Путин обича кучето от Бойко, Ходорковски е за затвора

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Повече от четири часа руският премиер Владимир Путин отговаря в директен ефир на въпроси на руски граждани. „Пряката линия” с премиера на Русия започна точно в 12.00 часа московско време и продължи 4 часа и 25 минути. Путин успя да отговори на 88 въпроса. В последната блиц-част той успя да даде отговор на 32 въпроса за 30 минути.

Повечето от питанията към руския премиер бяха свързани със социални теми, като повишаването на пенсиите, жизнения стандарт, социалните и медицинските грижи. Не бяха малко и личните въпроси, но гражданите на Русия искаха да получат отговори по темите за сигурността, безредиците и междуетническите проблеми.

Директната връзка с премиера започна с въпроси за икономиката. БВП на Русия ще отчете ръст от 3,8% през 2010 година, съобщи Путин. Премиерът отбеляза, че през текущата година са били създадени 1,2 млн. нови работни места. Путин прогнозира, че икономиката на Русия ще се върне на нивото отпреди кризата през първата половина на 2012 година.

В същото време премиерът посочи, че за една година е намалял броят на руските граждани, живеещи под прага на бедността от 13,1% до 12,5%.
Като най-тежкото изпитание за 2010 година Владимир Путин определи горските пожари и аномалните горещини и суша в Русия.

„Това е катастрофа за много хора. Малките села, там хората живеят традиционно скромно. Това беше тежко изпитание за хората и за страната. Като цяло ние решихме задачата”, каза руският премиер. Русия ще закупи нова техника за борба с горските пожари. За целта ще бъдат отпуснати 43 милиарда рубли. „Взето е решение за закупуването на допълнителна нова техника”, съобщи Путин, като добави, че ще бъдат купени още самолети Бе-200.

Премиерът не подмина и въпроса за безредиците на расова и религиозна основа. Кавказците не трябва да се боят да излизат по улиците на Москва, а руснаците да живеят в Кавказ. Това заяви премиерът Владимир Путин в отговор на въпрос за проблемите на руските граждани в Северен Кавказ и на имигрантите от кавказките републики в европейската част на Русия.

Путин подчерта, че жителите на страната, без значение къде живеят, трябва да разбират, че са граждани на една държава. Премиерът заяви, че регионалните власти и обществените организации трябва да играят по-голяма роля за решаването на проблемите.

„Русия първоначално се е създавала като мултинационална и мултирелигиозна държава. За толкова много години вече е изградена култура на взаимодействие между различните религии”, каза Владимир Путин в рамките на директна връзка с руските граждани. Безредиците в Москва бяха провокирани не от убийството на фена на „Спартак” Егор Свиридов, а от това, че властите не реагираха правилно, смята руският премиер Владимир Путин.

Свиридов беше убит при сбиване на 6 декември. След сбиването бяха задържани шестима души, като по-късно петима от тях бяха освободени. В ареста остана само Аслан Черкесов от Кабардино-Балкария, който според следствието, е прострелял запалянкото на „Спартак”. Няколко дни след убийството футболни фенове и националисти предизвикаха безредици в центъра на руската столица.

„Случилото се бе провокирано от това, че властите не реагираха правилно. Изглеждаше сякаш виновните са пуснати на свобода. Разбира се, това не дава право на никого да нарушава закона”, заяви Владимир Путин.

Руските специални служби не се занимават с физическото ликвидиране на предатели зад граница, съобщи премиерът на Русия Владимир Путин.
„Руските спецслужби не използват подобни средства”, каза Путин в отговор на въпрос дали му се е налагало да нарежда ликвидирането на предатели. „Не е тайна, че в съветски времена, по времето на Сталин, е имало специални подразделения, които са изпълнявали такива задачи – ликвидиране на предатели. Тези подразделения ние самите отдавна сме ги ликвидирали”, каза Путин.

Той добави, че в някои страни подобна практика продължава да съществува.
„Известно е, че израелските спецслужби са използвали такива методи. Изглежда, че не всички са се отказали от тях”, каза Путин. Той напомни за провала през тази година на група руски разузнавачи в САЩ, които бяха издадени от един от своите. „Предателят е офицер. Човек, предал своите приятели, другари по оръжие. Замислете се. Човек дава целия си живот за родината и се намира животно, което предава своите. Свиня!”, каза Путин, който е служил в КГБ на СССР. Според премиера предателите нямат бъдеще.

Друга основна тема бе свързана с домакинството на Русия на Олимпиадата през 2014 година и Световното първенство по футбол през 2018 година.
Премиерът на Русия Владимир Путин представи рецептата за успеха на руските кандидатури за домакинство на Зимната Олимпиада през 2014 година и на Световното първенство по футбол през 2018 година.

По време на директната връзка с гражданите студент от Тюмен попита Путин дали наистина е толкова голям късметлия, тъй като е участвал и в двете кандидатури. „Ако говорим сериозно, върви ни, но не защото сме късметлии. Трябва да се работи, преди всичко да се работи с хората. Да се проявява уважение към тях, да се доказва нашата състоятелност. Това трябва да се прави настойчиво, но тактично”, смята премиерът.

Путин посочи какви ще се ползите от Зимната Олимпиада в Сочи по време на директна връзка с руските граждани. Премиерът обърна особено внимание на инфраструктурите проекти. По неговите думи, ако не е била Олимпиадата, в Сочи поне още 100 години е нямало да има толкова мащабно строителство.

Руският премиер сравни Михаил Ходорковски с американския бизнесмен Бърнард Мадоф, който бе осъден на 150 години затвор в САЩ за създаването на финансова пирамида. Въпросът за Ходорковски бе зададен по време на директна връзка от жена от град Иркутск, която обвини премиера, че предпочита да говори за любимото си куче.

„Имам не едно, а две любими кучета. А що се отнася до Ходорковски, смятам, че крадецът трябва да бъде в затвора. Той е осъден за присвояване на средства и измами, става дума за стотици милиарди рубли. Ако погледнем практиката в други страни, то Мадоф за аналогично престъпление получи 150 години затвор в САЩ. При нас всичко е по-либерално. Вината на Ходорсковски е доказана в съда, но искам да припомня, че ръководителят на охраната на ЮКОС е в затвора за убийства. Съдът трябва да реши дали президентът на ЮКОС е знаел за тези престъпления”, каза Путин.

И отново за едно от любимите кучета – премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че обича подареното му в България кученце Бъфи, въпреки локвичките, които оставя в цялата къща. „Кученцето Бъфи се чувства добре. Прави огромни локви из цялата къща, но пък е много симпатичен”, каза Путин в отговор на зрителски въпрос в рамките на директната връзка с гражданите. „И аз много го обичам”, добави руският премиер след малка пауза и топло се усмихна.

Премиерът реши да отговори на въпроса кой управлява страната, когато Путин и Медведев спят. „Редуваме се”, отговори руският министър-председател, като това бе последният въпрос на зрител, на който той даде отговор в рамките на директното предаване „Разговор с Владимир Путин. Продължение”.

По Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.