Япония се готви за сражение с китайския дракон

Правда.ру

Япония открито се готви за схватка с Китай. Токио прие петгодишна антикитайска военна програма, която включва рязко нарастване на военните разходи. В последно време средният им обем стигна 43,3 милиарда долара, но през идната петилетка ще се увеличи почти с една трета, на 56 милиарда долара годишно. С други думи, страната излиза на трето място в света по военни разходи – задминава Великобритания и Франция, отстъпвайки само на САЩ (с около 600 милиарда долара годишно според различни оценки) и на Китай (81,4 милиарда долара). И то независимо че финансовата криза продължава.

Новата програма предвижда създаването на „динамична отбранителна система“, която оперативно да реагира на новите заплахи. Японските стратези не крият, че Страната на изгряващото слънце смята за противник не само „ракетно-ядрената Северна Корея“, но и Китай, страна с растяща военна мощ. Антикитайският вектор от новата японска военна програма проличава и в открито заявеното намерение на Токио да укрепи отбраната на южните си територии. Специално внимание се отделя в тази връзка на архипелага Сенкаку (или Дяоюй), в чиято крайбрежна зона са открити богати находища от газ и петрол; Пекин смята островите за своя собственост. Ще припомним, че до 1895 г. те наистина спадаха към Небесната империя, но й бяха отнети от японците по време на агресията през същото десетилетие.

Особено е интересно, че японското ръководство не смята военните мерки за достатъчни и се стреми да формира антикитайски военнополитически блок. Програмата предвижда засилване и по-нататъшно развитие на военния съюз между Япония и САЩ, също и разширяване на сътрудничеството в сигурността с Южна Корея, Австралия и Индия. Двете последни държави заслужават специално внимание. Индия е отдавнашен геополитически противник на Китай. Австралия също се тревожи от нарастващата активност на китайците в южната част на Тихия океан. С други думи, Япония има намерение да изгради антикитайска ос Токио-Делхи-Канбера.

Тук ясно личи ръката на Чичо Сам, извънредно загрижен от невиждания растеж на китайския дракон. Стремежът да не се допусне по-нататъшно засилване на Небесната империя вече докарва главоболия на онези, които се смятат за управници на света. Не трябва да сме кой знае какви ясновидци, за да схванем, че в близките 10-20 години Китай ще се превърне в нова свръхдържава и ще хвърли предизвикателство на американската демокрация.

Показателно е, че приемането на антикитайската военнополитическа програма почти съвпадна със сключването на тристранно споразумение между Китай, Япония и Южна Корея. Подписан на 16 декември в Сеул, документът предвижда създаването на секретариат по сътрудничеството с цел да бъде засилена съвместната дейност в политическата сфера.
Практиката сочи, че японците лесно скланят да сключват с нищо незадължаващи споразумения с други държави, а междувременно се готвят за война.

Токио впрочем не смята за нещо изключително приемането на новата програма. Според Япония, съседите й нямат причини за безпокойство, тъй като след предстоящите реформи танковият парк на страната ще бъде намален с една трета. И това не е просто прах в очите. Друг въпрос е обаче за какво ще се харчат отпусканите допълнително 12,7 милиарда долара годишно. На първо място ще се финансира укрепването на военноморските сили. Подводният флот например ще бъде подсилен почти с 50 на сто – броят на подводниците ще нарасне от 16 на 22.

Токио ще увеличи и групировката бойни кораби, която има задача да прехваща балистични ракети, изстреляни от вероятния противник. Това са най-вече ескадрени миноносци, оборудвани с американска система за ПРО с морско базиране „Иджис“. Според японските военни, това ще е адекватен отговор срещу оръжейната надпревара по море, развивана от Пекин.

Японските военнополитически приготовления не останаха незабелязани в Небесната империя. Говорителката на външното министерство в Пекин Цзян Юй нарече „безотговорни“ обвиненията на Токио, че китайската военна програма е непрозрачна, и заяви, че „Китай изтъква мирния характер на своето развитие“. КНР вероятно ще го докаже с това, че в отговор на японските действия допълнително ще подсили своя военноморски флот. С други думи, оръжейната надпревара в региона ще продължи.

Колкото до „силите за самоотбрана“ на Япония, те вече наброяват 240 хиляди души (без цивилния персонал) и са сред най-мощните в региона с голямо превъзходство в жива сила и техника над руската групировка в Далечния изток. Това засяга най-вече японските военноморски сили, които включват днес над 250 бойни единици – кораби, спомагателни съдове и катери. Сред тях има четири „флагмански“ кораба – ескадрени миноносци хеликоптероносачи, които играят и ролята на десантни единици. Също и мощна групировка от 40 ескадрени миноносеца.

Нещо повече, Токио подготвя създаването на пълноценна морска пехота – „мобилни десантни подразделения“, каквито се използват за овладяване на крайбрежната ивица на вероятния противник. Засилването на японския военноморски флот няма как да не тревожи Русия. Както знаем, Токио не спира да оспорва принадлежността на четирите южни острова от Курилския архипелаг към Русия. И щом японците засилват морската си мощ, налага се да помислим за съответни мерки.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.