Плодът бил мъртвороден; Прокуратурата като слуга на Цветанов и като божествен орган

Цветан Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Пишете жалби против министъра до прокуратурата и ЕС, призовава адвокат

Оказва, се че абортираният в 5-ия месец плод от 17-годишна майка в болницата в Горна Оряховица бил мъртвороден. Това казва петорна съдебномедицинска експертиза, съобщиха вчера по БНТ. Документите от изследванията били 40 страници.
Доста време ги бавиха тези изследвания. Някак неудобно е, след като силният на деня – вътрешният министър Цветанов – прави атракции в парламента и нарича лекари убийци на бебе, да признаеш, че няма убито бебе. В заключението се казвало, че има и лекарска небрежност. Но убийство? Феновете на Цвъ Цвъ сега ще обясняват, че „гарван гарвану око не вади“, че лекари прикриват колегите си. Това е милиционерска неграмотност. Въобще, при преждевременно раждане, има проблеми с оцеляването в 7-ия месец, а в 5-я практиката показва, че оцеляването е изключителна рядкост, при това с тежки увреждания. Но това не попречи на Цветанов да се изтъпани на трибуната на парламента да говори драматично за бебето, чийто живот са отнели едни лоши лекари. И да чете записите от подслушаните им телефони.
Че били циници, че били небрежни – добре, такива са. Но убийци, излиза че не са. Тепърва прокуратурата ще подтичва подир Цветановите обвинения да ги доказва.

Тя, обаче, си затваря очите пред друго явно престъпление на самия Цветанов, за което няма давност. Записите, които изчете той пред парламента, по закон не могат да се използват за друго, освен за наказателно производство (чл. 145 а – виж повече тук) Наказанието е от 1 до 5 г. затвор, независимо дали са разсекретени или не записите със СРС. Прокуратурата обаче се държи като прислужница на Цветанов и го оневинява. По този въпрос е коментарът в БлогА на Николай Хаджигенов, адвокат.

Как прокуратурата спасява Цветанов от затвор

Явно и прокуратурата е абдикирала тотално от задължението си да следи за спазване на законността. Тихомълком с по два реда в някои електронни медии и във вестник “Сега”, с половин уста се съобщава, че прокуратурата няма въобще да разследва Ежко Ежков за извършеното от него нарушение на чл. 145 а НК. Забележете, защото именно прокуратурата му е разрешила да извърши нарушението на закона (?).

Направо не знам какво да кажа.

Първо, прокуратурата не е божествен орган и не е оторизирана по никакъв начин да раздава индулгенции! Още по-малко е оправомощена да разрешава на някой да нарушава закона! Пък бил той и министърът на вътрешните работи – Ежко Ежков!

Напротив, съгласно Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, именно прокуратурата е органа, който е длъжен да следи за спазването на закона, без оглед заеманото от извършителя място в обществото. На практика, прокуратурата директно отказва да разследва Ежко Ежков.

Въпросът е – защо? Защото е министър ли? По същата причина директорът на НАП каза, че няма нужда от ревизия (б. р. – на Цветанов). Въпреки че е налице минимум едно фрапиращо нарушение на закона, а именно регистрацията по ДДС, която е задължителна след преминаване на прага от 50 000 лв. доход за една година. Всеки друг човек, НАП ще го съдере от ревизии, актове, ще му начислят ДДС-то със стара дата, ще му наложат запори и прочие. На Ежко нищо. Явно е недосегаем? Затова ни се подиграва публично! Щял да си каже за доходите, ама друг път.

Действията на прокуратурата будят недоумение и затвърждават създаденото мнение, че напоследък се изпълняват единствено поръчкови операции с чисто политически мотиви. Макар че зад политическите мотиви винаги има скрити и икономически.

Любопитно ми е, как ще се обясни това на света и на евроатлантическите партньори? Същите тези партньори, не се свенят да разследват действащи министри, премиери и президенти. Там и полицията, и прокуратурата работят наистина, не като наш’те тука. И там никой не е по-голям от закона!

Не, че издребнявам, но разследваха, разследват и вкарват в панделата действащи политици от всякакъв ранг: Хелмут Кол, Берлускони… И Уесли Снайпс влезе в затвора за три година миналата седмица, въпреки цялата му известност и пари. Бил Клинтън беше действащ президент на САЩ, когато заради една вувузела го направиха за смях на целия свят.

Трябва ли всъщност прокуратурата да е безгръбначно, виещо се около поредното правителство или трябва да е независим орган, който да се интересува единствено от закона и да работи единствено за спазване на законността?! Защото в този му вид прокуратурата е всичко друго, но не и това, което трябва да бъде.

Вместо да разследва, тя защитава закононарушителите! Абсурдно и недопустимо! Прокуратурата в този си вид е обида за правосъдието във България!

По повод, предишната ми публикация, за извършеното нарушение на закона от Ежко Ежков в НС, доста хора ми писаха или ми се обадиха по телефона, а Вени Марковски сезира главния прокурор и отправи призив към всички да сезират прокуратурата срещу Ежко Ежков. Защото, в противен случай ще разследват само нас – обикновените българи, които по една или друга причина не сме удобни Нему или на лакеите Му, което е комунизъм в най-страшният му вид! Вместо да става все по-законно, правилно, европейско, ако щете, сегашните управляващи въведоха беззаконието, като принцип! Създадоха си неписан, но много ефективен имунитет!

С помощта на услужливите медии пудрят имиджа на Ежко Ежков по елементарен начин. Обаче факт: Ежа е политик на годината! Представям си другите какви са, щом той е номер едно.

Трябва ли да чакаме следващите избори, ако дотогава не ги забранят със закон и да дойде друго правителство, което да използва прокуратурата отново за отмъщение – защото давността за извършеното деяние е достатъчно дълга и със сигурност прескача мандата на Ежко Ежков!

Има и още една причина за отказа от разследване, чисто правна причина: извършеното деяние е безспорно и няма проблем с доказването му, което означава само едно нещо: започнат ли разследване, то ще приключи с обвинителен акт.

За това, ще си позволя и аз да отправя призив:

Пишете жалби, писма, протести, петиции и каквото още се сетите до прокуратурата, до медии у нас и в чужбина, до Европейския съюз, до евроатлантическите партньори, до международни организации за демокрация и право, за защита на правата на човека и каквото още се сетите.

Правете го с ясната идея, че го правите за себе си! А, не срещу някой!

Със съкращения. Виж още текстове в БлогА на Николай Хаджигенов

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.