Гърция – „хипермаркет“ за контрабандно оръжие и от България

К. Онисенко

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Огромни количества огнестрелно оръжие са внесени контрабандно пред последните 20 години в Гърция. Повечето от това оръжие идва от Албания, България и бивша Югославия. По данни на полицията пратките включват хиляди автомати „Калашников“, други по-малки автоматични оръжия, като Skorpion, пистолети и револвери, ръчни гранати и противотанкови ракети.

Почти всички тези оръжия се намират в ръцете на престъпния контингент, на терористични групи, на „мутри“ и други. Резултатът от това е, че „полицейските и пристанищни власти в Гърция са единствените в ЕС, които са призвани да се борят с контрабандното оръжие, докато в други страни с тази дейност се занимават въоръжените сили“, коментира юристът Йоргос Марис.

Най-голямата част от тежкото въоръжение, с което разполага действащият в Гърция подземен свят, идва от разграбените военни поделения в Албания и е е внесено в страната в началото на 90-те години. Това са предимно автомати „Калашников“, пистолети и ръчни гранати. Такова оръжие продължава да се внася контрабандно и днес, най-вече през планинските проходи в района на Грамос, Западна Гърция.

Даже вносът на контрабандно оръжие от Албания през последните години бе улеснен заради настъпилите климатични промени, тъй като проходите през планината, използвани от бандитите, станаха по-достъпни през повечето месеци от годината. Смята се, че в този трафик на оръжие са замесени и овчари от районите по границата с Албания.

Част от контрабандното оръжие идва и от България, като се предполага, че по-модерните, като австрийските Glock се доставят и от Либия. В миналото контрабандно оръжие бе внасяно и от бивша Югославия и Сирия.

През последните години са конфискувани доста оръжейни пратки. В тях има и преработено оръжие, като например пистолета, използван от тийнейджър, нахлул в учебна база през април 2009 г. И днес все още се намират пистолети и револвери от Втората световна война. Револверът Nagant, с който 34-годишен застреля полицай в атинския квартал Кипсели също през април 2009 г., е бил изработен през 1895 г.

Смята се също, че експлозивите, които циркулират на черния пазар, най-вече деветмилиметровите пистолети, са стигнали до там от стрелбищата.
Полицията в областта Атика е издала 4 500 разрешителни за носене на оръжие, което съответства на около 10 хиляди законни пистолета и револвери.

Изчисленията показват, че незаконното оръжие е десетократно повече. Преценява се, че толкова оръжие има само на о-в Крит. Контрабандно оръжие се доставя от хора, ангажирани в бизнес в нощни магазини, наркопласьори и крадци.

Цените им на черния пазар се движат между 200 и 1000 евро за пистолетите и между 500 и 4 000 евро за автоматите. Разликите в цените са продиктувани от това дали оръжието е „чисто“, тоест дали е използвано при други престъпни акции, нещо, което самите бандити често пъти даже не знаят.

До голяма степен цената се определя и от мястото на сделката, например, ако едно оръжие, което се продава на гръцко-албанската граница е с около 60 на сто по-евтино от това, което се купува в Атина.

Друг фактор , който определя цената, са използваните патрони. Например пистолетите Токарев се продават евтино, защото патроните им се намират трудно. Противно на мнението, че на площад Омония в Атина има всичко, контрабандното огнестрелно оръжие обикновено се пренася от „познат“ на „познат“ и не е леснодостъпно за хора, които не са свързани с престъпния контингент.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.