Избори с бронетранспортьори в Беларус

Колона бронетранспортьори се придвижва към Минск преди президентските избори. Снимка: белапан

В Беларус приключи кампанията за президентските избори в неделя (днес – б.р.). Много преди вота обаче беларуската опозиция съобщи, че по нейни данни властите подготвят тотално фалшифициране на изборните резултати, и призова своите симпатизанти да организират в неделя протест в центъра на Минск. Властите пък обявиха, че са решени да потушат със сила евентуални акции на опозицията. Беларуски експерти очакват остра силова конфронтация на изборния ден.

* * *

Малцина имат съмнения за резултата от изборите в Беларус. Още през септември президентът Александър Лукашенко заяви пред руски медии, че му трябват 70-75 на сто от гласовете. И тъкмо тези цифри вероятно ще бъдат огласени след вота от ЦИК.  Това личи и от проучване на беларуската телевизия ОНТ, представено в сряда. Според анкетата, днешният президент ще получи в неделя 75 процента от гласовете, а кандидатите на опозицията – по 0,5 до 1 на сто. Властите се опитват да внушат тези цифри на хората още отсега, смятат опозиционерите в Беларус.

Според тях, предсрочното гласуване, започнало във вторник, ще помогне на властите в Минск да осигурят желания изборен резултат. Както информира вчера председателят на ЦИК Николай Лозовик, през първите два дни в страната са гласували 7,2 на сто от избирателите, а в чужбина – цели 9 процента.

Няма никакво значение за кого ще се гласува предсрочно – резултатите ще бъдат подправени по-късно, твърди Сергей Калякин, координатор на гражданската кампания „Справедливи избори“. В течение на пет дни преди обявения изборен ден урните с бюлетини остават извън обществения контрол, посочва той. „А знаем от минали избори, че през последната нощ от предсрочното гласуване съдържанието на урните се сменя с бюлетини в полза на Александър Лукашенко“, добавя експертът.

Очаква се беларуските власти да получат и помощ от чужбина, за да легитимират необходимия резултат. Тези дни опозицията съобщи, че в Минск е стоварен десант от 50 грузински наблюдатели със задачата да признаят изборите за демократични. „Комерсант“ научи това от Дмитрий Бондаренко, координатор на гражданската кампания „Европейска Беларус“. След среща с наблюдателите от Грузия той останал с впечатлението, че те „се канят да повторят номера с подкрепата за Юлия Тимошенко на изборите в Украйна в началото на годината“.

Съответно представители на опозицията уверяваха практически през цялата предизборна кампания, че ще се погрижат за масови протести срещу очакваните фалшификации – поне с толкова усилия, колкото и за самите избори. Опозиционерите предварително приканиха своите привърженици да излязат в неделя вечерта на Октомврийския площад в центъра на Минск.

Властите също свалиха картите. В сряда вечерта президентът Лукашенко, свикал Съвета за сигурност, настоя органите на реда „да не се поддават на провокации и да гарантират на гражданите сигурна защита по време на изборите“. „Предупредили сме родителите, предупредили сме преподавателите от висшите учебни заведения, техникумите, колежите, лицеите, училищата за евентуални провокации на този ден, включително в местата с масово струпване на хора“, съобщи държавният глава. Той е дълбоко убеден, че опозицията „иска да получи следната картинка: ето колко са недемократични властите, Лукашенко стъпи върху кости и кръв, за да дойде отново на власт“.

Президентът призова силовите структури да бъдат бдителни. „Не дай боже да се случи нещо с хората. Трябва да ги опазим. Това е задача на правоохранителните органи и тук няма да има милост за никого“, предупреди той. Същевременно призова опонентите си да не прекрачват онзи Рубикон, „който изобщо не бива да бъде доближаван“. Ако пък това стане, силовите структури трябва да реагират адекватно и твърдо, заяви Лукашенко. „Властта има достатъчно сили и средства, за да се изправи цивилизовано и разумно срещу тия лутания и раздори“, напомни президентът. И тутакси отправи към опозицията полезен съвет: „Ако тръгвате с мир да митингувате там, където може, където е посочено място, заповядайте, вървете, разговаряйте, митингувайте“.

Сякаш за потвърждение вчера бе съобщено, че властите събират в Минск бойна специална техника, войници и водни оръдия. Помолен от нашия вестник да потвърди или отрече тези данни, шефът на пресслужбата на столичната милиция Александър Ластовски информира: „В Минск освен това са кацнали извънземни“. Затова пък анонимен източник от същото ведомство разказа вчера пред журналисти, че още от понеделник всички управления на милицията дежурят в засилен режим.

Междувременно в Интернет бяха качени снимки, направени предния ден близо до с. Корольов Стан край Минск. Кадрите показват колона бронирани машини, движеща се към столицата. А Светлана Боровская, която оглавява пресслужбата на вътрешното министерство, заяви вчера пред „Комерсант“, че „за опазване на правния ред в столицата ще бъдат използвани силите и средствата на милицията в Минск“.

Това впрочем не изплаши опозицията. Кандидат-президентът Николай Статкевич, лидер на Социалдемократическата партия „Громада“, обеща вчера пред вестника ни, че в неделя опозиционерите при всяко положение ще излязат на Октомврийския площад. Отказа обаче да съобщи каква тактика ще бъде избрана за протестната акция. „Ясно е, че няма смисъл просто да излезем, да погазим в снега и да се пръснем. Ще потърсим съвет от народа какво да правим“, уклончиво рече той.

Независими беларуски експерти прогнозират остра конфронтация между протестиращите и силовите структури в неделя. Шефът на аналитичния център „Стратегия“ Леонид Заико предположи, че властите първо ще се помъчат да не допуснат опозиционерите на Октомврийския площад. „Ще разположат там засилени кордони от специалните части, самия площад целия ще го залеят с вода. Ще направят пързалка и ще домъкнат там деца да се пързалят. Властите обаче няма да оставят на опозицията центъра на Минск“, заяви Заико за „Комерсант“.  По-нататъшното развитие ще зависи според него от броя на протестиращите. „Ако дойдат над 50 хиляди, време е вече Александър Лукашенко да си готви хеликоптера – забеляза експертът. – Ако пък са 10-20 хиляди, акцията просто ще бъде смазана.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.