Джими Уейлс, основател на „Уикипедия“: Нямаме нищо общо с „Уикилийкс“

в. Индипендънт

Десетилетие след като Джими „Джимбо“ Уейлс основа „Уикипедия“, очевидно несметното съкровище от онлайн информация нарасна до 17 милиона статии и привлича всеки месец аудитория от 400 милиона потребители, което го прави петият по популярност уебсайт в света.

Джими не е обезпокоен от големия студ във Великобритания, след като неотдавна се завърна от посещение в Русия, където се срещна с президента Дмитрий Медведев – една от многото международни екскурзии, които той прави, за да разпространи и обясни своя проект, зависещ от посвещението на армия от неплатени сътрудници. Освен това Уейлс трябва да се аклиматизира към британския зимен климат, след като възнамерява да се установи в Лондон.

Ако „Уикипедия“, която според някои оценки е на стойност 5 милиарда долара, не беше организация с нестопанска цел, отхвърляща реклами и ръководена от благотворителна фондация (на която той е почетен председател), Уейлс щеше да притежава неизмеримо богатство. Той отправи тазгодишното си послание към потребителите на „Уикипедия“ за донорство, като тази година се стреми към сумата от 16 милиона долара, за да поддържа независимостта на сайта, избягвайки зависимост от големи покровители.

Той е натрупал малко богатство като трейдър на фючъри в Чикаго, преди дори да се докосне до интернет. След като основава „Уикипедия“ с тогавашния си партньор Лари Сангър на 15 януари 2001 г., Уейлс създава отделна компания Уикия, която рекламира и обслужва над 100 000 „уики“ групи със специални интереси – от Мъпет шоу до култовата компютърна игра World of Warcraft.

44-годишният Уейлс признава, че скоростта на растеж на „Уикипедия“ е надминала дори прочутата му самоувереност. „Като се има предвид, че 400 милиона души посещават сайта на месец, то се превърна в основна част от информационната структура на света“, каза той. „Не съм си представял това. Не ми е хрумвало, седейки пред компютъра, че в крайна сметка ще пътувам по целия свят“.

Преди да стартира „Уикипедия“, единствените задгранични пътувания на Уейлс, са до Канада и Мексико. Сега той пътува, за да говори пред глобални икономически форуми и социалната му мрежа включва Боно, Ричард Брансън, Ал Гор и Джими Картър.

Разпространявайки своята доктрина по света, той трябва да преодолее невиждано досега и потенциално вредно недоразумение – сравнително общоприетото мнение, че „Уикипедия“ е по някакъв начин свързана с „Уикилийкс“, бичът на западните институции заради публикуването на милиони поверителни документи, разкриващи дипломатически тайни и секретни военни операции.

Докато Уейлс разговаряше с британски политици в Лондон, съоснователят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж прекара по-голямата част от миналата седмица в другия край на града в затвора Уондуърт, борейки се срещу искане за екстрадиране заради обвинения в сексуални престъпления.

„Най-важното послание е, че нямаме абсолютно нищо общо с „Уикилийкс““, каза Уейлс, който се дразни от името на сайта на Асандж. „Това, което те правят, всъщност не е уики. Същността на уики е съвместен редакционен процес, а те просто вземат документи от хора и ги публикуват. Няма съвместно редактиране, това не е уики. Жалко е. По-скоро трябва да се наричат Оупън лийкс (открито изтичане)“.

Това не значи, че като защитник на свободата на словото той не изпитва съчувствие към „Уикилийкс“ в настоящата ситуация. Той препоръчва обаче на „Уикилийкс“ да мислят и да внимават за последствията от публикуването на материали и да работят с хора, за да са сигурни, че предоставят полезна обществена услуга.

„Уикипедия“ несъмнено прави точно това. Сайтът бе широко критикуван преди заради неистините в резултат на това, че позволи статиите му да бъдат редактирани от всеки. Собствената страница на „Уикипедия“ в „Уикипедия“ съдържа признание, че някои медийни източници осмиват „Уикипедия“, че е податлива на вмъкнати неточности. Американският сатиричен вестник „Ониън“ веднъж публикува статия със заглавие „“Уикипедия“ празнува 750 години американска независимост“.

Уейлс смята, че качеството на статиите значително се е подобрило. Това е отчасти заради мерки за защита, неотдавна въведени за най-чувствителните статии (като биографията на Джордж Буш), където всички промени се въвеждат бавно, за да могат да бъдат разгледани от редактор в „Уикипедия“.

Той признава, че нещото, в което „Уикипедия“ може да се отбележи напредък, е разнообразието от нейни сътрудници. Близо 100 000 доброволци участват в редакционния процес всеки месец и позволяват на сайта да действа само с малък екип от 45 души. „Редакторите обаче са над 80 процента мъже и специалисти по технологиите“, казва той, като има предвид, че предмети като социология или поезия от епохата на кралица Елизабет могат да бъдат пренебрегнати.

Така че „Уикипедия“ ще започне второто си десетилетие, като улесни не толкова технологично ориентирани потребители да редактират страници. В бъдеще потребителите вероятно ще бъдат окуражавани да оценяват страниците, които четат – нещо, което ще ги стимулира да бъдат по-интерактивни със сайта.

Вниманието на Уейлс сега се насочва към Изтока, особено Индия, където през следващите шест месеца „Уикипедия“ ще отвори първия си офис извън Америка, вероятно в Мумбай или Бангалор. Увеличаването на статиите на индоевропейски езици е от ключово значение, каза той.

Предстои да се свърши още много. Африка остава недокументирана до голяма степен от сайта, особено в местните езици. Около 20 000 статии са написани на суахили, но на зулу има едва стотина. „Една от основните задачи е да се увеличи базата на сътрудничество“, каза Уейлс. Той спомена нуждата от повече сътрудничество на арабски език, но е доволен, че лингвистичният обхват на „Уикипедия“, с нейните 262 езика, й дава забележителен достъп в развиващия се свят.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.