеляза, че последвалият активен диалог с гражданското общество и еколозите е дал възможност „съществено да бъдат засилени мерките за компенсация“ на щетите.

Според президента на Русия проблемът с гората край Химки „трябва да стане урок за всички“, заявила пресаташето на президента Наталия Тимакова. Медведев прави погрешна стъпка в навечерието на президентските избори през 2012 г., твърди Евгения Чирикова, лидер на движението в защита на Химкинската гора.

Президентът тръгна срещу 76 на сто от хората в Русия, подкрепящи нашата позиция според анкета на центъра „Левада“. Той защити един изцяло корумпиран и незаконен проект – независими експерти отдавна са го доказали, казва природозащитничката.

Чирикова се кани да промени методите за борба с чиновниците, посочва изданието и я цитира: „Ще водим политическа борба: ще учредим обществено движение и ще излъчим свой кандидат за президент през 2012 г.“

Пред „Новие известия“, Чирикова заявява, че Европейският съд по правата на човека вече разглежда един иск от защитниците на гората и този процес може би няма да е последният.

Гората край Химки стана символ на съпротивата от страна на гражданското общество в Русия, отбелязва нейният съратник Ярослав Никитенко. Обезщетенията за екологичните щети изобщо не успокояват защитниците на гората край Химки, тъй като самата гора ще бъде ликвидирана като екосистема.

Екологическото движение ще прерасне в политическо. Членовете му ще се борят за промяна на политическия строй в Русия, уверява Евгения Чирикова, цитирана в „Московский комсомолец“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.