Има ли „трети път“ за Италия?

в.  Фигаро

Берлускони и Фини. Снимка: ладестра

Веднага след провала на вота на недоверие срещу правителството на Силвио Берлускони, малките формации от центъра се обединиха, за да създадат така наречения трети полюс между десницата и левицата. Новият политически алианс носи гръмкото име Полюс на народа и е съставен предимно от политици от католическия Съюз на центъра на Пиер Фердинандо Казини, от Съюз за Италия на Франческо Рутели и от Бъдеще и свобода на отцепника Джанфранко Фини. В новото обединение влизат и политици, борещи се за автономия на Сицилия, либерали, либералдемократи, бивши християндемократи и социалисти.

Полюсът на народа обединява общо 85 депутати от Камарата на депутатите и 15 сенатори и твърди, че има подкрепата на 15 процента от италианския електорат. Ако се стигне до предсрочни избори, Полюсът на народа ще се представи с единна листа. „Нямаме намерение да предизвикваме религиозни войни. Искаме да обединим онези сили, които са загрижени за благото на страната“, казва Пиер Фердинандо Казини. Той се зарече да се противопостави на правителството по всички важни реформи. За бившия министър на икономическото развитие Адолфо Урсо новата политическа формация е полюс на умерените и на реформаторите, които в парламента разполагат със същите сили като тези на Северната лига, коалиционен партньор на Берлускони.

Новото политическо обединение е спасителна сламка за Джанфранко Фини. Председателят на Камарата на депутатите се намира в затруднено положение след отхвърлянето на вота на недоверие на кабинета. Той беше един от неговите вносители. Партията Народ на свободата на Берлускони поиска неговата оставка с аргумента, че той злоупотребявал с ролята си на трета по важност държавна фигура, за да води политическата си битка. Фини отхвърли това искане, като същевременно се показа по-дискретен от обикновеното и само подчерта, че ще продължи мисията си с типичната за него безпристрастност.

Силвио Берлускони отправи унищожителни думи по адрес на новия полюс, който, според него, е сбирщина на победени хора. „Този полюс ще изчезне в най-скоро време, както много други преди него“, заяви премиерът, който несъмнено е разочарован от отказа на Казини да се съюзи с него. Веднага след вота на недоверие Берлускони беше предложил на Казини 37 места в изпълнителната власт и в парламентарните комисии, освободени от привържениците на Фини.

Премиерът си дава сметка, че се намира в изключително нетърпима ситуация на мнозинство от само от три гласа в Камарата на депутатите. Но той си дава срок от месец и половина, за да увеличи значително това мнозинство. Берлускони разчита около 20 депутати да се присъединят към него. По думите му това ще бъдат центристи или поддръжници на Фини, загрижени от ориентирането на техните партии към левицата. „Вече е сигурно, че най-малко шестима депутати ще дойдат при мен“, уверен е Берлускони.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.