Още за АЕЦ „Белене“ в „Уикилийкс“ – американци и германската RWE се плашат за сигурността

Работници демонтират съоръжения от стария строеж на АЕЦ „Белене“. Снимка: Булфото

Таен доклад на предишния американски посланик в София Нанси Макълдауни от 7 юли 2009 г. беше публикуван в „Уикилийкс“ и британския вестник „Гардиън“ (виж тук). От него става ясно, че американците и германската компания RWE, която към онзи момент е партньор в изграждането на АЕЦ „Белене“ с 49%, са силно загрижени за безопасността на бъдещата централа. Същевременно тогавашното българско правителство бърза да започне проекта, без да са направени всички подготвителни процедури, гарантиращи безопасността.
В заключението на доклада се казва: „След съживяването на АЕЦ „Белене“ кореспондиращата техническа документация, разрушаването и подготовката на площадката не са проверявани, одитирани или одобрявани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)… Трябва да окуражим следващото правителство бързо да започне ревизия (due-diligence) на проекта, като изтъкваме колко важно е да бъдат покрити всички международни стандарти за безопасност и гарантиране на качеството, както и да се доведат МААЕ и ЕВРОАТОМ да извършат инспекции на място.“

Към края на юни 2009 г. „Атомстройекспорт“ все още не е предоставил на българската страна пълната Програма за гарантиране на качеството, която се изисква преди да може да се издаде Заповед за одобряване на техническия дизайн. Тази програма определено трябва да е налице доста преди българската Агенция за ядрено регулиране да издаде разрешително за строеж на АЕЦ „Белене“. Поради това още през лятото на миналата година е било ясно, че е практически невъзможно спазването на сроковете септември 2009 г. и декември 2010 г. за подготовка на площадката и начало на строителство, се обяснява в доклада от посолството в София.

В него се казва още: „белязан с много технически, политически и финансови проблеми, проектът за АЕЦ „Белене“ продължава да напредва, въпреки категоричните предупреждения от експерти от проекта за безопасността и качеството му“.

Макълдауни докладва, че в последните дни на кабинета „Станишев“ България е продължавала настойчиво да гони определен от самия нея срок за светкавично издигане на временни структури на площадката, макар да не е разполагала с план за гарантиране на качеството им. НЕК настойчиво искал през септември 2009 г. да започне фазата „Подготовка на площадката“, веднага след като през август приключи фазата на разрушаване на старите конструкции.

Настойчивостта на НЕК е обяснена от посланик Макълдауни с желанието на компанията да накара проектът в Белене да изглежда финансово атрактивен и да привлече международно финансиране.

По това време от RWE (германският партньор, контролиращ 49% от проекта) заявявали, че няма да дадат пари, докато не видят да се излива първият бетон, което било планирано за декември 2010 г. Посланик Макълдауни пише, че още през май 2009 г. германците съжалявали, че са се включили. „На заседание на проекта за АЕЦ „Белене“ в края на май от RWE повдигнали многобройни ключови въпроси и дали да се разбере, че не са виждали нито един от докладите да безопасността на площадката и въздействието върху околната среда.“

„Наши източници предполагат, че RWE ще изчака да минат българските (на 5 юли) и германските (през септември) избори преди да обявят съдбата на бъдещото си участие в АЕЦ „Белене“, тъй като представители на ГЕРБ изказват негативни възгледи за проекта“, се казва в доклада, подготвен на базата на информация до края на юни 2009 г.

В края на доклада Макълдауни казва: „Прикрити интереси – на сегашното предвождано от БСП правителство, на НЕК, на обвързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори – продължават да бутат напред проекта.“

Към написаното в „Гардиън“ и „Уикилийкс“ днес може да се добави, че година и половина по-късно проектът е на същото положение, процедурите по безопасността не са завършени, а има подписан меморандум с Русия за строителство на централата, като са привлечени с по 1% символично участие финландска и френска фирма, колкото да придадат по-европейски вид на проекта. За безопасност не е ставало дума от сегашното правителство, а само за пари.

Оказва се, че германци и американци са по-загрижени за безопасността при строителството на АЕЦ „Белене“ от българските правителства.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.