Чудеса по Коледа

Румен Белчев

По Коледа наистина стават чудеса.

През вечер по телевизиите ни показват щастливци, гушнали куфарче пари само срещу няколко СМС-а, стиснатият финансов министър опрости ДДС-то на благотворителните риалитита, а по вестниците започнаха да се появяват странни новини.

В „ПАРИ” излезе списъкът на стоте най-богати българи.

Странно – за повечето от тях изобщо не бяхме и чували. Милиардерът (според „Форбс”) Божков се крие някъде след втората десятка, спонсорът Ковачки май изобщо го няма сред стоте, рекламният бос Гергов е едва във втората половина…

Обяснение за чудото ни дава в „ТРУД” икономистът Георги Ангелов – в класацията „не са включени всички богати българи, а само тези, които имат бизнес…”

Това може да обясни защо сред богатите го няма Данчо Славчев. Ако не се сещате кой е този нелегален милионер – сетете се за петлевовото кафе на летището в София. По Коледа стават чудеса – е, понякога и малко по-рано, зависи от данъчната проверка. Безработният един хубав ден се събудил като арендатор на заведенията на летището. За съжаление – оказва се и длъжник към данъчните с 90 000 лева.

Като си говорим за чудеса – по някакво чудо никой не се сеща даже да попита кой е печелил конкурса за кафенетата, как си е продал фирмата и какви ги дъвче някъде сега по света ни лук ял, ни кафе мирисал.

Чудеса стават и в пазара на жилищни имоти – настъпи оживление! Освидетелстван психично болен от София за нула време се сдобил с 40 имота в панелните софийски квартали, ако се вярва на „МОНИТОР”.  Малка яснота около чудото внася столичната полиция – компания симпатяги прислушвала къде живеят стари и безпомощни хора и с малко бой ги принуждавала да припишат апартаментите си на откачалката (който не носи съдебна отговорност). Всичко вървяло добре до момента, в който бандюгите попаднали на корава баба, която не кандисала. Водили я при четири нотариуса, но бабата все отказвала да подпише. При всеки отказ получавала шамари. И – о, чудо! „Чест прави на няколкото нотариуси, които като са видели каква е ситуацията, не са изповядали сделката” – казва началникът на сектор „Престъпления срещу личността” пред „ЗАСАДА”. Цяло чудо е също, че нотариусите не са имали телефон под ръка, за да звъннат на 112 – тогава може би бандата щеше да бъде разкрита и без да се стига до убийството на един от нещастните старци.

Чудо стана и в парламента – според разследване на „ТРУД” се оказа, че 14 години на неговия адрес СГС е регистрирал и пререгистрирал ЕООД-то на бизнесмен, нашумял напоследък с тупурдията, която вдигнаха стотина измамени англичани, купили си от него апартаменти в Банско. Предполага се, че призовките за делата са изпратени на адрес пл. „Народно събрание” № 2… Както казваше един познат адвокат – ЕООД-то можеш да си го регистрираш и в църква – кой ти гледа адреса!

Все така – в сферата на коледните чудеса – родните фалшификатори се поизложиха. Пак според „ТРУД” те произвели на Гара Дембеле шофьорска книжка с 8-цифрено ЕГН.

Погледнете си личните карти – ЕГН-то е с 10 цифри бе, момчета!

Но няма защо да им се сърдим – и фалшификаторите като нас са рожби на непрекъснато реформиращото се българско образование – международно проучване (цитираме по „МОНИТОР”) констатира, че „41% от учениците са под критичния праг на четивна грамотност”… И още – „По четене България се нарежда на 46-о място от 65 държави”…

По чудотворни мощи обаче сме на път да излезем на първо – „Борисов носи мощи на свети Николай на три църкви” – радва ни „МОНИТОР”, а „СТАНДАРТ” продължава – „Преговаряме за мощи на Горазд и Ангеларий”…

Май е време по търкалцето на еднолевките пак да изпишем довоенното „Боже, пази България” – на друго чудо очевидно вече не можем да се надяваме.

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.